Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde (AİÇÜ), 2025 yılı içerisinde yönetim kadrosunun oluşturulmasından eğitim-öğretim faaliyetlerine, öğrenci odaklı çalışmalardan bilimsel başarılara ve protokollere kadar birçok alanda faaliyet yürütüldü.

Yönetim ve idari yapılanma

11 Nisan 2025 tarihi itibarıyla üniversitede devir teslim töreni gerçekleştirildi. İlhami Gülçin, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörlüğü görevine başlayarak 12 Haziran 2025'te rektörlük makamına geçti. Prof. Dr. Erdal Yılmaz ile Prof. Dr. Yakup Karataş rektör yardımcısı olarak görevlendirildi.

2025 Aile Yılı kapsamında kadın akademisyene yönelik görevlendirme yapılarak Prof. Dr. Hülya Akıncıoğlu rektör yardımcılığına atandı. Genel sekreterlik görevine Nimet Terkir, genel sekreter yardımcılığına ise Müslüm Özer getirildi. Akademik birimlerde dekanlık ve müdürlük görevlerinde yeni atamalar yapıldı. İdari personel arasında görev rotasyonu gerçekleştirildi. Üniversite bünyesinde Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü kuruldu.

Eğitim-öğretim ve toplumsal katkı faaliyetleri

2025-2026 akademik yılı açılışı, İbrahim Çeçen ve TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker'in katılımıyla gerçekleştirildi. Üniversitede "İlk Dersim Gazze" dersi yapıldı. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, AİÇÜ'yü ziyaret etti.

Rektör Prof. Dr. İlhami Gülçin, tüm akademik birimleri ziyaret ederek akademik kurul toplantılarına katıldı. Gülçin, idari personel, sürekli işçi ve güvenlik kadrosunda görev yapan personelle bir araya geldi.

Bilim kafe buluşmaları kapsamında 9 etkinlik düzenlendi. Nurul Ayn 3 davetli ulusal karma sergisi ve workshop etkinlikleri İshak Paşa Sarayı'nda gerçekleştirildi. Türk Mutfağı Haftası kapsamında tatlı yarışması düzenlendi. 2024-2025 eğitim-öğretim yılı mezuniyet programları yapıldı.

Bahar şenlikleri kapsamında çeşitli etkinliklerin yanı sıra Semicenk ve Haluk Levent konserleri düzenlendi. Patnos Meslek Yüksekokulunda Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Laboratuvarı açıldı. Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilk kez düzenlenen Ağrı Startup Weekend etkinliğinde AİÇÜ'lü öğrenciler birinci oldu.

"Topraktan Sofraya Pancarın Zarafeti" etkinliğinde şeker pancarından elde edilen 20 çeşit ürünün sunumu yapıldı. Üniversite yerleşkesinde 100 fidan toprakla buluşturuldu. 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında ise AİÇÜ'de 3 bin fidan dikildi. Ağrı'da üniversite öncülüğünde ilk kez çörek otu ekimi gerçekleştirildi.

AİÇÜ, TEKNOFEST KKTC ve TEKNOFEST İstanbul etkinliklerine katıldı. Üniversite, KUDAKAF'25'te yer aldı. ICANAS 2025 Antalya'da düzenlendi. Ağrı Turizm Master Planı Çalıştayı ile EJER Kongresi AİÇÜ'de gerçekleştirildi. ÜNİLİG Futbol Eleme Grubu müsabakaları üniversite ev sahipliğinde yapıldı.

Sosyal sorumluluk ve özel programlar

AİÇÜ ev sahipliğinde "Ailenin Korunması ve Güçlenmesi" temalı İl Eylem Planı Çalıştayı düzenlendi. Rektör Prof. Dr. İlhami Gülçin, "Sağlıkta Teknolojik İstiklal" çalıştayına katıldı. Gülçin, basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Üniversite eğitim ve araştırma hastanesi için çalışmalar sürdürüldü. Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezine ilk kez bir ev hanımı dahil edildi. Şehit öğretmenler ve Öğr. Gör. Emine Orhan Öğretmenler Günü'nde anıldı. Hayatını kaybeden AİÇÜ öğrencisi Remziye Horuz için mevlit programı düzenlendi.

Öğrenci odaklı faaliyetler

İŞKUR Gençlik Projesi kapsamında 538 AİÇÜ öğrencisine istihdam sağlandı. Üniversitede 80 öğrenci kısmi zamanlı olarak istihdam edildi. "Çorba Çeşmesi" öğrencilerin hizmetine açıldı.

Öğrenci Yaşam Merkezi giriş ve çıkışlarında turnike sistemi uygulanmaya başlandı. Tüm birimlerde kartlı giriş-çıkış sistemine geçildi. Merkezi kütüphane 24 saat hizmet vermeye başladı. Çölyak hastalığı bulunan öğrenciler için özel yemek menüsü hazırlandı.

350 öğrenciye devlet, 500 öğrenciye ise İbrahim Çeçen Vakfı desteğiyle toplam 850 öğrenciye ücretsiz yemek bursu sağlandı. İbrahim Çeçen Vakfının destekleriyle yaklaşık 1500 öğrenciye burs imkânı sunuldu.

Akademik başarılar

AİÇÜ, 2025 YKS tercihlerinde yüzde 100 tercih edilme oranıyla en çok tercih edilen üniversiteler arasında yer aldı. GreenMetric sıralamasında dünyada 446'ncı, Türkiye'de 51'inci sıraya yükseldi. Üniversite, spor dostu kampüs unvanı aldı.

AİÇÜ Kütüphanesi 100 bin basılı ve 100 bin elektronik kaynağa ulaştı. Üç program ve bir bölüm akredite edildi. AD Scientific Index 2026 sıralamalarında Rektör Prof. Dr. İlhami Gülçin dünyada ilk 7 bin içerisinde yer aldı. Gülçin, tıp ve biyomoleküler kimya alanında dünya üçüncüsü oldu.

Prof. Dr. İlhami Gülçin ve Doç. Dr. Murat Yıldırım, ScholarGPS dünya sıralamasında yer aldı. AİÇÜ Tıp Fakültesi bilimsel üretkenlikte ilk 5'e girdi. 2024 yılında 247 olan yayın sayısı 2025'te 330'a yükselerek yüzde 33 artış sağlandı. MERLAB, re-akreditasyon denetim sürecini başarıyla tamamladı.

Üniversitedeki 500 kilovat kapasiteli güneş enerjisi santralinin kapasitesinin 1000 kilovata çıkarılması planlandı. YÖKAK akreditasyon saha ziyareti gerçekleştirildi.

Protokoller

AİÇÜ ile Erzurum Atatürk Üniversitesi arasında BÖGEP protokolü imzalandı. Üniversite ile Università di Catania, Private University of Fez ve Porto University arasında uluslararası iş birliklerini kapsayan memorandum of understanding protokolleri yapıldı.

AİÇÜ ile SERKA arasında Türkiye Siber Vatan Programı kapsamında siber güvenlik eğitimi iş birliği protokolü imzalandı. Rektör Prof. Dr. İlhami Gülçin ve beraberindeki heyet Dunaújváros Üniversitesini ziyaret etti.

AİÇÜ ile Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü arasında üniversite yerleşkesinin ağaçlandırılmasına yönelik iş birliği protokolü, İbrahim Çeçen Vakfı ile mali destek protokolü, TEZ-KOOP-İŞ Sendikası ile aile yardımı desteği protokolü imzalandı. Üniversite ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Aile ve Sosyal Hizmetler Ağrı İl Müdürlüğü arasında iş birliği protokolü gerçekleştirildi.