Ekonomi

Hayvan beslemede iz mineral desteği önemli

İz minerallerin; sağlıklı doku ve kemik gelişimi, güçlü bağışıklık sisteminin sağlanması için besinsel yem katkı maddesi olarak hayvan yemlerine uygun miktarlarda dahil edilmesi gerekiyor

İSTANBUL - Nutreco'nun hayvan besleme markası Trouw Nutrition'ın uzmanları, iz minerallerin; bağışıklık fonksiyonu, üreme ve büyüme için gerekli olan biyolojik fonksiyonları desteklediklerini ve hayvan sağlığı için rasyonlara dahil edilmelerini tavsiye etti.

Trouw Nutrition açıklamasına göre, hayvan beslemede kritik önem taşıyan iz minerallerin; sağlıklı doku ve kemik gelişimi, güçlü bağışıklık sisteminin sağlanması için besinsel yem katkı maddesi olarak hayvan yemlerine uygun miktarlarda dahil edilmesi gerekiyor.

İz mineraller; organizmada hücre büyümesi ve yenilenmesi, sağlıklı doku ve kemik gelişimi, güçlü bağışıklık sisteminin sağlanması gibi etkilere sahip. Hayvan vücudundaki toplam miktarları yüzde 3 ila 5 arasında olan minerallere "makro mineral", yüzde 0,25 ila 0,30 civarında olan minerallere ise "iz mineral" veya "mikro mineral" adı veriliyor.

Mineraller; organizmada düşük yoğunluklarda bulunmasına karşın hayvanların hayati fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli oluyor. Hayvanların gereksinim duyduğu iz mineral miktarı; verim yönü, performans ve stres faktörlerine göre değişebiliyor.

İnorganik iz minerallerde metaller sülfat veya oksit gibi tuzlara bağlı iken organik mineraller de protein ve aminoasitler gibi organik materyallere bağlıdır. Organik minerallerin, hayvanlar tarafından yararlanımı inorganik formlarından daha yüksek oluyor.

Hidroksi grubu iz mineraller ise güçlü bağ yapıları ile zayıf bağ yapısına sahip inorganik minerallere göre daha az çözünebilirliğe sahip. Bu sayede besin maddeleri ile etkileşime girmeyerek stabilitelerini koruyor.

Hayvanların sağlıklı beslenme gereksinimlerini karşılayarak performanslarını üst düzeye çıkarmak amacıyla çeşitli mineral kaynakları kullanılabiliyor. Ancak kullanılan kaynağın mineral bağ stabilitesi ve biyoyararlanımının, sağlıklı hayvanlarda optimum performansa ulaşmada son derece önemli olduğu biliniyor.

Kaynak: ANADOLU AJANSI

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir