Güncel

Turkcell Genel Müdürü Koç, Momentum'24 Zirvesi'nde konuştu:

- "Geleceğin teknolojilerinin de merkezinde 'insan' olduğunun farkındayız. Her bir çalışanımızın kendi alanı dışındaki yenilikçi teknolojilere de belirli düzeyde vakıf olmasını istiyoruz" - "Nesnelerin interneti, yapay zeka, siber dünyada yaşanan baş döndürücü gelişmelerin tamamı yeni, özgün ve daha kalifiye mesleklerin ortaya çıkmasına sebep olacak. Geleceğin teknolojileri, tüm korkularımızın aksine içinde risklerden daha fazla fırsatlar barındırıyor"

Geleceğin teknolojilerinin de merkezinde 'insan' olduğunun farkındayız. Her bir çalışanımızın kendi alanı dışındaki yenilikçi teknolojilere de belirli düzeyde vakıf olmasını istiyoruz

Nesnelerin interneti, yapay zeka, siber dünyada yaşanan baş döndürücü gelişmelerin tamamı yeni, özgün ve daha kalifiye mesleklerin ortaya çıkmasına sebep olacak. Geleceğin teknolojileri, tüm korkularımızın aksine içinde risklerden daha fazla fırsatlar barındırıyor

İSTANBUL - Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, şirketin insan kaynağının geleceğe adapte olması adına tüm iş yapış süreçlerini, eğitim ve gelişim odaklı hale getirdiklerini belirterek, "Geleceğin teknolojilerinin de merkezinde 'insan' olduğunun farkındayız. Her bir çalışanımızın kendi alanı dışındaki yenilikçi teknolojilere de belirli düzeyde vakıf olmasını istiyoruz." dedi.

Yenibiriş tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Momentum'24 Zirvesi, iki gün boyunca sürecek panel ve etkinliklerde, şirketlerin yönetim kurulu üyeleri, C-Level yöneticileri, iş dünyası liderleri ile insan kaynakları (İK) profesyonellerini bir araya getirecek.

Etkinlikten konuşan Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, yenilikçi teknolojileri hayata adapte edebilmek, Türkiye'yi geleceğin dünyasına hazırlayabilmek ve Cumhuriyet'in ikinci yüzyılını Türkiye Yüzyılı haline getirebilmek için çok çalışılması gerektiğini belirtti.

Koç, geleceğin, Türkiye, şirketler, meslekler için neler getirebileceğini öngörüp hazırlanarak, Türkiye Yüzyılı'nı "Dijitalin Yüzyılı" haline getireceklerini aktardı.

Tarih boyunca insanoğlunun dünyayı değiştiren birçok yeni teknoloji ile tanıştığını ifade eden Koç, şunları kaydetti:

"İnsanlar tüm bu yeniliklere de ilk başta şaşırarak tepki gösterdiler. Şahit oldukları her bir yeni teknolojiyi de eski ile kıyaslayarak adapte olmaya çalıştı. Örneğin, 20. yüzyılın başlarında arabalar ortaya çıktığında, başlangıçta 'Atsız Taşıyıcı-Horseless Carriage' olarak adlandırılmaktaydı. Bir taşıyıcının atların yardımı olmadan bizi bir yerden bir yere götürüyor olması, insanlık için oldukça şaşırtıcı bir yenilikti. Şimdi ise sürücülerin olmadığı, sürücüsüz arabaların çağına girmek üzereyiz. Çember daraldı, arabalar artık insanlara dahi ihtiyaç duymayacak. Otonom araçlar, geliştikçe hayatımızda daha fazla yer alacak ve bizler bu teknolojiye de alışacak, normalleştirecek, hayatımızın değişmez parçalarından biri haline getireceğiz."

Koç, otomasyonun, yeni teknolojilerin iş yapış şekillerini tamamen değiştirdiğine dikkati çekerek, artık otomasyon ile bazı şeylerin yapılmasına gerek kalmayacağını ancak sistemlerin güncellemelerini, iyileştirmelerini sağlayacak iş gücüne ihtiyaç olacağını bildirdi.

Geleceğin teknolojileri risklerden daha fazla fırsatlar barındırıyor

Teknolojinin, geleceğin dünyasına ilişkin, tüm dünyada meslekleri ortadan kaldıracağı ve büyük işsizliklere sebep olacağı yönünde kaygı oluşturduğunu belirten Koç, "Ben, tüm dünyanın içinde bulunduğu bu ruh halini ıssız bir adaya yelken açmış insanların taşıdığı ruh haline benzetiyorum. Karşımızda bilinmez, hatta sisli, puslu bir ada var. Buraya doğru her geçen gün daha da fazla yaklaşıyoruz. Ama buraya vardığımızda karşımızda kaynakların olmadığı, kurtarılmazsak birkaç hafta içerisinde öleceğimiz bir ada olmayacak. Tam tersi, bolluk, bereketin olduğu, kendimizi daha fazla geliştirebileceğimiz, hayatımızın daha da kolay olduğu bir adaya ulaşmış olacağız. Nesnelerin interneti, yapay zeka, siber dünyada yaşanan baş döndürücü gelişmelerin tamamı, yeni, özgün ve daha kalifiye mesleklerin ortaya çıkmasına sebep olacak. Geleceğin teknolojileri, tüm korkularımızın aksine içinde risklerden daha fazla fırsatlar barındırıyor." şeklinde konuştu.

Ali Taha Koç, geleceğin meslekleri ortaya çıkmaya başladıkça, kendisi için mesleklerin uyandırdığı çağrışımların farklılaştığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Örneğin, artık madenci denildiği zaman benim aklıma veri madencisi gelmekte. Adeta bir kömür olan veriyi toplayıp, işlediğinde elmasa dönüştüren veri madencileri, veri uzmanları aklıma geliyor. Aynı şekilde geleceğin teknolojileri sadece sayısal alanları etkilemiyor, sosyal bilimler alanlarını da dönüştürüyor. Hukuk alanında hazırlanacak sözleşmelerin taslakları, basit dava dilekçileri, belirli hukuki araştırmalar gibi konular yapay zeka marifetiyle yapılabiliyor. Bilişim hukuku, yapay zeka hukuku gibi alanlarda uzmanlaşan hukukçuları önümüzdeki yıllarda çok daha sık göreceğiz. Aynı şekilde güvenlik açısından da ülkelerin sınırlarını, denizlerini koruyan askerleri olduğu gibi siber dünyada da ülkeleri koruyan askerler olacak. Bizlerin de siber vatanımızı koruyan siber kahramanları olacak."

Yenilikçi teknolojilerin, yeni meslekleri ortaya çıkardığı, mevcut meslekleri dönüştürdüğü bir dünyaya hazır olunması gerektiğini vurgulayan Koç, "Örneğin, bir hukukçunun da bilişim teknolojileri alanına vakıf olması, bir tarım mühendisinin de veri konusuna hakim olması, bir iş analistinin de siber güvenlik konusunda yetkinliklere sahip olması gerekmekte. Siber güvenlik alanından örnek vermem gerekirse, siber güvenlik zincirinin en hassas, aynı zamanda en zayıf halkası insandır. İnsanın yapacağı en ufak bir hatada siber güvenlik alanında ne kadar önemli yazılımlara sahip olsanız da saldırıya açık hale gelebilirsiniz." dedi.

Turkcell denince akla teknoloji gelsin istiyoruz

Koç, teknolojinin dünyada baş döndürücü bir hızda işleri değiştirdiğini, Turkcell'in de buna hızlı bir şekilde adapte olacak yenilikleri hayata geçirdiğini ifade etti.

Sahip oldukları insan kaynağının geleceğe adapte olması adına tüm iş yapış süreçlerini, eğitim ve gelişim odaklı hale getirerek dijital-dönüşüm odağında tasarladıklarını belirten Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geleceğin teknolojilerinin de merkezinde 'insan' olduğunun farkındayız. Her bir çalışanımızın kendi alanı dışındaki yenilikçi teknolojilere de belirli düzeyde vakıf olmasını istiyoruz. MasterTech programımızla insan kaynağımızı kendi işinin uzmanı olan, alanında deneyimli, yeni yaklaşımlar geliştiren, yönlendiren, mentör olabilen bir hale getiriyoruz. GrowTech projemiz ile de çalışanlarımıza yeni beceriler öğretiyor, kendilerini geliştirmek istedikleri alanlarda yönlendiriyoruz. Turkcell denince akla teknoloji gelsin istiyoruz. Çünkü bizler için T-Life'lı olan her bir gencimiz aynı zamanda ülkemize değer katacak olan yeni ve önemli bir proje demek. Türkiye'ye kazandıracağımız yeni projelerin altında da Turkcell ailesinin fertlerinin imzası bulunacak."

Koç, Cumhuriyet'in 100. yıl dönümünü coşkuyla ve gururla kutladıklarını dile getirerek, "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde koymuş olduğumuz Türkiye Yüzyılı vizyonunu her alanda gerçekleştireceğiz. Her alanda baş döndürücü gelişmelerin yaşandığı, teknolojinin soluksuz bir şekilde ilerlediği çağımızda, bu vizyona Turkcell olarak bizler de ortak oluyoruz. Yetişmiş insan kaynağımız, önümüze koymuş olduğumuz vizyon ve sahip olduğumuz tecrübe ile hep birlikte Türkiye Yüzyılı'nı Dijitalin Yüzyılı, Yenilikçi Teknolojilerin Yüzyılı haline getireceğiz." diye konuştu.(AA)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir