Van: Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Van’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 108. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törene katılarak, Türkiye’nin komşu ülkeler ve bölgenin huzuru için yoğun diplomatik çaba yürüttüğünü belirtti.

Van Valiliği bahçesindeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Programda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı okundu, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı bando ekibi konser verdi.

Konuşmasında Van'ın tarih boyunca farklı medeniyetlerin ve kültürlerin buluşma noktası olduğunu ifade eden Ticaret Bakanı Ömer Bolat, kentin aynı zamanda önemli bir ticaret merkezi olduğunu söyledi. Bolat, Van'ın milletin varlık, birlik ve direniş iradesinin güçlü bir sembolü olduğunu belirtti.

Bolat, 1915-1918 yıllarında Van halkının işgal ve zulümle karşı karşıya kaldığını, 2 Nisan 1918'de Ali İhsan Sabis liderliğindeki askerlerin mücadelesi ve halkın direnişiyle kentin yeniden hürriyetine kavuştuğunu kaydetti.

Bölgede savaş, çatışma ve gerilim istemediklerini vurgulayan Bolat, "Bir ayı aşkın bir süredir Körfez ülkeleri ve diğer komşu ülkeler açısından da acılı günleri görmekteyiz. Türkiye Cumhuriyeti olarak başta Cumhurbaşkanı'mız ve Dışişleri Bakanlığımız olmak üzere komşularımızın ve bölgemizin huzuru ve barışı için büyük bir çabanın içerisindeyiz." dedi.

Türkiye'nin arabuluculuk rolüne dikkati çeken Bolat, kuzeydeki savaşların sona erdirilmesi, Balkanlar'daki gerilimin azaltılması, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sürecin ilerlemesi ve bölgedeki diğer çatışmaların son bulması için diplomatik girişimlerin sürdüğünü ifade etti.

Van'a son 23 yılda 120 milyar lirayı aşan kamu yatırımı yapıldığını belirten Bolat, eğitimden sağlığa, enerjiden kültür ve sanata kadar birçok alanda yatırımların sürdüğünü söyledi.

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı da konuşmasında, Van'ın 2 Nisan 1918'de silahlı kuvvetlerin öncülüğünde ve halkın desteğiyle istiklaline kavuştuğunu belirtti. Balcı, kentin tarih boyunca stratejik ve ticari önemi nedeniyle birçok devletin hedefi olduğunu ifade etti.

Şiir dinletisi ve halk oyunlarının ardından Bakan Ömer Bolat ile Vali Ozan Balcı, şiir, resim, kompozisyon ve spor yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi. Kortej yürüyüşüyle sona eren programa protokol üyeleri, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA