Sağlık

Uzmanından "Çocuklarınıza çevrim içi güvenlik ve mahremiyet eğitimi verin" uyarısı

Siber Güvenlik Yüksek Lisans Anabilim Dalı Öğr. Gör. Murat Demirci:
- "Çocuklara çevrim içi güvenlik ve mahremiyet hakkında bilgi vermek, onları çevrim içi ortamda güvenli kararlar vermeye teşvik etmeye yardımcı olabilir"

İSTANBUL - Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, Yapay Zeka Mühendisliği Yüksek Lisans Programı Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl ve Siber Güvenlik Yüksek Lisans Anabilim Dalı Öğr. Gör. Murat Demirci, ailelerin çocukların dijital ayak izini nasıl kontrol edebileceği konusunda bilgi verdi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre Bingöl, çocukların çevrimiçi ortamda paylaştıkları her şeyin onların dijital izi olduğunu belirtti.

Bingöl, bunun, sosyal medya gönderileri, web siteleri ziyaretleri, çevrimiçi uygulamalar ve oyunlar, hatta çevrimiçi olarak paylaştıkları kişisel bilgiler anlamına geldiğini kaydetti.

Çocukların dijital izlerini kontrol etmenin önemli olduğunu bunun onları çevrimiçi ortamda güvende tutmaya yardımcı olabileceğini aktaran Bingöl, "Çocuklar, çevrimiçi olarak karşılaşabilecekleri risklerden haberdar olmayabilirler. Örneğin, kişisel bilgilerini çevrimiçi olarak paylaşmak, onları kimlik avı, dolandırıcılık veya istismar gibi tehlikelere karşı savunmasız hale getirebilir." dedi.

Çocuklarınızın çevrimiçi faaliyetlerini takip edin

Çocukların dijital izlerini kontrol etmek için yapılacakları sıralayan Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, şunları kaydetti:

"Onlarla çevrimiçi faaliyetleri hakkında konuşun. Çocuklarınızla çevrimiçi ne yaptıklarını, hangi sitelere gittiklerini, hangi uygulamaları kullandıklarını öğrenin. Onlarla çevrimiçi güvenlik ve mahremiyet hakkında konuşun. Çocuklarınızın çevrimiçi faaliyetlerini takip edin. Çocuğunuzun internet kullanımını takip etmek için çeşitli araçlar kullanabilirsiniz. Bu araçlar, çocuğunuzun hangi sitelere gittiğini, ne kadar zaman geçirdiğini ve hangi tür içeriklere eriştiğini takip etmenizi sağlar. Çocuklarınızın çevrimiçi hesaplarını kontrol edin. Çocuğunuzun sosyal medya hesaplarını, oyun hesaplarını ve diğer çevrimiçi hesaplarını kontrol edin. Gizlilik ayarlarını kontrol edin ve çocuğunuzun paylaşılan bilgilerini gözden geçirin. Çocuklarınıza dijital güvenlik eğitimi verin. Çocuklarınıza çevrimiçi güvenlik ve mahremiyet hakkında bilgi verin. Onları, kişisel bilgilerini çevrimiçi ortamda paylaşmanın tehlikeleri konusunda uyarın."

-Aile internet planı, ebeveynlerin çocuklarının internet kullanımını izlemelerini sağlıyor

Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, çocukların internet kullanımını kontrol etmek için kullanılabilecek çeşitli araçlar ve yöntemler olduğunu bildirdi.

Ebeveyn denetimi yazılımı, ebeveynlerin çocuklarının internet kullanımını takip etmelerini ve kısıtlamalarını sağladığına vurgu yapan Bingöl, "Yönetilen cihazlar, ebeveynlerin çocuklarının cihazlarını uzaktan kontrol etmelerini sağlar. Bu cihazlar, çocuğunuzun hangi uygulamaları kullanabileceğini, ne kadar süreyle internette kalabileceğini ve hangi web sitelerine erişebileceğini kontrol etmenize olanak tanır. Aile internet planı, ebeveynlerin çocuklarının internet kullanımını izlemelerini ve kısıtlamalarını sağlayan bir internet planıdır. Bu planlar, ebeveynlerin çocuklarının ne kadar süreyle internette kalabileceğini ve hangi web sitelerine erişebileceğini kontrol etmelerine olanak tanır." değerlendirmesinde bulundu.

- Ebeveynler, çocuklarının çevrimiçi faaliyetlerini takip ederken onlara bilgi vermeli

Siber Güvenlik Yüksek Lisans Anabilim Dalı Öğr. Gör. Murat Demirci de dijital izleme ve sınırlama yöntemlerinin, çocukların mahremiyetini korumak için çeşitli şekillerde kullanılabileceğine dikkat çekerek, "Bu yöntemler, çocukların çevrimiçi ortamda karşılaşabilecekleri riskleri azaltmaya yardımcı olabilir ve onları çevrimiçi ortamda güvenli kararlar vermeye teşvik edebilir." ifadelerini kullandı.

Dijital izleme ve sınırlama yöntemlerinin çocukların mahremiyetini korumak için kullanılabileceği bazı yollara da işaret eden Demirci, "Çocukların çevrimiçi faaliyetlerini takip etmek, onları istismar veya taciz gibi çevrimiçi tehditlerden korumaya yardımcı olabilir. Çocuklara çevrimiçi güvenlik ve mahremiyet hakkında bilgi vermek, onları çevrimiçi ortamda güvenli kararlar vermeye teşvik etmeye yardımcı olabilir. Bu yöntemlerin çocukların mahremiyetine saygılı bir şekilde kullanılması önemlidir. Ebeveynler, çocuklarının çevrimiçi faaliyetlerini takip ederken gizliliklerine saygı göstermeli ve hesaplarını kontrol ederken onlara bilgi vermelidir." açıklamasında bulundu.

Demirci, çocukların dijital medyaya erken yaşta maruz kaldığını, bu nedenle dijital medya eğitimini erken başlatmak önemine değindi.

Ebeveylerin çocuklarıyla dijital medya hakkında konuşap ve onlarla açık ve dürüst bir iletişim kurulması gerektiğine vurgu yapan Demirci, çocuklara güvenlik ve mahremiyet hakkında bilgi verilmesinin önemine de vurgu yaptı.

Kaynak: ANADOLU AJANSI

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA) Hakkında

Anadolu Ajansı (AA)
Diyadinnet.com olarak, abone olduğumuz Anadolu Ajansı'ndan aldığımız güvenilir ve hızlı haber akışı sayesinde, okurlarımıza Doğu Anadolu bölgesi başta olmak üzere Türkiye ve dünyadan en güncel gelişmeleri, doğru ve tarafsız bir şekilde ulaştırmayı amaçlıyoruz. AA'nın geniş haber ağı ve güçlü kaynakları, bizlere yerel ve ulusal düzeyde derinlemesine haber yapma imkanı sağlıyor.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir