Erzurum Güncel

YDV Erzurum Şube Başkanı Akbulut, Vakıflar Haftası'nda Anadolu'daki ilk Vakfiye'nin Sahibi Yağan Baba'yı andı

Yeni Dünya Vakfı Erzurum Şube Başkanı Ayhan Akbulut yönetim kurulu adına yayımladığı basın açıklamasında Türk-İslam medeniyetinin bir vakıf medeniyeti olduğunu hatırlatarak bu yıl Ramazan gibi mübarek günlere denk gelen vakıflar haftasında Anadolu'daki ilk vakfın kurucusu Yağan Baba'yı rahmet ve minnetle andıklarını söyledi.

Yeni Dünya Vakfı Erzurum Şube Başkanı Ayhan Akbulut yönetim kurulu adına yayımladığı basın açıklamasında Türk-İslam medeniyetinin bir vakıf medeniyeti olduğunu hatırlatarak bu yıl Ramazan gibi mübarek günlere denk gelen vakıflar haftasında Anadolu'daki ilk vakfın kurucusu Yağan Baba'yı rahmet ve minnetle andıklarını söyledi.

Erzurum - YDV Erzurum Şube Başkanı Ayhan Akbulut açıklamasına şöyle devam etti: "Vakıflar haftasının bu sene hayır hasenat ayı Ramazan'a ve bayrama denk gelmesi bizi ziyadesiyle mutlu etti. İnfak, yardımlaşma, tasadduk ayı olan Ramazan'da vakıf müessesesini çok daha iyi idrak ediyoruz. İslam dünyasında vakıf müessesesi bilindiği üzere Peygamberimiz (s.a.v.) tarafından başlatılmıştır. İslam dünyanın dört bir yanına, gönüllere vakıf hareketiyle yerleşmiş, neşv ü nema bulmuştur. Asırlardır İslamın sancaktarlığını şerefle taşıyan cecdadımız da vakıf müessesesini geliştirmiş, İslam medeniyetine çok büyük katkıda bulunmuş, kendileri de İslam kültür ve medeniyetiyle şehirleşmeye, yerleşik hayata geçmeye başlamıştır. Fethedilen yurtların gerek fetihten evvel gerek fetihten sonra şenlenmesinde vakıfların çok büyük tesiri vardır.

Yağan Baba Vakfiyesi üzerine bilimsel bir makale kaleme alan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yasin Yılmaz'ın ifadeleriyle Orta Asya'dan göç ederek İran ve Anadolu'ya gelen Türkler tasavvuf geleneklerini de beraber getirmişlerdir. Gittikleri yerlerde zaviyelerini kurarak İslam'ı yaşayarak ve anlatarak yayma yoluna gitmişlerdir. Bunlardan birisi de Tebriz'de vakıf kurarak Pasinler'e gelen ve orada cami ve zaviyesini inşa eden Yağan Paşa (Yağan Baba), Arapça ifade ile Halil Divn'dir. Bilimsel kaynaklarda yer aldığı üzere 'Buhara, Semerkant'tan Kirman'a ve oradan da Pasinler'e gelen Yağan Paşa bir cami ve zaviye inşa ettirmiştir. Kendilerinden önce bu bölgeye gelen ve Gürcü krallarının hkimiyeti altında bulunan Türk köylerini bedelini ödeyerek satın almış ve bu köylerin gelirlerini inşa ettirdiği cami ve zaviyeye vakfetmiştir Yağan Paşa kurduğu vakfını, Evasıtı Receb 440/19-29 Aralık 1048 tarihinde yazdırdığı vakfiye ile tescil ettirmiştir. Yağan Paşa'nın yazdırdığı vakfiyede dönemin en büyük İslam devleti olan Abbasi Halifesi Mu'tasım Billah'ın adı da geçmektedir. Çünkü İslam'ın Türkler arasında yayılmaya başladığı dönemlerde devletleşen Türk boyları, İslam devleti olarak kabul edilmeleri için Abbasi halifesine elçiler göndermişlerdir. Hatta tam teşekküllü kurulan Türk-İslam devletlerinde hutbe hem halifenin hem de hükümdarın adına okunmuştur.' Hem Türk tarihi hem de İslam Medeniyeti tarihi açısından önemli bilgiler içeren vakfiyenin günümüze kadar ulaşması dikkate şayandır. Bu vesileyle içinde bulunduğumuz vakıflar haftasında ecdadımızı, bilhassa Erzurum'da bulunan ve Anadolu'da bilinen ilk vakfiyenin sahibi olan Yağan Baba'yı rahmetle ve minnetle anıyor, hem vakıflar haftasını hem tüm İslam leminin Ramazan bayramını tebrik ediyor, Filistin'de İsrail zulmünün bir an evvel sona ermesini ve mübrek toprakların huzura kavuşmasını Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyorum."Kaynak:İHA

Diyadinnet.com olarak, Erzurum haberinin içeriğini herhangi bir şekilde değiştirmeden, abonesi olduğumuz Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı (İHA)'dan aldığımız haliyle sizlere sunuyoruz. Erzurum Haberleri kategorisindeki bu haberin doğruluğu ve güvenilirliği ile ilgili tüm hukuki sorumluluk ilgili haber ajanslarına aittir..
  • Diyadinnet.com olarak, sizlere en güncel ve doğru haberleri sunmayı ilke ediniyoruz. Bu kapsamda, Erzurum'un dört bir yanından Güncel haberleri de dahil olmak üzere, Erzurum, Pasinler gibi önemli konularda haberleri takip ediyor ve sizlerle paylaşıyoruz.
  • Diyadinnet.com'u daha da geliştirmek için sizden gelen geri bildirimler bizim için çok önemlidir. Haberlerimizin içeriğiyle ilgili herhangi bir endişe, öneri veya sorunuz olursa lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.
  • Haberle ilgili yorumlarınızı ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.
  • Bu haberi beğendiyseniz, lütfen sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak sevdiklerinizin de haberdar olmasını sağlayabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir