Güncel

Uluslararası öğrenciler, Türkiye'nin küresel konumunu güçlendirme potansiyeline sahip

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Göç Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ali Zafer Sağıroğlu:
- "İnsanlara umut verirsiniz, projelerinizi anlatırsınız tabii bu teknik uzmanlık gerektirir. Korku siyaseti ise daha kolay yoldan bir siyaset. Bu yüzden siyasiler ve medya kuruluşları yabancı korkusunu menfaat aracı olarak kullanabiliyor" - "Özellikle Suriye'den gelen geçici koruma statüsündeki insanlar üzerinden bir korku iklimi ortaya çıktı. Uluslararası öğrenciler ile ilgili olumsuzluk ve tartışmaların da büyük ölçüde buradan kaynaklandığı söylenebilir"

İSTANBUL - HALİL İBRAHİM MEDET - Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Göç Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (GPM) Müdürü Doç. Dr. Ali Zafer Sağıroğlu, uluslararası öğrencilerin kültürel, siyasi ve ekonomik olarak Türkiye'nin küresel konumunu güçlendirme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Sağıroğlu, Türkiye'deki uluslararası öğrenci hareketliliği ve yabancı düşmanlığı tartışmalarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Mülteci meselesinin Türkiye'de uzun süre siyaset malzemesi yapılmadığına ancak özellikle 2019 yerel seçimlerden sonra siyasallaştırıldığını ve başta Suriyeliler olmak üzere yabancı karşıtı bir propaganda ile siyaset yapan küçük oy oranlarına sahip partilerin hem iktidar hem de muhalefet partilerini etkilediğini ifade eden Sağıroğlu, "İki çeşit siyaset yapma türü var. İnsanlara umut verirsiniz, projelerinizi anlatırsınız tabii bu teknik uzmanlık ve beceri gerektirir. Korku siyaseti ise daha kolay yoldan bir siyaset yapma türü. Bu yüzden siyasiler ve medya kuruluşları yabancı korkusunu menfaat aracı olarak kullanabiliyor." diye konuştu.

Özellikle son bir yılda hükümetin konuyla ilgili yönetim kapasitesinin gelişmesi ve ürettiği politikalar neticesinde korku siyaseti yapan partilere rağbetin azaldığını kaydeden Sağıroğlu, son yerel seçimlerde bu minvalde siyaset yürüten partilerin aldığı düşük oy oranlarının bunun bir göstergesi olduğuna işaret etti.

Uluslararası öğrencilerin hem ekonomik hem de kamu diplomasisi yönü var

Sağıroğlu, Türkiye'de son yıllarda artan yabancı karşıtı trendin uluslararası öğrencilerle sınırlı olmadığını ve başta geçici koruma statüsü altındaki Suriyeliler olmak üzere tüm yabancılara karşı yükseldiğine dikkati çekerek, "Özellikle Suriye'den gelen geçici koruma statüsündeki insanlar üzerinden bir korku iklimi ortaya çıktı. Uluslararası öğrenciler ile ilgili olumsuzluk ve tartışmaların da büyük ölçüde buradan kaynaklandığı söylenebilir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de 2000'li yılların başında 18 bin civarında olan uluslararası öğrenci sayısının, 2024 yılı itibarıyla 300 binin üzerine çıktığı bilgisini paylaşan Sağıroğlu, Türkiye'nin dünyada en fazla uluslararası öğrenciyi barındıran ilk 10 ülke arasında yer aldığını söyledi.

Sağıroğlu, Türkiye'de artan uluslararası öğrenci nüfusunun, ülke ekonomisini ve uluslararası siyasetteki hinterlandını geliştirme arzusuyla bağlantılı olduğuna işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Uluslararası öğrenci hareketliliği çok büyük bir ekonomik getiri sağlıyor. Bunun ötesinde işin kamu diplomasisi dediğimiz bir yönü daha var. Uluslararası siyasette orta ve uzun vadede birtakım kültürel, siyasi, ekonomik etkileri olan bir yönü var. Küresel siyasi bir aktör olmaya çalışan Türkiye, dünyadaki büyük uluslararası öğrenci hareketliliği pastasından da pay almaya çalışıyor. Tabii ki bu konunun düzeltilmesi, geliştirilmesi gereken pek çok yönü de var ancak bütünüyle uluslararası öğrencilere kapıları kapatmak gibi bir tutum gerçekçi ve sağlıklı değil."

Bu konuyu daha fazla tartışmamız gerekiyor

Karabük'ün Türkiye'de en fazla yabancı öğrenciyi barındıran şehirlerden birisi olması dolayısıyla tartışmalarda merkezi bir yer teşkil ettiğini ifade eden Sağıroğlu, çok büyük olmayan ve ekonomisi büyük ölçüde demir-çelik fabrikasına dayanan bir şehirde bu kadar yoğun yabancının görünür olmasının halk nezdinde ve genel olarak kamuoyunda birtakım tartışmaları da beraberinde getirdiğini dile getirdi.

Sağıroğlu, Karabük Üniversitesinin izlediği uluslararası öğrenci politikasının şehir için olumlu ve olumsuz etkilerini değerlendirerek, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Tabii bu öğrencilerin ekonomik olarak da şehre sağladığı pek çok olumlu etki var. Ancak, Karabük Üniversitesinde ben olumlu ve olumsuz yönlerinin ne kadar hesap edilerek stratejinin planlandığından emin değilim. Karabük Üniversitesinin uluslararası öğrencileri şehre çekmeye yönelik özel bir politika izlediği oranlardan anlaşılıyor. Topluma ve şehre özgü birtakım hassas boyutların da ihmal edilmesi muhtemelen dikkatlerin buraya çekilmesine yol açtı ve burayla ilgili bir hassasiyet oluştu. Hem bugün hem gelecekte bunun ülkemiz ve gelen insanlar için nasıl daha verimli bir hale gelebileceğini daha fazla tartışmamız, konuşmamız ve bu konuda düşünmemiz gerekiyor."

Kaynak: ANADOLU AJANSI

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA) Hakkında

Anadolu Ajansı (AA)
Diyadinnet.com olarak, abone olduğumuz Anadolu Ajansı'ndan aldığımız güvenilir ve hızlı haber akışı sayesinde, okurlarımıza Doğu Anadolu bölgesi başta olmak üzere Türkiye ve dünyadan en güncel gelişmeleri, doğru ve tarafsız bir şekilde ulaştırmayı amaçlıyoruz. AA'nın geniş haber ağı ve güçlü kaynakları, bizlere yerel ve ulusal düzeyde derinlemesine haber yapma imkanı sağlıyor.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir