Sağlık

Ramazan Ayında Kalp Hastalarının Dikkat Etmesi Gereken 5 Nokta

Ramazan ayı, birlik ve beraberliğin, dayanışma ve yardımlaşmanın önemini en çok hissettiğimiz dönemlerden biri. Ancak bu yıl, ülkemizde yaşanan deprem felaketi nedeniyle yasa boğulduğumuz bir Ramazan ayı geçiriyoruz. Özellikle kalp ve damar hastalığı olanlar, oruç tutarken dikkat etmeleri gereken noktalara özen göstermelidir. Acıbadem Taksim Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Macit Bitargil, kalp hastalarının doktorlarına danışmadan oruç tutmamaları gerektiğini belirtmektedir. Doktor kontrolünde tutulan oruçlar ise su tüketimine dikkat etmek, beslenmeye özen göstermek, ilaçlarını doktorlarına danışmak, spor yaparken dikkatli olmak ve yeterince uyumak gibi önemli noktalara dikkat edilerek yapılmalıdır. Bu yazıda, kalp ve damar hastalarının Ramazan ayında oruç tutarken dikkat etmeleri gereken noktalar ele alınacaktır.

Bu yıl deprem felaketi nedeniyle ülkenin yasa boğulduğu bir dönemde Ramazan ayı geldi. Birlik ve beraberliğin, dayanışma ve yardımlaşmanın öneminin en fazla anlaşıldığı bu süreçte, kalp ve damar hastalığı olanlar oruç tutarken dikkat etmeleri gereken noktalar hakkında Acıbadem Taksim Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Macit Bitargil önemli uyarılar ve önerilerde bulunuyor.

  1. Su tüketimine dikkat edin: İftar ile sahur arasında 2-2.5 litre su tüketmek, vücuttaki su dengesinin korunmasına yardımcı olur ve hipovolemiye (vücudun susuz kalması) bağlı kalp krizi, bayılma ve ölüm gibi ciddi sonuçları önler.
  2. Beslenmenize özen gösterin: Susuzluğu tetikleyecek tuzlu, baharatlı gıdalardan ve asitli, şekerli içeceklerden uzak durun. Sebze ve yeşilliklerden zengin beslenin, kırmızı et yerine balık tüketin. Kızartma yerine haşlama, buğulama ve ızgara yöntemi tercih edin. Hamur işleri ve şerbetli tatlılardan uzak durmak, aşırı tuz içeren besinlerden kaçınmak da kalp sağlığı açısından önemlidir.
  3. İlaçlarınızı doktorunuza danışın: Kardiyovasküler açıdan risk altında olanlar, doktor onayı olmadan oruç tutmamalıdır. İlaçların ve ilaç saatlerinin doktor tarafından Ramazan'a uygun olarak düzenlenmesi ve doktorla sıkı iletişim halinde olunması da çok önemlidir.
  4. Spor yaparken dikkatli olun: Ramazan boyunca fiziksel aktivite yapmak isteyen kalp hastaları, kendilerini fazla zorlamadan ve doktorunun izin vermesi durumunda akşam yemek yedikten 2-3 saat sonra 30-40 dakika kadar yürüyüş yapabilirler. Yanlış zamanda yapılacak fiziksel aktivite ise susuz kalmış bir insanda kalbin yükünü artırıp istenmeyen sonuçlara yol açabilir.
  5. Yeterince uyuyun: Ramazan boyunca yeterli uyku uyumanız, beynin doğru karar alma mekanizması ve bilişsel fonksiyonlar açısından önemlidir. Yeterli uyku alınmaması hatalı kararlar almaya, sinirli olmaya, baş ağrılarına ve stres yüklenmelerine neden olabilir, bu da doğrudan ya da dolaylı olarak kalbin iş yükünü artırarak istenmeyen sonuçlara yol açabilir. İftardan sonra sahura kadar en az 4 saat kesintisiz gece uykusu uyumak, sahurdan sonra birkaç saat daha uyumak ve gün içerisinde de 20 dakikalık ufak uyku molaları vermek önerilmektedir.

Doç. Dr. Macit Bitargil, her hastanın durumunun farklı olduğunu vurgulayarak, yüksek tansiyonu kontrol altına alınmış hastaların, hafif-orta derecede kalp ve kalp kapak yetmezliği olanların, kalp ritim bozukluğu bulunanların doktor onayı olması durumunda kontrollü şekilde oruç tutabileceklerini belirtiyor.

Ancak, yakın zamanda kalp krizi geçirmiş ya da ciddi ritim bozukluğu olan hastaların, hipertansiyonu kontrolsüz seyredenlerin ve ileri derecede kalp kapak hastalığı olanların yüksek riskli kabul edildiklerini, bu nedenle oruç tutmalarının önerilmediğini söylüyor. Ayrıca, kalp ve damar hastalığı olanlarda kontrolsüz diyabet hastalığı ve kronik böbrek yetmezliği gibi ek hastalıklar varsa oruç tutmalarının önemli risklere yol açabileceğini belirtiyor.

Ramazan ayında oruç tutarken kalp ve damar hastalarının dikkat etmeleri gereken noktaları özetlemek gerekirse; su tüketimine dikkat etmek, beslenmelerine özen göstermek, ilaçlarını doktorlarına danışmak, spor yaparken dikkatli olmak ve yeterince uyumak büyük önem taşımaktadır. Her hastanın durumu farklı olduğundan, oruç tutma konusunda doktorunuzun onayını almanız ve doktorunuzla sıkı iletişim halinde olmanız gerekmektedir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir