Kulak Nedir

Kulak Nedir

Kulak üç bölümden meydana gelir
dış kulak orta kulak iç kulak yalnız dış kulak dıştan görülür. Dış kulak kulak kepçesiyle kulak yolundan oluşur kulak kepçesi kıvrımlı bir kıkırdak parçasıdır ve hayvanların birçoğunda hareketlidir istenilen yöne yönelebilir kulak yolunun sonu kulak zarı denilen değirmi bir zarla kapalıdır.

Orta kulakta bir orta kulak boşluğu ve bunun içinde üç küçük kemik (çekiç örs üzengi) ayrıca mememsi boşluklara ve yutağa açılan östaki borusu bulunur. Şakak kemiğinin içine gömülü olan iç kulakta bir sıvı ve bu sıvının içinde yüzen bir çeşit kese (zar dolambaç) vardır. İç kulak kulağın en önemli kısmıdır.

Kulak sıvısı denilen bir sıvıyla dolu olan zar dolambaç yarım daire biçiminde üç kanal ile iki torbacıktan (kırbacık ve kesecik) ve salyangozun bulunduğu salyangoz borusundan meydana gelir işitme sinirlerinin duyarlı uçları salyangozun içindedir. Kulak kimi hayvanlarda bir kesecikten kimi hayvanlarda bir kanaldan ibarettir omurgalılarda giderek gelişmiştir.

Titreşimler
İşitme biri fiziksel öteki sinirsel olan iki olgunun birleşmesiyle gerçekleşir. Dış kulak sesleri toplayıp kulak zarına yöneltir. Sonra orta kulak harekete geçer: ses titreşimlerini büyülterek iç kulağa aktarır titreşimler iç kulağın çevre ve iç sıvılarına yayılır iç kulakta bulunan işitme sinir hücreleri uyarılır ve bunlar bir çeşit sinir akızı meydana getirir işitme siniri de bu akızı beyine iletir. Beyin hemen devreye girer ve ses izlenimini yaratan duyu mesajını yorumlar: ses işitilmiştir.

Sağır-Dilsizler
Bir çocuk beynin bazı bölgelerinde (işitme sinirlerinin bulunduğu kabuk bölgesi) aksaklıklarla doğabilir. İşitemeyince konuşmayı öğrenemez sağır-dilsiz olur. Bu yüzden karşısındakinin dudak hareketlerine bakarak ne söylediğini anlamaya alıştırılır. Israrlı bir uygulama ve eğitim sonucunda ses çıkartabilir hattâ bazı cümleler söyleyebilir. Ayrıca el hareketleri ve mimikler kullanarak sağır-dilsiz arkadaşlarıyla pekâlâ konuşabilir.

Deniz Tutması
Kulak aynı zamanda denge organıdır: biz farkında olmayız ama çeşitli duruşlarda dengemizi sağlayan ve hızı bize hissettiren hep kulaktır. Kulak denge ödevini iyi yapamazsa baş dönmelerine yol açabilir ve deniz tutmasının da bundan ileri geldiği anlaşılmıştır