ERZİNCAN - EMİN FERHAT SEVİLİR - Erzincan'da mesleki eğitim alan öğrenciler, okul serasında yetiştirdikleri sebze fideleriyle hem üretim sürecine katılıyor hem de uygulamalı tarım eğitimi alıyor. Öğrenciler tarafından bu yıl 6 türden 21 çeşit 250 bin fide üretildi.
Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının desteğiyle 2024 yılında kurulan yaklaşık 850 metrekarelik serada eğitim gören Tarım Alanı öğrencileri, 6 türden 21 çeşit 250 bin fide üretimi gerçekleştirdi.
Derslerde öğrendikleri teorik bilgileri okul bahçesindeki serada uygulama imkanı bulan öğrenciler, öğretmenlerinin desteğiyle domates, biber ve salatalık başta olmak üzere farklı türlerde fide yetiştiriyor.
Üretilen fideler satışa sunularak okulun döner sermayesine katkı sağlıyor.
İl Milli Eğitim Müdürü Hacı Ömer Kartal, AA muhabirine, öğretmen ve öğrenciler tarafından yetiştirilen fidelerin satışa çıkarıldığını söyledi.
Erzincan'ın bir tarım şehri olduğunu belirten Kartal, bu yıl 250 bin fide üretildiğini ifade ederek, "Şehrimiz bir seracılık üssü olma yoluna da hızla bir şekilde gidiyor. Valiliğimizin başlatmış olduğu sera projesiyle 600 dönüm daha sera ilavesi yapıldı. Erzincan tarımına katkı sağlayacak. Başta yöneticilerimiz, öğretmenlerimiz ve tabii ki değerli emekleri için öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum." dedi.
ÖRTÜ ALTI ÜRETİMİ 1000 DEKARIN ÜZERİNE ÇIKTI
İl Tarım ve Orman Müdürü Alper Koçaker de kentte örtü altı üretiminin son yıllarda gelişerek büyüyen bir sektör haline geldiğini söyledi.
Erzincan'da örtü altı üretim alanının 1000 dekarın üzerine çıktığını belirten Koçaker, "Sadece tesisleri artırmak değil, bu tesislerde nitelikli istihdamı sağlayabilmek, nitelikli iş gücünü üretebilmek, onları da bir taraftan bu tesislere yetiştirebilmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı bu eğitim kurumlarında öğrencilerimiz eğitimler alıyorlar. İşte o eğitimlerin sonucu olarak da yıl boyunca yaptıkları fide üretim çalışmaları sonucunu bugün büyük bir sevinçle inceleme fırsatı bulduk. Tabii iklime ve coğrafyaya uygun fideler bunlar. Tarlalarda dikilmek üzere piyasaya arz edilecekler." diye konuştu.
Tarım Alanı Bölümü Şefi Sibel Muşlu ise şubat sonu ve mart başında tohum ekimine başladıklarını anlattı.
Öğrencilerin teorik bilgileri serada pratiğe dönüştürdüğünü ifade eden Muşlu, "Erzincan halkından gerçekten yoğun bir şekilde talep alıyoruz. Bu sene 250 bin fide yaparak geçen yıla oranla bir artış sağladık. Her yıl gitgide bu artışın devamını sağlayacağız. Ailesi çiftçilikle uğraşan öğrencilerimiz çok fazla. Burada bu eğitimi öğrenerek onlara köyde yardımcı oluyorlar." ifadelerini kullandı.
Tarım Alanı 11. sınıf öğrencisi Hüsna Danışman da derslerde öğrendikleri bilgileri serada uyguladıklarını belirterek, "Öğrendiğimiz bilgileri burada uygulayarak arkadaşlarımızla, öğretmenlerimizin yardımıyla güzel bir şekilde üretim yapıyoruz. Üretirken çok eğleniyoruz, güzel ve öğretici geçiyor. Erzincan'ın sebze yetiştiriciliğine ürettiğimiz fidelerle destek sağlıyoruz." dedi.