Ofis Çalışanlarına Dik Oturun Uyarısı

Özel Avrupa Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Murat Doğan, ofiste devamlı sabit pozisyonda çalışanlarda ve uzun süre yolculuk yapanlarda görülen sırt ve boyun ağrılarına dikkat çekti.

Sırt ve boyun ağrılarının altında yatan birçok sebep olduğunu söyleyen Murat Doğan, "Bu ağrıların altında yatan birçok neden vardır. Bunlar özellikle boyun sırt ve bel ağrılarına yol açabiliyor ama sabit kalmak kas spazmı dediğimiz kas gerginliğini artırıyor. Buna bağlı olarak özellikle boyunda ve sırtta adale spazmı, adale kasılmalarına ortaya çıkıyor. Bu da tabii günlük iş yaşamını etkiliyor. Özellikle iş ortamında oturduğumuz koltuk, koltuğun bilgisayara olan mesafesi, çalışma şartları, klimalı ortam olup olmaması, sıcak soğuk farkının olup olmaması, bunların hepsi kas spazmlarını, boyun ağrılarını artıran nedenlerdir" şeklinde konuştu.

Ağrılar için alınacak önlemler hakkında bilgi veren Doğan, "Ofis çalışanları için bazı önerilerimiz olacak. Bunlar boyunun belli hareketlere belli aralıklarla egzersizler, aktiviteler, bilgisayar kullanımında bilgisayarla ile gözün mesafesi önlemler arasında sayılabilir. Özellikle sabit duruş pozisyonumuz önemli. Boynumuzun dik pozisyonda durması yine aynı şekilde kalça ve bel bölgemizin de dik pozisyonda durması bu ağrıların biraz daha azalmasına yol açar ve tekrarlamasını engeller" dedi.

Hastalığın en çok bilgisayar başında sabit pozisyonda oturan ofis çalışanlarında görüldüğünü belirten Doğan, "Bunun dışında bilgisayar ve göz mesafesi dediğimiz bir oran var. Normalde çalışma ortamında bilgisayarla göz mesafesinin en azından bilgisayarın bir bölü üçünü alacak şekilde olması gerekir. Yoksa boynumuz öne eğik pozisyonda olduğu için kas gerilimi, kas spazmı artar. Tabii bu da bel ve sırt ağrılarını tetikler" ifadelerini kullandı.

Kadınlarda kas ve boyun hastalıklarının daha fazla görüldüğüne değinen Doğan, "Boyun problemlerinin nedenlerinden birisi kasların güçsüz olması. Bu rahatsızlık, bayanlarda boyun kuşağı ve omuz kuşağı kasları güçsüz olduğu için daha hızlı gelişebiliyor. O yüzden bayanların biraz daha dikkat etmesi gerekiyor" diye konuştu.

"Kadınlar dışında bu hastalığa dikkat etmesi gereken bir diğer grup da öğrencilerdir" diyen Doğan, "Sabit pozisyonda kalma, sabit ders çalışmaya bağlı bazı kaslarda devamlı kasılma oluşur ve bu kasılma da boyundaki sinirlere baskı yaparak uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlüğe, fıtık tablolarına yol açabilir. Boyundaki kaslar yıpranabilir. Bunlar da çeşitli belirtiler verebiliyor" dedi.

Doğan, alınacak basit önlemleri ise şöyle sıraladı:

"Örneğin masamızın sandalye mesafesinde belirli aralıkta olması gerekir. Bunun dışında oturduğumuz sandalyenin ortopedik olmasına dikkat etmeliyiz. Sırtımızı desteklemesine dikkat etmeliyiz. Yine çok sık kullanılabilen basit bir bel desteği uzun yola gittiğinizde ya da uzun süre sabit pozisyonda oturduğunuzda spazmı azaltmak ve belde kasılmayı azaltmak yönünde çok etkili olabilir. Klima da belde kasılmayı artırdığı için klimanın direk bele veya yüze gelmemesi gerekir. Bunların tedavilerinde tabii çok yoğun olursa bölgesel sıcak uygulamalara geçmezse ilaç tedavisi öneriyoruz. İlaç tedavisine ağrı kesici ve kas gevşetici grubu ilaçlarla başlıyoruz. Rahatlamayan hastalarımıza da fizik tedavi uygulamalarını öneriyoruz. Fizik tedavide alternatif tedavilerimiz var. Bunlar tens dediğimiz, hotpack sıcak paket dediğimiz ve ultrason dediğimiz tedaviler. Boyun problemi olan, boyunda sinir sıkışması yaşayan hastalarımıza traksiyon dediğimiz boyun çekme tedavisi uygulanıyor. Sabit pozisyonda kalmayla artan hastalıklar için alabileceğimiz bazı önlemler var. Özellikle boyun bölgesinde kasılma 40 dakika ve bir saat sabit pozisyonda kalmayla arttığı için bir saatte bir ara verilmesi gerekiyor. Bu aralarda tabii bazı egzersizler yapmamız lazım. Boyun eklem hareketi açıklığı egzersizleri dediğimiz boynu öne, geriye, sağa, sola çevirme hareketlerini yapmayı öneriyoruz. Bu da çok basit, 5 dakika bile sürmez. Saatte bir yaptığımızda uzun vadede kasların hem güçlü olması açısından hem de o kasılmanın azalması açısından faydası olur. Artı bel destekleri kullanmalarını mutlaka öneriyoruz. Yine o bilgisayar ve göz mesafesinin bir bölü üçünü alacak şekilde olması gerekir. Boynun kasılmasını azaltır. Boyun problemleri ilerlediğinde boyundaki kaslara baskı yapacağı için, kaslar da sinirlere baskı yapacağı için elde uyuşmalar, güçsüzlükler, hatta bazen kollara gelen felç tablosu oluşabilir. Bu yüzden önceden önlem almak hastalığı önlemek açısından önemlidir."