Şeker Hastalığında Doğru Beslenme

Diyabet yani şeker hastalığının tedavisinde kan şekerini dengede tutmak için sağlıklı beslenme altın standarttır. Düzenli ve dengeli beslenme prensiplerine uyarak, hastalığın olumsuz etkilerini azaltmak mümkün olabilmekteyken; yanlış beslenme alışkanlıkları, diyabetin tehlikeli yüzü ile tanışmanıza neden olabilir. Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Berna Ertuğ, şeker hastalığı diyeti hakkında bilgi verdi.

Kan şekeri dengede tutulmalıdır

Diyabette tıbbi beslenme tedavisinin hastaların yaşam kalitesi için çok önemli olduğunu belirten Dyt. Ertuğ, " Şeker hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar tedavinin %50'sini oluşturmakta, diğer %50'si de beslenme tedavisi ile sağlanmaktadır. Uygulanan sağlıklı beslenme programı ile kan şekeri istenilen seviyede tutulabilmekte ve kan yağlarındaki artışa engel olunabilmektedir. Doğru gıdaları, doğru şekilde tüketen şeker hastaları, oluşabilecek diğer rahatsızlıklara yakalanma riskini de hafifletmiş olurlar" dedi.

3 ana 3 ara öğün kuralına dikkat!

Dyt. Ertuğ, şeker hastalarının gün içinde minimum" 6 öğün" kuralına uymaları gerektiğini belirtti ve ekledi: "Öğün sıklığı ve sayısı, şeker hastalarının kan şekeri düzeylerini normal sınırlarda tutmak için çok önemlidir. Günde 6 öğün olarak planlanan beslenme programı sayesinde, insülin dengeli bir şekilde kullanılacak, vücudun insülin ihtiyacı azalacak; hasta, ani şeker düşmesi veya yükselmesi gibi riskli durumlardan da korunmuş olacaktır. Bu hassas dengeyi sağlayabilmek için; tüketilen gıdaların, saf şeker ve şekerli besinler gibi "basit karbonhidratlar"a göre sindirimi daha uzun bir zamanda gerçekleşen kurubaklagil, sebze, tahıllı ekmek, bulgur gibi "kompleks karbonhidratlar"dan oluşmasına dikkat edilmelidir."

Tüketilen yağın miktarı ve cinsi önemlidir

Şeker hastalarında koroner kalp hastalıklarına yakalanma riskinin daha fazla olduğunun altını çizen Dyt. Ertuğ, "Diyabet, kalp hastalıklarına zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle diyabetik beslenmede tüketilen yağın miktarı ve türü çok önemlidir. Margarin ve tereyağından uzak durulmalı; zeytinyağı, mısır özü, ayçiçek yağı, soya yağı gibi diğer sıvı yağlar tercih edilmelidir. Öte yandan, et tüketiminde, kırmızı et yerine beyaz ete öncelik verilmeli; kırmızı et yenecekse, etin yağsız olmasına özen gösterilmelidir. Kolesterol, şeker hastaları için tehlikeli olabileceğinden; haftada ikiden fazla yumurta tüketilmemeli, sakatat beslenme alışkanlıklarından tamamen çıkarılmalıdır. Ayrıca şeker hastaları, her türlü şekeri, kızartılmış ve kavrulmuş besinleri, hazır gıdaları hayatlarından çıkarmalıdır. Hastaların beslenme programları E, C ve B vitaminlerinden zengin gıdalarla oluşturulmalıdır. Bunun için, yeterli miktarda taze sebze, meyve ve tahıl tüketimi faydalı olacaktır. Hastalar, B grubu vitaminleri almak için beslenme uzmanının önereceği vitamin takviyesinden yararlanabilirler"diye konuştu.

Beslenme programına diyetisyen karar vermeli!

Dyt. Ertuğ şeker hastalarının mutlaka bir beslenme ve diyet uzmanından yardım almaları gerektiğini şu sözlerle ifade etti; "Şeker hastalarının diyeti kişiye özel olarak belirlenmelidir. Kişinin boyu, kilosu, kan şekeri oranı ve kullandığı ilaçlar, oluşturulacak beslenme programı için temel verileri oluşturur. Bu nedenle, şeker hastalarının beslenme programı diyetisyen tarafından hazırlanmalıdır."