Varis Hastalarına Uyarılar

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Demirağ, varis hastalığının ilerlemesini engellemek veya yavaşlatmak için varis çorabı giyilmesi, mümkünse günde en az 2-3 kez, 10-15 dakika süreyle bacakları kalp seviyesinin üstüne kaldırarak dinlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Varis hastalarına uyarılarda bulunan Prof. Dr. Mustaga Kemal Demirağ varis hastalığıyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Geçirdiğimiz sıcak yaz günleriyle beraber varis hastalarında da yakınmalar artış gösterdi. Varis hastalarının ilk yakınmaları bacakta kılcal damarların genişlemesiyle olan kozmetik yakınmalardır. Hastalık ilerledikçe ayakta kalmayla ağrı, yanma hissi, kaşıntı, kas krampları, şişlik hissi, huzursuz bacak, cilt değişiklikleri ve en nihayetinde yaraların oluşmasıdır. Varis hastalığından nasıl korunmak, hastalığın ilerlemesini engellemek veya yavaşlatmak için; varis çorabı giyilmesi, mümkünse günde en az 2-3 kez,10-15 dakika süre ile bacaklarınızı kalp seviyesinin üstüne kaldırarak dinlendirmek, doktoru tarafından önerilen uygun basınç ve seviyedeki varis çorabı ayakta durulan saatlerde muhakkak giyilmelidir. Varis için özel bir beslenme tipi yok ancak kilo alınmaması önerilir. Baldır kaslarını güçlendiren yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme gibi sporlar yapmak gerekmektedir. Varis konusunda yanlış bilgiler. Varis kaynaklı bacak ağrılarını geçirmek için sıcak uygulamalar yapılması doğru değildir. Sıcak, varis ve venöz yetmezlik yakınmalarını artırmaktadır. Bu ağrılar için kaplıcalara gitmek ya da yazın kuma bacaklarını gömmek oldukça yanlıştır. Aksine soğuk su uygulaması bacağı rahatlatabilir. Şişmeler nedeniyle sülük tedavisi uygulanması, rahatsızlığın nedenini ortadan kaldırmaz aksine son derece zararlıdır, tehlikeli kanamalara yol açabilir. Varis olan bölgelere yanlış uygulanan bandajlar veya çoraplar yarar yerine zarar verebilmektedir."

VARİS TEDAVİSİ

Prof. Dr. Mustafa Kemal Demirağ varis hastalığının tedavisi hakkında şu bilgileri verdi:

"Varis hastalığının tedavisi ameliyat, varis çorabı ve varis ilaçları ile yapılabilmektedir. Bunun yanında belirginleşmiş yüzeyel damarlara uygulanan köpük tedavisi de yapılmaktadır. Varis ameliyatı için yaygın olarak üç yöntem uygulanır. Açık ameliyat, lazer ablasyon, RF (radyofrekans). Açık ameliyatta kasık çizgisinde 4-5 santimetrelik bir kesi yapılır. Yüzeyel damarın derin sisteme döküldüğü yerdeki dalları bağlanır ve bu yüzeyel damar çıkartılıp iptal edilir. Zaten kapakları çalışmayan bu damarların çıkarılması ya da kapatılmasının vücuda herhangi bir zararı yoktur. Derindeki damarlar aynı vazifeyi görecektir. Boğum boğum genişlemiş olan yüzeyel varisler üzerine de 5-7 milimetrelik küçük kesiler yapılarak bunlar çıkarılır. Lazer ablasyon yönteminde varisli damara lazer ışını verilerek bu damarların kapanması sağlanır. Radyofrekans yönteminde doppler ultrasonografi eşliğinde özel bir kateterle yüksek ısı sayesinde genişlemiş ve çalışmayan damarların kapanması sağlanır. Bu yöntemle ameliyat kapalı olarak yapılır. Hastada dikiş izi olmaz. Ayrıca hastalar birkaç saat dinlendikten sonra taburcu edilirler. Bu saydığımız yöntemler, ameliyat ihtiyacı olan hastalara Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği Varis Tanı ve Tedavi Polikliniği tarafından başarı ile uygulanmaktadır."(İHA)