Erzurum Bilim-Teknoloji

Atatürk Üniversitesinden Uluslararası Proje Başarısı

Atatürk Üniversitesi tarafından kanser hücrelerinin ortadan kaldırılmasına yönelik hazırlanan proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile İran Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Uluslararası Bilimsel İşbirliği Merkezi (CISC-MSRT) tarafından onaylanarak desteklenmeye hak kazandı.

Atatürk Üniversitesi tarafından kanser hücrelerinin ortadan kaldırılmasına yönelik hazırlanan proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile İran Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Uluslararası Bilimsel İşbirliği Merkezi (CISC-MSRT) tarafından onaylanarak desteklenmeye hak kazandı.

Erzurum - Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ertuğrul yürütücülüğünde Tebriz Üniversitesi Elektronik-Elektronik Mühendisliği Bölümü ile iş birliği içerisinde başvurusu yapılan Kanser ve Tümör Tedavisi için Fizibilite Değerlendirmesi ve Tasarımı isimli proje, 2020 yılında açılan ortak araştırma projeleri çağrısı kapsamında desteklendi.

Proje ekibinde Atatürk Üniversitesinden Prof. Dr. Bülent Çavuşoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Öztürk, Dr. Öğr. Üyesi Dilruba Gedikoğlu, Gaziantep Üniversitesinden Prof. Dr. Uğur Cem Hasar, Erzurum Teknik Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Hilal Koç yer aldı.

"Bu Teknoloji Diğer Tekniklere Göre Daha Avantajlı"

Desteklenen proje hakkında bilgi paylaşımında bulunan proje yürütücüsü Prof. Dr. Mehmet Ertuğrul ise kanser hücrelerinin ortadan kaldırılmasında radyoterapi yöntemlerinin etkili olmasına karşın birçok yan etkileri olduğunu vurgulayarak, THz radyasyonunun ise iyonlaştırıcı radyasyon olmadığı için dokularda güvenli bir şekilde kullanılabildiğini aktardı.

Henüz literatür aşaması tamamlanmamış olan THz ile kanser tedavisi konusunun diğer tekniklere göre ucuz, kolay ve hastaları rahatsız etmeden kanser tedavisine olanak sağladığını belirten Ertuğrul, bu teknolojinin şu anda günlük hayatta kullanılmadığını, ancak kullanım potansiyelinin yüksek olduğuna inanıldığını söyledi.

Prof. Dr. Ertuğrul, projede hem yeni bir THz kaynağının, hem de bir THz dalga kılavuzunun geliştirilmesine odaklanıldığını ve bu konuda araştırma yapılarak teknolojik sorunların çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Geliştirilen bu projenin insanlığın çare aradığı hastalıkların başında gelen kanser tedavisine katkı sunabilecek potansiyelde olduğuna vurgu yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, topluma fayda sağlayan bilimsel çalışmalara kurum olarak devam edeceklerini söyleyerek bu projede emeği geçenlere teşekkür etti ve çalışmalarında başarılar diledi.Kaynak:İHA

Diyadinnet.com olarak, Erzurum haberinin içeriğini herhangi bir şekilde değiştirmeden, abonesi olduğumuz Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı (İHA)'dan aldığımız haliyle sizlere sunuyoruz. Erzurum Haberleri kategorisindeki bu haberin doğruluğu ve güvenilirliği ile ilgili tüm hukuki sorumluluk ilgili haber ajanslarına aittir..
  • Diyadinnet.com olarak, sizlere en güncel ve doğru haberleri sunmayı ilke ediniyoruz. Bu kapsamda, Erzurum'un dört bir yanından Bilim-Teknoloji haberleri de dahil olmak üzere, Atatürk Üniversitesi, Erzurum, Erzurum Teknik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Ömer Çomaklı, Rektör, TÜBİTAK, Türkiye gibi önemli konularda haberleri takip ediyor ve sizlerle paylaşıyoruz.
  • Diyadinnet.com'u daha da geliştirmek için sizden gelen geri bildirimler bizim için çok önemlidir. Haberlerimizin içeriğiyle ilgili herhangi bir endişe, öneri veya sorunuz olursa lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.
  • Haberle ilgili yorumlarınızı ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.
  • Bu haberi beğendiyseniz, lütfen sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak sevdiklerinizin de haberdar olmasını sağlayabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir