Ekonomi

Vodafone Türkiye mobil veri başına tüketilen enerji miktarını yüzde 20 azalttı

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel:
- "Yenilenebilir enerji yatırımları yapıyor, enerji yönetimini kurum içi politikalarımız ve ISO 50001 gibi uluslararası standartlar doğrultusunda gerçekleştiriyoruz"

İSTANBUL - Vodafone Türkiye, 2022-2023 mali yılında mobil veri başına tüketilen enerji miktarını yüzde 20 azaltırken, yenilenebilir enerji üretim miktarını yüzde 4 artırdı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, dijital, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir gelecek için amaç odaklı yaklaşımıyla değer yaratmayı hedefleyen Vodafone Türkiye, bünyesinde uyguladığı ve paydaşlarına sunduğu çözümlerle enerji verimliliği alanındaki çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

2022-2023 mali yılında, şirketin, mobil veri başına tüketilen enerji miktarı yüzde 20 azaltılırken, yenilenebilir enerji üretim miktarı ise yüzde 4 artırılarak toplam 1089 megavat elektrik üretildi.

Aynı dönemde 11 veri merkezi, 16 ofis binası ve 25 binden fazla baz istasyonunda tüketilen 617 bin 580 megavat elektriğin tamamı, yenilenebilir enerji kaynaklarından temin edilerek "kapsam 2" emisyonları sıfırlandı. Baz istasyonları ve birim veri başına sera gazı yoğunluğu ise yüzde 99 azaltıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, Vodafone olarak, dijitalleşmenin gücünü kullanarak enerji tasarrufu konusunda değer katan çalışmalar yapmaya devam ettiklerini belirterek, "Tüm şebekemizde yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanıyor, enerji tüketiminin yoğun olduğu teknoloji merkezleri ile baz istasyonlarındaki tüketimi düzenli takip ediyor ve düşürmek için projeler gerçekleştiriyoruz. Yenilenebilir enerji yatırımları yapıyor, enerji yönetimini kurum içi politikalarımız ve ISO 50001 gibi uluslararası standartlar doğrultusunda gerçekleştiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Vodafone olarak, emisyon azaltımına yönelik faaliyetlerimizi sürdüreceğiz

Altyapı ve dijital yetkinliklerini kullanarak gerçekleştirilen enerji verimliliği çalışmaları kapsamında, yenilenebilir enerji üretimi ve kullanımı ile operasyonlardan kaynaklanan sera gazı salınımlarını azalttıklarını aktaran Süel, şunları kaydetti:

"Sunduğumuz 'nesnelerin interneti' çözümleri ile müşterilerimizin iş süreçlerini daha verimli yönetmesine ve karbon ayak izlerini azaltmasına katkı sağlarken, iklim krizinin etkisiyle karşılaşabilecekleri değişikliklere hızlı bir şekilde uyum sağlamalarına yardımcı oluyoruz. Bu çözümlerle paydaşlarımızın hem inovasyon gücünü ve dayanıklılıklarını artırmaya hem de sürdürülebilir ve döngüsel iş modellerine geçmelerine destek oluyoruz. Vodafone olarak, emisyon azaltımına yönelik faaliyetlerimizi sürdüreceğiz."

- Vodafone Türkiye, enerji tasarrufunu birçok yöntemle sağlıyor

Şirket, enerji tasarrufu kapsamında birçok farklı yöntem kullanıyor. Ofis binalarında iklimlendirme sistemlerini verimli kullanmak amacıyla otomasyon sistemlerinden faydalanılıyor. Bu sayede, kayıplar ve iklimlendirme için gerekli olan tüketim miktarları minimuma indiriliyor.

Klima santrali gibi ekipmanların elektrik motorlarında, sürücü sistemleri kullanılarak motorların ihtiyacı kadar çalışması sağlanıyor. Ofislerde, veri takibiyle doğal kaynakların tüketiminden oluşacak günlük farklılıklar kontrol edilerek, varsa kök nedenler ortadan kaldırılıyor.

Aydınlatma sistemleri otomasyondan takip ediliyor, mesai saatleri dışında binayı sadece ihtiyaç duyulacak kadar aydınlatmayla yönetmek için sensörlerden faydalanılıyor. Yeni projelerde veya ekipman alımlarında enerji verimliliği yüksek ekipmanlar seçiliyor, aydınlatma sistemleri LED olarak tasarlanıyor. Binada 24 saat açık olması gerekli asansör önü gibi alanlarda tüketimi düşük LED aydınlatma kullanılıyor.

- Teknoloji merkezlerinde ve baz istasyonlarında enerji verimliliği artırıldı

Vodafone Türkiye'nin veri merkezlerinde, klimalardaki yapay zeka entegrasyonu sayesinde yüzde 30'a varan enerji tasarrufu sağlandı. Değişken Frekanslı Sürücü (VFD) uygulaması sayesinde veri merkezlerindeki konvansiyonel soğutma ünitelerinin fanları değişken hızlı hale getirilerek yüzde 14 enerji tasarrufu elde edildi.

Esenyurt Veri Merkezinde 475 kilovat ve Adana Veri Merkezinde 250 kilovat kapasitesinde yüksek verimli monokristal yapıda PV paneller kullanılarak güneş enerjisi tesisleri kuruldu.

2022-2023 mali yılında, Esenyurt Teknoloji Merkezi'ndeki çatı tipi güneş enerjisi sistemi sayesinde 319,3 megavat enerji üretilerek 207 ton, Vodafone Adana Bulut Teknoloji Merkezi'ndeki güneş enerji sistemi sayesinde ise 517 megavat enerji üretilerek 335,1 ton karbon salınımın önüne geçildi.

Baz istasyonlarında yenilenebilir enerji kapasitesini artırmak amacıyla Antalya bölgesinde hibrit güneş sistemleri kuran Vodafone, 2024'te toplam 232 kilovatlık kurulu güce sahip hibrit güneş sistemini devreye alacak. Şirket, tüm sahalarının enerji verimliliklerini aylık olarak ölçümlemeye ve Agile ekipleriyle iklimlendirmeye, yenilenebilir enerji ve optimizasyon projeleri yürütmeye devam ediyor.

- İşletmelere enerji verimliliği çözümleri sunuluyor

Vodafone Türkiye, işletmelere de enerji verimliliği sağlayan çözümler sunuyor.

"Vodafone Red Enerji" çözümü, enerji tüketim verilerini uzaktan izlemeyi ve kontrol etmeyi sağlayarak elektrik tüketimini yüzde 30'a kadar azaltıyor. "Dijital tarım" çözümü, içinde bulunan sensör ve modüller aracılığıyla kurulu olduğu alana özel havadan ve topraktan aldığı verileri analiz ederek sunduğu önerilerle yüzde 40'a varan su, elektrik ve yüzde 30'a varan gübre tasarrufu sağlıyor.

"Akıllı araç takip" çözümü ise hız, katedilen mesafe, lokasyon, sürüş zamanı, rota benzeri bilgilerin anlık kontrolü sayesinde yüzde 15'e kadar yakıt tasarrufu sağlıyor. "Akıllı sayaç" çözümüyle de tüketim, düzenli takip edilerek şeffaflık ve tasarruf bilinci, tüketimi uzaktan optimize ederek enerji tasarrufu sağlıyor.

Elektrikli şarj istasyonları, içindeki IoT donanımı ile sürücüleri en uygun şarj noktasına yönlendirerek düşük emisyon salımına sahip elektrikli araçların güvenle kullanılmasını ve yaygınlaşmasını sağlıyor. Akıllı çöp kutuları, içindeki IoT donanımı ile kutu dolduğunda atık toplama hizmetleriyle iletişim kurarak atık toplama araçlarının gereksiz yolculuk yapmasını önlüyor.

Akıllı lojistik ve filo yönetimi çözümü, rota optimizasyonu ve trafikten kaçınarak emisyon azaltımı, sürüş performansı ve davranışları hakkında gerçek zamanlı geri bildirim, lojistik araçları için optimize edilmiş teslimat veya sevkiyat rotası ile yakıt verimliliği sağlıyor.

Şirket, 2022-2023 mali yılında IoT çözümleriyle müşterilerinin toplam 195 bin 300 ton karbon salınımına engel olmalarına destek olarak, yaklaşık 1 milyon 171 bin 800 ağaç dikimine eş değer tasarruf sağladı.

Kaynak: ANADOLU AJANSI

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir