Sağlık

Uzmanından "ara tatil dönemi sonrası okullardaki grip riskine karşı" uyarı

Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Gökmen Alpaslan Taşkın:
- "Influenza virüsü, zatürre sebebi olabilir. İnfluenzaya bağlı bir diğer komplikasyon da kas iltihabıdır. Bu durumda çocuk ayakta duramayacak kadar veya yürümekte zorlanacak kadar ağrı hissedebilir"

İSTANBUL - Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Gökmen Alpaslan Taşkın, soğuk havaların etkisi ve ara tatil dönemin sonlanarak okulların tekrar eğitim hayatına başlamasıyla oluşabilecek grip vakalarına karşı uyardı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, çocuklarda ani başlayan yüksek ve dirençli ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, öksürük, yaygın kas ve eklem ağrısı, kusma ve ishal gibi durumlarda grip riski ortaya çıkabiliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Taşkın, ebeveynleri ara tatil dönemi sonrası oluşabilecek grip vakalarına karşı uyararak, "Influenza (grip) virüsünde, damlacık yoluyla (öksürme, hapşırma) veya kontamine yüzeylere dokunulduğu taktirde bulaş oluyor. Öksürürken, hapşırırken mendile veya dirsek içine öksürmeliyiz. Elimize bulaşan virüslerle dokunduğumuz her yeri kontamine etmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Genelde kendiliğinden geçen gribin bazı durumlarda ciddi hastalıklara yol açabileceğini hatırlatan Taşkın, uzmanlar tarafından tavsiye edilmesi halinde grip aşısı olunması gerektiğini vurguladı.

Küçük yaştaki çocuklarda özellikle dirençli ateş ve halsizlik ön planda ise influenzanın akla gelmesi gerektiğini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Gökmen Alpaslan Taşkın, "Influenza virüsü, zatürre sebebi olabilir. İnfluenzaya bağlı bir diğer komplikasyon da kas iltihabıdır. Bu durumda çocuk ayakta duramayacak kadar veya yürümekte zorlanacak kadar ağrı hissedebilir ve kanda kreatin kinaz denilen bir enzimin yükselmesiyle kas iltihabı teşhisi konur." değerlendirmesinde bulundu.

Gribin oldukça bulaşıcı olduğunu ve ilk 5 günün en riskli dönem olduğunun altını çizen Taşkın, virüsün elde ve yüzeylerde 24 saate kadar yaşayabildiğini kaydetti.

Taşkın, bulaş riskini azaltmak için elleri sık sık ılık su ve sabunla yıkama, öksürürken veya hapşırırken ağzı ve burnu bir mendille kapatma, kullanılan mendilleri olabildiğince çabuk çöpe atma, ateş yüksekse veya gündelik aktiviteleri yapacak kadar iyi hissedilmiyorsa evde kalma ve diğer insanlarla temastan olabildiğince kaçınma tavsiyelerinde bulundu.

Kaynak: ANADOLU AJANSI

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir