Çocuklarda En Sık Görülen Ortopedik Rahatsızlık Düztabanlık

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı Op. Dr. İsmail Çakıcı, çocuklarda en sık görülen ortopedik rahatsızlığın düztabanlık olduğunu belirtti.

Düztabanlığın erkek çocuklarında kızlara oranla 5-6 katı sıklıkla görüldüğünü belirten ortopedi ve travmatoloji uzmanı Op. Dr. İsmail Çakıcı, "1-6 yaş arasındaki çocuklarda sıklıkla görülen rahatsızlık, doğuştan düztabanlık ya da kemik veya eklem deformitelerine bağlı düztabanlık olabilir" dedi. Doğuştan ya da gelişimsel düztabanlık, diğer adıyla masum düztabanlığın herhangi bir özel tedavi gerektirmeyen bir durum olduğunu da bildiren Op. Dr. İsmail Çakıcı, şunları kaydetti:

"Masum düztabanlık çok yaygındır. Çocukların yüzde 80'inde hafif düztabanlık ve içe basma vardır. Bu durum bebek tipi yağ dokusunun cilt altında yerleşmesinden kaynaklanır. Bu gibi durumları tedaviye yönelik ortopedik botlar, tabanlıklar vb özel kalıplar tedavi etmek yerine çocuğun ayağının kas yapısının gelişmesine engel olduğu için ayağa zarar bile verebilir. Çocuk büyüdükçe ve yürüdükçe bu yağ dokusu azalırken kaslar güçlenerek ayağın uzunlamasına kavisini artırır. Sonuçta çocuğun ayakları normale döner."

Kemik ya da eklem deformiteleri veya bağların gevşekliğine bağlı düztabanlığın ise ileri derece olduğunu ifade eden Op. Dr. İsmail Çakıcı,"Bu grupta bazı ayak kemikleri arasında doğuştan kaynama, birleşme ya da ayak kemiklerinde eksiklik, normalden farklı şekilde olma gibi sorunlar olabilir. Bu gibi durumlarda ayakkabı içi mekanik takviyeler, özel egzersiz programlar ve cerrahi müdahale ile gibi tedavi yöntemleri uygulanır" diye konuştu.

Düztabanlığın, hastanın ömür boyu yaşam kalitesini düşüren bir problem olduğuna dikkat çeken Op. Dr. İsmail Çakıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rahatsızlığı olan kişiler, spor yapmakta zorlanmanın yanı sıra ayakkabı giyme problemleri, daha ileriki yaşlarda ise erken kireçlenme gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilirler. İş koşulları, ayakta çalışma ve fazla kilolar ağrıları artıran faktörler arasında yer alır. 8 yaşına kadar normal olarak kabul edilen düztabanlık tedavisinde erken teşhis büyük önem taşıyor."(İHA)