İaşe, erzak anlamına gelir. Rüyada iaşe veya erzak görmek, genel olarak bolluk ve berekete, hayırlı günler içinde bulunmaya işâret eder. Kişinin rüyasında erzak görmesi, rızkın genişlemesine, geçim kolaylığına ve bereketli bir döneme delâlet eder.
Rüyada yoksul ve muhtaç kimseleri yedirip içirmek maksadıyla iaşe işleriyle uğraştığını görmek, yapılan bu hayırlı hizmete karşılık Allah Teâlâ'nın o kimsenin rızkını bollaştıracağına işârettir. Bu şekilde rüyada iaşe işleriyle meşgul olmak, kişinin hiçbir zaman geçim darlığı çekmeyeceğine ve Allah'ın izniyle rızkının genişleyeceğine yorumlanır.
Bir başka rivâyete göre, rüyada fakir ve yoksul kimselerin beslenmesiyle uğraştığını görmek, yapılan iyiliklerin karşılığının bir gün Allah Teâlâ tarafından verileceğine delildir. Bu hâl, rüya sahibinin hayırlı ameller işlediğine, iyiliklerinin boşa gitmeyeceğine ve sonunda mükâfatını göreceğine işâret eder.
Bazen rüyada iaşe görmek, rızkın bollaşmasına; sıkıntı, keder ve üzüntülerin gitmesine delâlet eder. Görmüş olduğunuz iaşe ile ilgili rüyanız, kişinin hâline göre geçim kolaylığına, berekete ve huzurlu günlere kavuşmaya da yorumlanır.
Alimlerin tâbirine göre de rüyada yoksul ve muhtaç kimselere yedirmek maksadıyla iaşe işleriyle uğraştığını görmek, bu hizmete karşılık Allah Teâlâ Hazretleri'nin kişinin rızkını bollaştıracağına ve ona geçim darlığı yaşatmayacağına işârettir.
Rüyada iaşe, yani erzak görmek, genel olarak bolluk ve bereketle tâbir olunur. Bununla birlikte Hazret-i Yusuf'un kıssasında olduğu gibi, rüyada erzak görülmesi bazen bolluk döneminden sonra bir kıtlık yaşanacağına, bu kıtlığın ardından ise yeniden bolluğa kavuşulacağına delâlet eder.
İaşe ve erzak kavramlarıyla yakın anlam taşıyan rüya tâbirleri de vardır. Rüyada buğday, arpa veya benzeri zahire görmek; mala, rızka ve menfaate erişmeye işârettir. Fakir bir kimsenin rüyasında zahire görmesi, onun zenginleşeceğine alâmet sayılır.
Rüyada azık torbası görmek, uzun bir yolculuğa, yani sefere çıkılacağına delâlet eder. Bu rüyayı dul bir kadın yahut bekâr bir kız görürse, bu hâl onların yakında evleneceğine işâret sayılır.
Kişinin rüyasında eşine nafaka, yani geçimlik iaşe verdiğini görmesi, malî durumunun genişleyeceğine ve ailesini koruyup gözeteceğine işârettir. Fakat rüyada malının zorla elinden alınıp harcandığını görmek, bazı tâbirlere göre ecelin yaklaşmasına delâlet eder.
Bu tâbir, görülen hâlin umûmî mânâsına göredir; en doğrusunu Allah Teâlâ bilir. Rüyanız hayra yorulsun inşallah.
Bir cevap yazın