Ekonomi

Petlas'tan mevsimine uygun lastik kullanımı uyarısı

Petlas Pazarlama Müdürü Esra Ertuğrul Boran:
- "Sürüş güvenliği, aracın yere temas ettiği nokta olan lastiklerden başlar. Mevsimine uygun lastik kullanımı da araç güvenliğini sağlayan temel unsurluların başında gelir"

İSTANBUL - Petlas, mevsim geçişlerinde meydana gelen ani ve güçlü yağışlarda güvenli sürüşün sağlanması için sürücüleri mevsimine uygun lastik kullanımı konusunda uyardı.

AKO Grup'tan yapılan açıklamaya göre, mevsim geçişlerinde meydana gelen ani ve güçlü yağışlar nedeniyle yolda biriken yağmur suyu, zemin ile araç lastikleri arasında bir su katmanı oluşturarak güvenli sürüş için risk oluşturuyor.

Yağmurlu havalarda ıslanan ve kayganlaşan yollarda araçların yol tutuş özelliğini artırmak için özel olarak tasarlanan lastiklerin kullanımı hayati bir rol oynuyor.

Bahar aylarıyla birlikte başlayan ani yağmurların yollarda neden olduğu su birikintileri, sürüş esnasında suda kızaklama riskini de beraberinde getiriyor.

Yağış esnasında lastiğin su tahliye kanalları içinde sıkışması ve bu sıkışan suyun basıncının araç ağırlığından fazla olması nedeniyle aracın suda yüzmeye başlaması olarak nitelendirilen suda kızaklama, daha çok hızlı ve hafif olan binek araçlarda görülüyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Petlas Pazarlama Müdürü Esra Ertuğrul Boran, yağmurlu havaların yol ve sürüş güvenliğine yönelik riskleri artırdığını belirtti.

Boran, şunları kaydetti:

"Sürüş güvenliği, aracın yere temas ettiği nokta olan lastiklerden başlar. Mevsimine uygun lastik kullanımı da araç güvenliğini sağlayan temel unsurluların başında gelir. Bu nedenle güvenli ve konforlu bir sürüş için hava sıcaklıkları 7 derecenin üstüne çıktığında yaz lastiği tercih edilmeli. Bununla birlikte yağmurlu havalarda yola çıkmadan önce kayma riskini önlemek için lastiklerin hava basıncı kontrol edilmeli ve yolda su birikintilerinin olduğu alanlarda düşük hızla sürüş gerçekleştirilmeli.

Siz tüm önemleri aldıktan sonra bile bir şekilde aracınızda suda kızaklama gerçekleşirse yapacağınız ilk şey hiçbir şey yapmamaktır. Özellikle panikle fren yapmamaya ekstra dikkat edilmelidir. Çünkü ani bir şekilde fren yapmanız lastiğinizin dönme esnasındaki su tahliyesini tamamen durduracağından aracınız direksiyon hareketine reaksiyon vermez ve yoldan savrulabilir. Bunun yerine sakin kalmaya özen gösterilmeli. Direksiyonu sıkı ve düz tutarak ayağınızı gazdan yavaşça çekmeli, ani direksiyon hareketlerinden kaçınarak aracınızı düz bir hat içinde tutup su birikintisinden çıkmayı beklemelisiniz."

Kaynak: ANADOLU AJANSI

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir