Ekonomi

Bosch bilgi-eğlence ve sürücü destek sistemlerini tek bir çipte birleştiriyor

Bosch Mobilite Başkanı Dr. Markus Heyn:
- "Orta vadede hedefimiz, kompakt ve orta ölçekli otomobil segmentleri de dahil olmak üzere yollara daha da fazla otonom sürüş fonksiyonu getirmek"

İSTANBUL - Bosch, daha önce ayrı olan araç alanlarındaki entegre işlevleri çip üzerinde bir sistemde (SoC) sunuyor.

Bosch'dan yapılan açıklamaya göre, yazılım tanımlı mobiliteye yönelik eğilim, merkezi bir araç ve elektrik/elektronik mimarisi ile birlikte ilerliyor.

Şirket, CES 2024'te bilgi-eğlence ve sürücü destek sistemlerini yazılım yoğun bir merkezi bilgisayarda tek bir SoC üzerinde birleştirilmesini sağlayan teknolojiyi ziyaretçilerle buluşturacak.

Bosch'un kokpit ve ADAS entegrasyon platformu olarak adlandırılan yeni araç bilgisayarının merkezinde, bilgi-eğlence ve sürücü destek alanlarından çeşitli işlevleri aynı anda işleyen tek bir SoC yer alıyor.

Bosch, merkezi araç bilgisayarları için modüler bir sistem prensibi kullanıyor. Araç üreticileri, çevre algılama için video algılama gibi bağımsız yazılım çözümleri ve donanım bileşenleriyle birlikte kendi bireysel çözümlerini modüler ve ölçeklenebilir bir şekilde bir araya getirebiliyor. Bosch, bütünleştirici uzmanlık sunarken, çeşitli kaynaklardan gelen yazılım bileşenlerinin birleştirilmesini sağlıyor.

Bosch, çoklu SoC yaklaşımını izliyor. Şirketin yeni araç bilgisayarları, gerekli SoC'ler farklı çip üreticilerden gelebilecek şekilde tasarlandı. Bu nedenle, müşterinin isteklerine bağlı olarak, Bosch tam olarak talep edilen SoC'yi kullanabiliyor.

Şirket, 2026 yılında sadece bilgi-eğlence ve sürücü destek sistemlerine yönelik araç bilgisayarları için 3 milyar avroluk satış geliri, 2030 yılına kadar 32 milyar avroluk bir pazar hacmi bekliyor.

Merkezi araç bilgisayarları yazılım tanımlı otomobillerin kalbi

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bosch Yönetim Kurulu Üyesi ve Bosch Mobilite Başkanı Markus Heyn, otomobillerdeki elektronik sistemlerin karmaşıklığını azaltmak ve bunları mümkün olduğunca güvenli hale getirmek istediklerini belirterek, "Yeni araç bilgisayarı platformumuzun CES'teki bu tanıtımıyla tam da bu yönde önemli bir adım atıyoruz. Orta vadede hedefimiz, kompakt ve orta ölçekli otomobil segmentleri de dahil olmak üzere yollara daha da fazla otonom sürüş fonksiyonu getirmek." ifadelerini kullandı.

Yazılımlarının farklı çip üreticilerinin yongaları üzerinde çalıştığını aktaran Heyn, böylece yazılım ve donanımın birbirinden ayrılmasını sağladıklarını belirtti.

Heyn, merkezi araç bilgisayarlarının yazılım tanımlı otomobillerin kalbi konumunda olduğunu ifade ederek, gelecekte modern araçlar üzerinde bu sistemlerin etkisinin daha fazla görüleceğini kaydetti.

Kaynak: ANADOLU AJANSI

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir