Domates ve Domatesin Faydaları

Sofralarımızın vazgeçilmez sebzelerinden domatesi pişirerek tüketmek daha faydalı. Kırmızı olan meyvesi şifa kaynağıdır. İçeriğindeki C vitamini ve A vitamini başlı başına faydalı olmaktadır. Bu vitaminler domatesten vücuda bol miktarda alınabilir. Yapraklarından merhem niyetine kullanılabilecek çok faydalı sonuçlar çıkmaktadır.

Bol bol idrara çıkartan domates kandaki yararsız ve zehirli toksinlerin atılmasını sağlar. Böylece olası kan hastalıklarının ya da zehirlenmelerinin önüne geçer.

Önemli uyarı: Mesane veya böbreklerinde taş düşürmekte olanların yememesi uygun görülür. Taş dışındaki böbrek rahatsızlıklarında da yenmemesi tavsiye edilir.

Düzenli olarak tüketen bir kişi yaşam standartlarını sağlıklı bir şekilde yürütüyorsa; yani alkol veya sigara gibi maddeleri kullanmıyorsa kolay kolay damar sertliği yaşamaz.

Domatesin faydaları maddeler halinde Kısaca

  1. Kolesterolü düşürüyor
  2. Günlük A vitamini ihtiyacının yaklaşık %20'sini karşılayan 1 bardak domates suyu, göz sağlığı için önemli vitaminlerdendir.
  3. Cildi koruyor, yaşlanmayı geciktiriyor
  4. Kanama eğilimini azaltıyor damar duvarını genişletiyor
  5. Katarakt oluşumunu geciktiriyor
  6. Kalp ve damar hastalıklarının önünü açan serbest radikallere karşı hücreleri korur
  7. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor
  8. Yaşlılığa bağlı görme sorunlarını önlüyor
  9. Damar tıkanıklığını önlemeye yardımcıdır
  10. Romatizmal sorunları azaltıyor
  11. A, C ve E vitamin gibi antioksidan içeriğiyle kansere yakalanma riskini azaltıyor
  12. Kalp hastalıklarına yakalanma, felç geçirme tehlikesini önlüyor

Domatesin faydaları

Domatesin faydaları nelerdir

1-Damar sertliğine iyi gelir: Domates damar sertliği yaşanma ihtimalini epey düşürmektedir. Ancak hem domates tüketip hem de tütün ürünlerini kullanmak domatesin şifasını öldürür.

2.Kalp ve kolestorol iyi gelir: Güçlü bir antioksidan olarak bilinen ve dometese rengini veren likopen likopen kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor ve kolesterolün düzenlenmesine yardım ediyor. Domatesi ister çiğ, isterseniz pişmiş tüketin, kalp hastalıklarına karşı olumlu etkiler gösteriyor.

3- Kanser riskini azaltır: domates, kanser riskini azaltmada potansiyel rollere sahip olan likopen içerir. Isıl işlem uygulanmış yani pişmiş domatesteki likopenin etkisi ise daha da artıyor ve böylece antioksidan kapasitesi yükselir. Mevsiminde tüketilen domates antioksidan etkisiyle prostat, meme, sindirim sistemi, mesane, deri ve serviks kanseri riskini azaltır. Uyarı: Yazın kanserden korunmak için tüm öğünlerinizde domates tüketmeye özen gösterin. Ama unutmayın, çoğunlukla da pişmiş olarak.

4- Kilo veremede yardımcıdır: Yüksek oranda C vitamini ve likopen (anti-kanser) içeren domates, vücudun yağ yakma işlemini hızlandıran karnitin isimli amino asit üretimini uyararak kilo vermeye yardımcı oluyor.

domatesin faydaları

5- Cildinizi korur: Domates içeriği ile cildinizin güzel ve taze görünmesini sağlar. Genç kalmanın sırrı domateste olduğu için maskesi bile yapılmaktadır.

6- Sindirim sistemine yardım eder: Midenin yiyecekleri ve içecekleri hazmetmesini kolaylaştıran domates, insanda kabızlık yaşanmasının da önüne geçer. Domates mideyi yumuşattığı için buradan bağırsaklara geçen besinler yumuşak bir şekilde geçer ve kabızlık oluşmaz.

7. Vitamin ve mineral deposu: Domates A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, vitaminleri ve magnezyum, potasyum, fosfor ve demir minerallerini içerir. Vitamin ve Mineral Desteği bakımından oldukça zengindir.

Domates
Vücudunuzun herhangi bir yeri arı sokmasına maruz kaldığı zaman domatesi kesip sürerseniz ağrıyı ve şişliği dindirir. Hafif yanıklarda da aynı şeyi uygulayabilirsiniz. Yanıkların tedavisini değil ilk etaptaki acısını dindirmektedir.

Ayrıca ilginç bir bilgidir ki, diyelim ki domates bahçesinde dolaştınız ve ayaklarınız ya da kollarınız domates yapraklarından ötürü yeşil bir renk oldu. Yine buradaki yeşilliklerin çıkarılmasının en kolay yolu domates sürmektir.

Domatesi Nasıl Tüketmeliyiz

Domatesin yararları

Domates, asit oranı yüksek olduğundan bilinenin aksine bir sebze değil, meyvedir. A ve C vitamini açısından oldukça zengin olan bu kırmızı meyveyi, salatalarımızda, pişirdiğimiz yemeklerde mevsimine göre taze veya konserve olarak kullanarak kullanabiliriz.

Domatesin içinde bulunan en önemli antioksidanlardan biri olan likopenin pişirme işlemi ile birlikte vücutta emilimi artıyor. Bu sayede domates, vücutta bulunan serbest radikallere karşı savaşıyor, bağışıklığın güçlenmesine ve iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı oluyor. Zeytinyağı ilavesi ile de biyo-yararlılığı daha da artan domatesi, gün içerisinde yemeklerde ve salatalarda kullanmayı ihmal etmeyiniz. Doğal domatesi ekim bitmeden yakalayın.

Domates nasıl seçilir

Domatesin fayda ve yararları

Domates satın alırken, güzel kokulu ve olgunlaşmış, olanları tercih edin. Güzel kokulu domates en lezzetli olandır. Domatesin sapını koklayın. Eğer sapında doğal kokusu mevcut ise satın alın, fakat sapında koku yoksa, bu domates lezzetli değildir.

Canlı kırmızı renk, pürüzsüz dış yüzey, çok yumuşak olmaması gerektiği gibi çok sert de olmamalı. Domatesler buzdolabında daha uzun süre tazeliğini korur. Domatesleri buzdolabınızın sebze bölümünde saklayabileceğiniz gibi kuru, serin ve özellikle güneş görmeyen bir yerde de saklayabilirsiniz.

Bir cevap yazın