Tutumlu Kalesi Nerede, Ne Zaman Yapıldı ve Hangi Özellikleriyle Öne Çıkıyor? (Doğubayazıt)

Tutumlu Köyü yakınlarındaki Balık Gölü vadisinde yer alan Tutumlu Kalesi, Urartu mimarisi, kutsal kaya izleri ve arkeolojik değeriyle dikkat çekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenen kaleye dair tüm detaylar haberimizde.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde Balık Gölü vadisinde yer alan Tutumlu Kalesi, Urartu dönemine ait mimari özellikleri ve kutsal kaya işaretleriyle dikkat çekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescillendi.


Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine bağlı Tutumlu Köyü'nün güneybatısında, Balık Gölü Suyu vadisinde yüksek kayalık bir alanda konumlanan Tutumlu Kalesi, Urartu dönemine ait yapısal izler ve arkeolojik buluntularla öne çıkıyor.

Kalenin sur duvarları yarı işlenmiş iri taşlardan inşa edilmiş olup, özellikle güney yönünde 2 metreye kadar korunmuş duvar kalıntıları gözlemlenebiliyor. Belirgin bir yapı planı olmamakla birlikte, çevrede bulunan çanak çömlek kalıntıları ve taş işçiliği yapının Urartu dönemine ait olduğunu ortaya koyuyor.

Kalenin bulunduğu kayalık alanda çok sayıda kutsal kaya işaretine rastlanmakta. Ancak yapı, doğal tahribat ve kaçak kazılar nedeniyle zarar görmüş durumda.

Konumu, mimari yapısı ve buluntularıyla tarihî açıdan önem taşıyan kale, Kültür ve Turizm Bakanlığı Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından yapılan değerlendirme sonucu, 24 Ocak 2019 tarihli ve 2213 sayılı karar ile 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edildi.

Tutumlu Kalesinin Tescil Bilgisi

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 24.01.2019 tarihli ve 2213 sayılı kararı ile, Ağrı İli Doğubayazıt İlçesi Tutumlu Köyü, İ51c01c-İ51c06b paftalarda, 350 nolu parselde yer alan Tutumlu Kalesi; 2863 sayılı Kanun'un 6. ve 7. maddeleri gereğince 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmiştir.