Havasız Ortamda Bulaşan Tüberküloz verem hastalığı

Bursa Özel hayat Hastanesi doktorlarından Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Uzm. Dr. Fulya Gürkan, Tüberküloz ya da verem hastalığının kalabalık ve havasız ortamda bulaşan öldürücü bir hastalık olduğunu söyledi.

Bursa Özel hayat Hastanesi doktorlarından Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Uzm. Dr. Fulya Gürkan, verem hastalığının tedavi edilebilen fakat tedavi edilmediği takdirde öldürücü olabilen bir hastalık olduğunu söyledi.

Veremle ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve verem hastalığına dikkat çekmek amacıyla Ocak ayının ilk Pazar günü 'Verem Haftası' olarak belirlendiğini belirten Gürkan, "Tüberküloz ya da verem hastalığı Mycobacterium Tuberculosis olarak isimlendirilen bakterinin bulaşması ile oluşan öldürücü bir hastalıktır. Ancak ilaç tedavisi mümkün olup tedaviyle tam iyileşme sağlanabilir. Verem mikrobu vücudun herhangi bir kısmını tutabilmekle birlikte genellikle en çok akciğerleri tutar. Verem insandan insana solunum yoluyla bulaşır. Haşereler, kan ürünleri ve su ile bulaşmaz. Hastalığı sadece akciğer ve gırtlak tüberkülozu olan kişiler yayabilir. Bu kişiler öksürdüğünde, konuştuğunda, hapşurduğunda mikrop havaya atılır ve saatlerce havada asılı kalabilir. Başka bir kişinin havadan bu mikropları solumasıyla da o kişiye bulaşır" diye konuştu.

Kalabalık ve havasız ortamlarda insanlar arasında kolayca verem hastalığının yayılabileceğinin altını çizen Gürkan, "Tedavisiz bir hasta yılda 14 kişiyi hasta edebilir. Dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri tüberküloz mikrobu ile enfektedir. Verem hastalığı genellikle sessiz bir başlangıç gösterir. Müzmin gidişatlıdır. Hastada ateş, gece terlemesi, halsizlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, öksürük, balgam çıkarma, hemoptizi (kan tükürme), göğüs ağrısı, sırt-yan ağrısı, nefes darlığı ve ses kısıklığı olabilir. 2-3 haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenilmelidir. Verem hastalığının kesin tanısı, balgamda verem mikrobunun gösterilmesi ile konulur" şeklinde konuştu.(İHA)