Güneş gözlüğü satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Güneş gözlüğü satın alırken, güneşin zararlı ışınlardan koruma özelliği olan gözlükleri tercih etmemiz göz sağlığımız için çok önemlidir. Güneş gözlüğünü seçerken dikkat etmeniz gereken pek çok önemli nokta var.

Güneş gözlüklerinin olmazsa olmazı ultraviyole filtre özelliği, farklı filtre seçeneklerine sahiptir. Göze zarar veren, dalga boyundaki ışınları süzerek göze girmesine engel olan polarize güneş gözlükleri de seçim yapılabilecekler arasındadır. Polarize camlar, yüksek ışık koruması özelliğine sahiptir. Yüzeylerdeki yansımaların ve parlamaların göze zarar vermesine engel olur. Kişiye uygun güneş gözlüğü için, göz hekimine danışmak ve işinde uzman bir optisyenden gözlük almak da bu anlamda yapılması gerekenler arasındadır.

Güneş gözlüğü seçerken modayı değil sağlığınızı düşünün!

Güneş gözlüğü takmak, gözleri güneşin zararlı ışınlarından korumanın en iyi ve en kolay yolu. Ancak moda güneş gözlüğü güzel görünebilse de her zaman doğru korumaya sahip olmayabiliyor. Optik müesseselerden alınan tüm güneş gözlüklerinde benzer UV koruma filtresi bulunuyor.

CE işaretini kontrol edin!

CE işareti, ürünlerin serbest dolaşımını sağlayabilmek amacıyla Avrupa Birliği'nin, 1985'te oluşturduğu Yeni Yaklaşım konusunda uygulanan bir sağlık ve güvenlik işaretidir. Satın aldığınız güneş gözlüğünde CE işareti mutlaka olmalıdır. Güneş gözlüğü satın alırken, CE işaretine sahip olduklarını veya BSEN 1836: 1997'ye uygun olduklarını kontrol edin.

Gerekirse profesyonel destek alın

Güneş gözlüklerinin yüzde 100 UVA ve UVB korumalı olduğunu kontrol etmelisiniz. Güneş gözlüğü satın alırken emin değilseniz her zaman tavsiye için gözlükçü veya göz kliniği ile konuşmak en doğru yaklaşım.

Güneş gözlüğü alırken nelere dikkat etmeli?

  • Cam rengi ile ultraviyole ışınlarının korunması arasında bir ilişki mevcut değil. Yani, her koyu renkli gözlük sizi zararı ışınlardan korumuyor.
  • Güneş gözlüğünün filtresi olup olmadığını anlamak için kalite belgesini isteyin. Bu belgenin üzerinde güneş ışınlarının ne kadar süzüldüğünü içeren bilgiler yer alıyor. Kalite belgesinde ışınları filtre etme özelliği yer almalı.
  • Güneş ışınlarının göze girmesini kontrol edecek büyüklükte bir çerçeveye sahip olmalı.
  • Yüz anatomisine uygun olmalı ve kulak arkası ile buruna baskı yapmamalı.
güneş gözlüğü

Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken 7 Nokta

1) Alacağınız güneş gözlüğünün mümkün olan en fazla UV filtrasyonunu sağladığından emin olun. Mümkün ise yüzde 100 UV filtrasyonu sağlayan camları tercih edin.

2) Kahverengi, gri ve yeşil camlar nötral renkli camlardır. Bu camlar tüm ışık miktarını eşit olarak azaltırlar ve renk oranlarını değiştirmezler. Bu nedenle parlak ışık ortamında faydalıdırlar. Yani açık güneşli ortamlarda (plaj havuz vs) bu renk camların kullanılması faydalıdır.

3) Sarı, kehribar ve altın renkli camlar ise ışık miktarını çok azaltmazlar fakat havadaki ışık saçılımını azaltarak mükemmel kontrast ve derinlik hissi sağlarlar. Bu nedenle, kayak ve avcılık sporları için alınacak olan güneş gözlükleri bu renklerde tercih edilmelidirler.

4) Gül ve kırmızı renkli camlar, dünyayı daha parlak gösterirler ve kontrastı arttırırlar. Bu camlar doğal olarak düşük ışıklı ortamda ve bulutlu havalarda kayak yapan veya araç kullanan sporcular ve sürücüler için daha uygundurlar.

5) Mineral camlar organik camlardan daha ağırdırlar ve daha kolay kırılırlar, fakat organik camlar kadar kolay çizilmezler ve optik görüntü kaliteleri organik camlardan daha iyidir. Organik camlar ise travma, darbe ve kaza gibi durumlarda kırılma riskleri daha düşük olduğu için göz açısından daha güvenlidirler. Polikarbonat camlar ise kırılmaya oldukça dayanıklı fakat ekonomik açıdan maliyetlidirler.

6) Gözlüğün üzerinde mor ötesi ışınları kestiğine dair bir tescili ve Sağlık Bakanlığı'nca onaylanmış sertifikası mutlaka bulunmalı, camları UV filtreli olmalı.

7) Polarize cam /UV Filtreli (ultraviyole) cam ayrımı. Lisanslı optikçilerden aldığınız markalı her güneş gözlüğünde UV filtre vardır ve olmalıdır. Polarize filtre ise bir seçimdir. Polarize cam, deniz kenarında, karda ya da araba kullanırken yansıyan ışıkları engeller. Yansıyan ışıkların yüksek olduğu yerlerde bulunuyorsanız polarize cam tercih edebilirsiniz. Güneş gözlüğünün polarize olmaması gözü bozmaz, göz sağlığına zararlı değildir. Ancak UV koruma olmaması gözünüzde kalıcı zararlar bırakabilir.