Halı Sahalar Yırtıklarda Başrolde

Sürtünme oranı yüksek halı sahalarda ayakkabının yere sabitlenerek dizin dönmesiyle ortaya çıkan ön çapraz bağ yırtıklarının son yıllarda spor yapanların sayısının çoğalmasıyla birlikte artış gösterdiği belirtildi.

Ön çapraz bağın (ÖÇB) diz ekleminin içinde ve ortasında yer alan, yürüyüş sırasında dizin öne doğru çıkmasını engelleyen ve birbirini çaprazlayan iki bağdan birisi olduğunu belirten Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Hastanesi Ortodepi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Uzmanı Dr. Salih Beyaz, bu kasın diz içinde yer alan bağlardan en sık yaralananı olduğunu söyledi. Spor yapan insan sayısının yıldan yıla artış göstermesi nedeniyle ÖÇB yaralanmalarının sayısının arttığını, sadece ABD'de her yıl ortalama 250 bin yeni hastaya ÖÇB yırtığı tanısı konulduğunu kaydeden Dr. Salih Beyaz, bu yaralanmaların ülkemizde özellikle halı sahalarda sık görüldüğünü kaydetti.

DİZİN DÖNMESİ VE DARBELER ETKİLİ

Beyaz, halı sahalarda zeminin sürtünme katsayısının yüksekliğinden dolayı ani ve hızlı dönüşlerde ayakkabının yere sabitlenmesi sonucu dizin dönmesinin, oyun içinde darbe alınmasının, oyuncuların sürekli idman yapmıyor olmasının ve uygun olmayan ayakkabıların bağ yırtılmasına neden olduğunu anlattı. Bu tür durumlarda genel olarak hastanın dizinden bir kopma sesi geldiğini söylediğini, kılcal damar kanaması sonucu şişlik oluştuğunu ve spora devam edemeyecek şiddetli ağrı hissettiğini belirten Dr. Beyaz, şöyle konuştu:

"Erken dönemde ağrı ve şişlik tanı koymayı zorlaştırırken, eski yırtıklarda veya kopmalarda tanıyı koymak daha kolaydır. Muayeneden sonra mutlaka dizin filmleri çekilmelidir. Eklemi oluşturan kemiklerde kırık veya çatlak varsa filmde görülür. MR görüntüleme şart değildir ve çoğu bağ yaralanmasının tanısı sadece muayene ile konulabilir."

"AMELİYAT HERKES İÇİN GEREKLİ DEĞİL"

Tedavi sürecinde soğuk uygulama, dinlenme, bandaj uygulamaları ve ağrı kesici ilaçların erken tedavi basamağını oluşturduğunu, her ÖÇB yırtığı olan hastanın ameliyat olması gerekmediğini kaydeden Dr. Beyaz, "Ameliyatın gerekip gerekmediğine karar vermek için en önemli faktör hastanın şikayetidir. Cerrahi tedavi kararı vermede yaşla birlikte kişinin fizyolojik yaşı ve aktivite düzeyidir" dedi.

Beyaz, ön çapraz bağları kopuk olan hastaların bisiklet, yüzme, kürek gibi uyluk kaslarını güçlendirmeye yönelik sporları yapabileceklerini, futbol, basketbol, voleybol, kayak gibi ani dönüş ve sıçrama gerektiren sporların ise riskli olduğunu kaydetti. Açık ameliyatların neredeyse tüm dünyada terkedilmiş durumda olduğunu bildiren Dr. Beyaz, "Artroskopik dediğimiz kapalı kamera sistemi ile bağın yeniden yapılandırılması hastanede kalış süresini, ameliyat sonrası dönemde ağrısını ve spora dönüş süresini ciddi anlamda azaltmaktadır" diye konuştu.

"BİR GÜN İÇİNDE TABURCU OLABİLİR"

Ameliyat sırasında menisküsler ve kıkırdak yapıların da kontrol edilip, işlem gerekiyorsa aynı seansta müdahale edildiğini belirten Beyaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hasta hekimin tercihine ve kullanılan anestezinin tipine bağlı olarak aynı gün içerisinde taburcu edilebilir. Ameliyat sonrası dize açısı ayarlanabilir bir dizlik takılır. Hasta kendisini rahat hissettiği andan itibaren bir çift koltuk değneği ile ayağa kalkabilir."

Beyaz, ameliyat sonrası masa başı işte çalışan hastaların birinci haftada iş başı yapabileceklerini, ancak ayakta durmayı gerektiren işlerde 4-6 haftadan önce çalışmaya başlamalarının tavsiye edilmediğini bildirdi. Beyaz, sportif aktivitelere dönüş açısından bakılacak olursa 4. ayda hızlı yürüyüşe, 4-5. aylarda bisiklete, 5. ayda düz koşuya, 6-8. aylarda ise diğer sportif faaliyetlere başlamanın mümkün olacağını sözlerine ekledi.(İHA)