Van Güncel

Yaralı yaban hayvanları, Van'daki rehabilitasyon merkezinde iyileştiriliyor

Van, Muş, Hakkari ve Bitlis'te çeşitli nedenlerle yaralanan, bilinçsiz avcılar tarafından vurulan nesli koruma altındaki hayvanlar, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Hastanesinde tedavi ediliyor - Merkez Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan:
- "Bu yıl 11 aylık sürede 360 yaban hayvanını tedavi ettik. Bu hayvanlardan yüzde 70'inin rehabilitasyonunu tamamlayıp doğaya salınmasını sağladık"

Van: MESUT VAROL - Van'da bu yıl bilinçsiz avlanmanın hedefi olan, çeşitli nedenlerle yaralanan ve bitkin düşen 360 yaban hayvanı, Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavi edildi, birçoğu doğal yaşam alanına bırakıldı.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesinde 9 yıl önce kurulan merkez, tam donanımlı ameliyathaneleri, röntgen odaları ve son sistem cihazlarıyla avcıların vurduğu ya da insanların bitkin halde bulduğu hayvanlar için tedavi kapısı oldu.

Bitlis, Muş ve Hakkari'de Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile polis ve jandarma hayvan durum izleme (HAYDİ) ekiplerince getirilen hayvanların yeniden hayat bulduğu merkezde, tedaviler veteriner hekimler tarafından titizlikle yapılıyor.

Tedavilerinin ardından rehabilitasyon süreci başlatılan hayvanlardan durumu iyi olanlar doğal yaşam alanlarına bırakılıyor, doğaya salınma imkanı bulunmayanlar da merkezde oluşturulan alanda barındırılıyor.

Bu yıl çeşitli nedenlerle yaralanan, bilinçsiz avcılar tarafından vurulan 360 yaban hayvanın tedavisinin yapıldığı merkezde, bu hayvanların büyük bölümü doğal yaşam alanlarına bırakıldı.

Geçen hafta kaçak avcıların vurduğu 4 şahin, 2 puhu ve kerkenez kuşu, Merkez Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan ve ekibince tedavi edildi.

- Yüzyılda bir görülen yakalı toy kuşu sağlığına kavuştu

Prof. Dr. Aslan, AA muhabirine, Van Gölü Havzası'ndaki yaban hayatıyla ilgili bütün sorunlarla yakından ilgilendiklerini söyledi.

Yaban hayatının korunması için kentteki çeşitli kurumlarla işbirliği yaptıklarını anlatan Aslan, "2020'de merkezimize 300'ün üzerinde hayvan geldi. Bu hayvanların yüzde 10'u nesli tehlikede olan ya da çok az görünen hayvanlardı. Yüzyılda bir görülen yakalı toy kuşu da bunlardan biriydi. Bunları tedavi ederek yeniden doğal yaşam alanlarına bıraktık." dedi.

Yaban hayvanlarının avlanmasının önlenmesine yönelik bilinçlendirme çalışmaları da yürüttüklerini belirten Aslan, şunları kaydetti:

"Yakalı toy, dikkuyruk, vaşak, kerkenez, doğan, puhu gibi kuşların nesli tehlikede. Bunları tedavi ederek yaşamalarını sağlıyoruz. Bu yıl 11 aylık sürede 360 yaban hayvanını tedavi ettik. Bu hayvanlardan yüzde 70'inin rehabilitasyonunu tamamlayıp doğaya salınmasını sağladık. Hiç görmediğimiz hayvanları bu yıl tedavi ettik. Milletimiz artık daha duyarlı davranıyor, yaralı hayvanı gördüklerinde hemen bize ulaştırıyor. Yaban hayvanları ölü de olsa getirip kayıt altına alıyoruz. Trafik kazalarının olduğu bölgelerde levha çalışması yapıyoruz. Yaban hayvanlarının yaşam alanlarının bozulmamasına ve güvenliğinin sağlanmasına yönelik çalışma yürütüyoruz. Bu sayede bölgemizde daha fazla yaban hayatı çeşitliliği görülecek. Yaban hayvanlarının sayısı daha da artacak."

VAN - Yaralı yaban hayvanları, rehabilitasyon merkezinde iyileştiriliyor1
Kaynak: ANADOLU AJANSI
Diyadinnet.com olarak, Van haberinin içeriğini herhangi bir şekilde değiştirmeden, abonesi olduğumuz Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı (İHA)'dan aldığımız haliyle sizlere sunuyoruz. Van Haberleri kategorisindeki bu haberin doğruluğu ve güvenilirliği ile ilgili tüm hukuki sorumluluk ilgili haber ajanslarına aittir..
  • Diyadinnet.com olarak, sizlere en güncel ve doğru haberleri sunmayı ilke ediniyoruz. Bu kapsamda, Van'ın dört bir yanından Güncel haberleri de dahil olmak üzere, Bitlis, Hakkari, Jandarma, Muş, Polis, Van, Van Gölü gibi önemli konularda haberleri takip ediyor ve sizlerle paylaşıyoruz.
  • Diyadinnet.com'u daha da geliştirmek için sizden gelen geri bildirimler bizim için çok önemlidir. Haberlerimizin içeriğiyle ilgili herhangi bir endişe, öneri veya sorunuz olursa lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.
  • Haberle ilgili yorumlarınızı ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.
  • Bu haberi beğendiyseniz, lütfen sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak sevdiklerinizin de haberdar olmasını sağlayabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir