Muş Güncel

Barajların su seviyesinin yükseldiği Muş'ta enerji üretimi ve sulamada sıkıntı beklenmiyor

Geçen yıl kuraklık nedeniyle su seviyesinde büyük düşüş olan barajlarda bu sene yağışlarla doluluk oranı yüzde 65'e yükseldi - DSİ 172. Şube Müdürü Servet Fırat:
- "Barajlarımızda doluluk oranı yükseldiği için bu yıl hem ilimizdeki enerji üretiminde hem de sulama alanında herhangi bir sıkıntı yaşamayacağız"

Muş - SABRİ YILDIRIM - Muş'ta geçen yıl kuraklık nedeniyle seviyesi düşen Alparslan-1 ve Alparlan-2 barajlarında doluluk, son günlerde etkili olan yağışlarla yüzde 65'e ulaştı.

Devlet Su İşleri 172. Şube Müdürü Servet Fırat, AA muhabirine, 2022'de yaşanan kuraklıktan dolayı Alparslan-1 Barajı'nda su seviyesinin yüzde 30'a, Alparslan-2 Barajı'nda ise yüzde 35'e kadar düştüğünü söyledi.

Bu yıl ocak ayının sonlarında başlayan kar, mart ve nisan yağmurlarının barajlar için can suyu olduğunu belirten Fırat, iki barajda da su seviyesinin yükseldiğini ifade etti.

Barajlarda şu anda doluluk oranının yüzde 65 seviyelerinde olduğu bilgisini veren Fırat, şunları kaydetti:

"Barajlarımızda doluluk oranı yükseldiği için bu yıl hem ilimizdeki enerji üretiminde hem de sulama alanında sıkıntı yaşamayacağız. İçme suyu, arıtma tesisi ve tarım arazilerinin sulama projelerine ilişkin çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle içme suyu arıtma tesisinin bu yıl tamamlanması hedefleniyor. İçme suyu sorununu ortadan kaldırarak vatandaşlarımıza en kısa sürede su vermeyi hedeflemekteyiz. Ayrıca ilimizde yapılan Muş Ovası Sulama Projesi'nin birinci etap ihalesi ile birlikte haziran ayında çalışmalara başlanacaktır. Bu projemizin birinci etap çalışmasının yaklaşık maliyeti 3 milyar liradır. Çalışmanın tamamlanmasıyla 17 bin hektarlık alan sulama suyuna kavuşacak. Bu kapsamda Muş Ovası'nda katma değerli ürünlerin yetiştirilmesi ile 6 kat artış bekleniyor. Ürün çeşitlerinin artışı vatandaşlarımızın refah seviyesini de yükseltecektir. Barajlarımızın doluluğu bu anlamda ilimiz adına önemlidir."

Muş Ovası ülkenin beslenmesine öncü olacaktır

Projelerin kentin tarımsal alanda gelişmesine de katkı sağlayacağını dile getiren Fırat, "Türkiye'nin 3'üncü büyük ovası olan Muş Ovası, ülkenin beslenmesine öncü olacaktır. Hedeflerimiz projelerimizi tamamlayıp ilimize katma değer sağlamaktır. Bütün sulama projesinin tamamlanması ile milli ekonomiye yıllık yaklaşık 1 milyar liralık katkı sağlanacaktır. Bu artışlar ilerleyen süreçlerde katlanarak devam edecektir." diye konuştu.

Yağışların devam etmesinin su kaynakları bakımından önemli olduğuna işaret eden Fırat, "Söz konusu barajlarımızda yıllık 1,3 milyar kilovatsaat enerji üretilmektedir. Bu barajlarla enerji anlamında dışa bağımlılığımız azaldığı gibi milli ekonomiye büyük katkılar vermektedir. Barajların su seviyesinin yükselmesi bizleri sevindiriyor." ifadelerini kullandı.

MUŞ - Barajların su seviyesinin yükseldiği Muş
Kaynak: ANADOLU AJANSI
Diyadinnet.com olarak, Muş haberinin içeriğini herhangi bir şekilde değiştirmeden, abonesi olduğumuz Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı (İHA)'dan aldığımız haliyle sizlere sunuyoruz. Muş Haberleri kategorisindeki bu haberin doğruluğu ve güvenilirliği ile ilgili tüm hukuki sorumluluk ilgili haber ajanslarına aittir..
  • Diyadinnet.com olarak, sizlere en güncel ve doğru haberleri sunmayı ilke ediniyoruz. Bu kapsamda, Muş'un dört bir yanından Güncel haberleri de dahil olmak üzere, Devlet Su İşleri, Muş, Muş Ovası, Türkiye gibi önemli konularda haberleri takip ediyor ve sizlerle paylaşıyoruz.
  • Diyadinnet.com'u daha da geliştirmek için sizden gelen geri bildirimler bizim için çok önemlidir. Haberlerimizin içeriğiyle ilgili herhangi bir endişe, öneri veya sorunuz olursa lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.
  • Haberle ilgili yorumlarınızı ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.
  • Bu haberi beğendiyseniz, lütfen sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak sevdiklerinizin de haberdar olmasını sağlayabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir