Verem, Tedavisi Olan Bir Hastalık

Medicana Konya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Vatansev, verem hastalığının tedavisi olan bir hastalık olduğunu söyledi. Uzun süren öksürük, kilo kaybı, gece terlemesi, iştahsızlık ve kan tükürme gibi semptomlarla verem hastalığının kendisini belli ettiğini belirten Medicana Konya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Vatansev, tanısı konulabilen ve tedavisi mümkün olan verem hastalığından dolayı hla pek çok hastanın öldüğünü kaydetti.

"VEREMİN TEDAVİSİ MÜMKÜN"

Dünya Sağlık Örgütü'nün 2013 yılında 9 milyon yeni tüberküloz hastası tespit ettiğini ve bu hastalardan 1,5 milyon kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Dr. Hülya Vatansev, şöyle konuştu: "Verem insanlık tarihi kadar eski bir hastalıktır. Yüzyıllarca insanların en önemli ölüm sebeplerinden biri olmasına rağmen günümüzde tanısı kolay ve tedavisi mümkün bir hastalıktır. Verem solunum yolu ile insandan insana bulaşır. Kan ile temas ve başka bir yolla akciğer tüberkülozu gelişmez. Hasta kişinin öksürmesi ile ortama yayılan tüberküloz mikrobu solunum yoluyla sağlıklı kişiye bulaşır ve hastalık süreci başlar. Uzun süren öksürük, kilo kaybı, gece terlemesi, iştahsızlık ve kan tükürme gibi semptomlarla hastalık kendini belli eder. Teşhisi balgam tahlili, kan tetkikleri akciğer filmi ile konulur. Günümüzde tedavisi mümkün kolay ve ucuzdur. Tedavisi başladıktan sonra en az 6 ay devam eder. Tedavi süresi ve ilaçları kişiye göre değişiklik gösterir. Tedavi ile yaklaşık 15 günde bulaşıcılık sona erer. Tanısı ve tedavisi var olan bir hastalıkta insanlar halen neden ölmektedir gibi bir sorunun cevabı; eğitim eksikliği, yoksulluk, sağlık kuruluşuna ulaşamama, tanı konulamaması, ilaç yokluğu, yetersiz tedavi."

"DENGELİ BESLENİN, HAVASIZ YERLERDE BULUNMAYIN"

Türkiye'de verem savaş dispanserlerine ücretsiz ulaşıldığını anımsatan Dr. Vatansev, "Tüberküloz hastalarının tetkik ve tedavileri ücretsiz ve ilaçları devlet tarafından karşılanır. Tedavisi mümkün olan bu hastalıktan en önemli korunma yolu B.C.G aşısıdır. Verem aşısı ülkemizde 1952 tarihinde yapılmaya başlamıştır. Sağlık kuruluşunda ücretsiz yapılır. Diğer korunma yolları; veremli ve tedavi almayan hastalarla temastan kaçınılmalı, dengeli beslenmeli havasız yerlerde bulunulmamalı, öksüren hastalarla temas etmemeli, açık ve temiz havada dolaşmalıyız. Her öksürük veremden kaynaklanmaz fakat uzamış öksürük de verem akla getirilmelidir" diye konuştu.(İHA)