Ekonomi

Metro Türkiye'den gıdaları korumada fermantasyon önerisi

Metro Türkiye Kurumsal İletişim ve Kamu İlişkileri Müdürü Aslı Duran Özcan:
- "Gıdaların uzun süreli korunmasını ve saklanmasını sağlayan fermantasyon tekniği, gıda atığının önüne geçilmesi anlamında da büyük önem taşıyor"

İSTANBUL - Metro Türkiye, en eski gıda koruma yöntemlerinden olan ve Türk kültüründe önemli bir yeri bulunan fermente ürünlerin profesyonel mutfaklarda daha fazla yer alması için çalışıyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, gıdaları pratik bir şekilde uzun süreli korumasıyla israfın da önüne geçerek sürdürülebilirliğe katkı sağlayan fermantasyonun sağlık açısından da birçok faydası bulunuyor. Buradan yola çıkan Metro Türkiye, fermente gıdaların önemine dikkati çekmek için Muutto Galataport'ta etkinlik gerçekleştirdi.

Beslenme uzmanı ve sürdürülebilir yaşam aktivisti Dilara Koçak'ın 2024 beslenme trendlerini ve fermantasyonun sağlıklı beslenme açısından etkilerini anlattığı davette, şef Umut Karakuş, Metro Türkiye'nin Metro Chef markalı fermente ürünlerini kullanarak hazırladığı menü ile konukları ağırladı.

Açıklamada etkinlikteki konuşmasına yer verilen Metro Türkiye Kurumsal İletişim ve Kamu İlişkileri Müdürü Aslı Duran Özcan, gıdaları daha uzun saklayabilme yöntemleri arasında yer alan fermantasyonun Türk mutfak kültüründeki öneminden bahsederek, yeni bir trend gibi konuşulsa da fermantasyon yönteminin aslında Anadolu'da yüzyıllardır kullanıldığını anlattı.

Fermente ürünlerin insan sağlığına ve mutfakların sürdürülebilirliğine sağladığı faydalara dikkati çekmek istediklerini kaydeden Özcan, şu açıklamalarda bulundu:

"Gıdaların uzun süreli korunmasını ve saklanmasını sağlayan fermantasyon tekniği, gıda atığının önüne geçilmesi anlamında da büyük önem taşıyor. Metro Türkiye olarak fermente gıdaların mutfaklarda daha fazla kullanabilmesi için meyveli sirkelerden tarhanaya, ekşi mayadan filizlendirilmiş fermente bakliyatlara kadar onlarca ürün sunuyoruz. Bununla birlikte geleneksel fermente ürünlerimize Metro Kültür Yayınları'nda da yer vererek geçmişten gelen tariflerin geleceğe aktarılması için bir köprü kuruyoruz."

Mikrobiyatamız üzerinde doğrudan etkisi var

Beslenme uzmanı ve sürdürülebilir yaşam aktivisti Dilara Koçak da kişinin mikrobiyatası ne kadar sağlıklı ise kendisinin de o kadar sağlıklı olduğunu belirterek, fermente gıdaların mikrobiyata üzerinde doğrudan etkisi bulunduğunu anlattı.

Lif açısından zengin beslenilse dahi fermente gıdaların sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini vurgulayan Koçak, "Fermente gıdaların başta bağırsak sağlığı olmak üzere kemik sağlığından beyin ve sinir fonksiyonlarına, ruh halinden kalp hastalıklarına pek çok olumlu etkisi olduğu araştırmada gösteriliyor. Sağlıklı bir bireyin bu gıdaları tüketmemesi için hiçbir sebep yok." değerlendirmesinde bulundu.

Koçak, fermantasyonun da içinde bulunduğu bazı trendleri paylaşarak, "Baklagillerden özellikle nohut 2024 yılında öne çıkıyor. Nohut, mercimek ve fasulye ile hazırlanmış pek çok alternatife rastlayacağız. Kişiye ve hastalıklara özel fonksiyonel bitki bazlı alternatifler giderek artacak. Fermante gıdalar bağırsak sağlığı açısından önemini daha çok ortaya çıkaracak.Yerel ve mevsiminde beslenmek daha çok önemsenecek." bilgisini verdi.

Fermantasyon en köklü mutfak tekniklerinden

Şef Umut Karakuş ise fermantasyonun Anadolu mutfak kültürünün vazgeçilmez mutfak tekniklerinden olduğunu kaydederek, bu yöntemin hem gıdayı koruduğunu hem de ürünün, sezonunun dışında tüketilmesini sağladığını anlattı.

Karakuş, "Bu köklü yöntemi, çok değerli bir buluş olarak görüyorum. İnsanoğlunun gıdayla ne kadar çok uğraştığını, ona ne kadar çok emek verdiğini ve gıdayı geliştirmek için nasıl çabaladığını bu tekniklerden anlayabiliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.​​​​​​​

Metro Türkiye
Kaynak: ANADOLU AJANSI

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir