Erzurum Güncel

Perseid meteor yağmuru, Atatürk Üniversitesinde heyecanla izlendi

Gökyüzü tutkunları, yılın en etkileyici doğa olaylarından biri olarak gösterilen Perseid Meteor Yağmurunu izlemek için Atatürk Üniversitesinde bir araya geldi.

Gökyüzü tutkunları, yılın en etkileyici doğa olaylarından biri olarak gösterilen Perseid Meteor Yağmurunu izlemek için Atatürk Üniversitesinde bir araya geldi.

Erzurum - Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü ve Astrofizik Kulübü (ATAK) tarafından kampüste yer alan ATA50 yerleşkesinde 12 Ağustos 2023 tarihinde üniversite öğrencilerine ve halka yönelik gökyüzü gözlem etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğin başlangıcında katılımcılara teleskoplar ile Satürn ve Jüpiter gözlemi yaptırıldıktan sonra yılda 1 kez gerçekleşen Perseid Meteor Yağmuru gözlemlendi. Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından arda kalan kalıntılardan oluşan Perseid Meteor Yağmuru, Perseus Takımyıldızı bölgesinde gözlemlendiği için Perseid Meteor Yağmuru olarak adlandırılıyor. Çıplak gözle izlenebilen doğa olayında, saatte 60 ile 100 kadar meteor görüntülendi.

Perseid Meteor Yağmurunun kuzey kürede gözlenen en yoğun ve etkileyici doğal ışık gösterilerinden birisi olduğuna dikkat çeken Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden Arş. Gör. Hüseyin Er, böylesine önemli bir olayı en iyi şekilde gözlemlemek için düzenlenen gökyüzü gözlem etkinliğinin heyecan verici olduğunu söyledi.

"Perseid Meteor Yağmuru, Güneş Çevresindeki Turunu 133 Yılda Tamamlıyor"

Atatürk Üniversitesinde gerçekleştirilen etkinliğin yerel halk, öğrenciler ve gökyüzü severler için güzel bir buluşma olduğunu belirten Er: "Etkinliğimiz oldukça keyifli geçti. Görsel şöleni izlemek için şenliğimize katılan gökyüzü severlerin kimisi elinde telefon kimisi de teleskoplardan halk arasında 'yıldız kayması' olarak bilinen meteor yağmurlarının en görkemlisi şeklinde tanımlanan Perseid Meteor Yağmurunu izledi.

Meteor Yağmuru, çekirdeği 26 kilometre çapa sahip 109P/Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızından ayrılan çok sayıda irili ufaklı kayaç ve toz parçasının yerin çekim etkisiyle atmosfere girmesi sonucu meydana geliyor. Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı, güneş çevresindeki turunu 133 yılda tamamlıyor. 14 Temmuz'da başlayan ve 1 Eylül'e kadar gözlenebilecek meteorların gökyüzündeki çıkış noktası Perse (Kahraman) Takımyıldızı bölgesine düşüyor. Böylesine etkileyici bir doğa olayını gözlemleme şansı bulmak, halkımız ve öğrencilerimiz ile bu ana şahitlik etmekten mutluluk duyduk" ifadelerini kullandı.

"Gökyüzü İnsana Yeni Ufuklar Açıyor"

Atatürk Üniversitesi Astronomi ve Astrofizik Bölümü öğrencilerinden ve Astrofizik Kulübü (ATAK) Başkanı Yasin Karaca ise etkinliğe olan ilginin kendilerini mutlu ettiğini belirterek: "Erzurum'da kampüsümüzdeki alanımızda bir araya gelerek hem Persied Meteor Yağmuru'nu izlemek hem de mevcut teleskoplarla Satürn ve Jüpiter gözleme imkânı sunduk. Benzeri etkinliklerimiz zaman zaman yapılıyor. Gökyüzü insana yeni ufuklar açıyor, bugün de genç-yetişkin demeden şenliğimize katılan tüm gökyüzü meraklılarına teşekkür ediyorum" dedi.

Kaynak: İHLAS HABER AJANSI
Diyadinnet.com olarak, Erzurum haberinin içeriğini herhangi bir şekilde değiştirmeden, abonesi olduğumuz Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı (İHA)'dan aldığımız haliyle sizlere sunuyoruz. Erzurum Haberleri kategorisindeki bu haberin doğruluğu ve güvenilirliği ile ilgili tüm hukuki sorumluluk ilgili haber ajanslarına aittir..
  • Diyadinnet.com olarak, sizlere en güncel ve doğru haberleri sunmayı ilke ediniyoruz. Bu kapsamda, Erzurum'un dört bir yanından Güncel haberleri de dahil olmak üzere, Atatürk Üniversitesi, Erzurum, Kilometre gibi önemli konularda haberleri takip ediyor ve sizlerle paylaşıyoruz.
  • Diyadinnet.com'u daha da geliştirmek için sizden gelen geri bildirimler bizim için çok önemlidir. Haberlerimizin içeriğiyle ilgili herhangi bir endişe, öneri veya sorunuz olursa lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.
  • Haberle ilgili yorumlarınızı ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.
  • Bu haberi beğendiyseniz, lütfen sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak sevdiklerinizin de haberdar olmasını sağlayabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir