Kalp hastaları nelere dikkat etmeli?

Aşırı sıcaklar kanı tüm vücutta dolaştıran bir pompa görevi gören kalp için bir yüktür. Özellikle sıvı kaybı kalbin görevini yaparken daha çok zorlanmasına neden olur.

Kalp yetersizliği olanlarda yetersizliğin derecesi artabilir. Koroner (kalbi besleyen) damarların hastalığı veya hipertansiyon gibi kalbi zorlayan başka faktörler ile beraber yetersizlik gelişmemiş bir kalpte bile yetmezliğe gidişi çabuklaşır.

Kalp hastaları özellikle sıcak saatlerde soğutulmuş ortamlarda kalmayı tercih etmeli, doktor kontrollerini sıklaştırmalı, sıvı kaybını önleyebilmek için günde en az 8-10 bardak su içmeyi ihmal etmemelidirler.

Güneş çarpması durumunda şunları yapın:

  • Hasta gölge bir yere götürülmeli.
  • Hasta çok hızlı bir şekilde soğutulmalı.
  • Vücut sıcaklığını takip edilmeli, sıcaklık 38 - 39 oC'a düşünceye kadar soğutmaya devam edilmeli.
  • Alkollü içecekler kesinlikle verilmemeli.
  • Bilinci ve davranışları normalse içecek bir şey verilmeli.
  • Eğer bilinci yerinde değilse içecek bir şey verilmemeli, boğulmasına neden olabilirsiniz.
  • Kusuyorsa yan yüzükoyun yatırılmalı.
  • Çok acele tıbbi yardım çağırılmalı.

Kalp hastaları şunlara dikkat!

  1. Günün sıcak saatlerini soğutulmuş iç mekanlarda geçirmeye çalışın
  2. Sıcak havalarda egzersiz yapmayın
  3. Sıcaklarda doktor kontrollerinizi daha sık yaptırın
  4. Doktorunuzun ilaçlarınızı sıcak havalara göre yeniden gözden geçirmesini isteyin
  5. Sıcak veya ağır yiyeceklerden kaçının,
  6. Günde en az 8-10 bardak su için

Kalp hastaları yağlı, ağır yiyeceklerden ve sindirimi zor kızartmalardan mutlaka uzak durulmalı. Kalp hastalarının her zamanki diyetlerini bozmamaları ve ağırlıklı olarak taze sebze ve meyve tüketilmeleri gerekiyor. Bu besinler hem bol sıvı içerirler, hem de vitamin, mineraller ve antioksidanlar açısından zengindirler.

Hasta yapabileceği egzersizin türü ve düzeyini belirlemek üzere doktoru ile görüşerek belli yaz sporlarını, denize girmek dahil yapabilir. Amacın maratona hazırlanmak değil kalp sağlığını korumak olduğu unutulmamalı ve egzersiz için sınırlar zorlanmamalı.

Kalp hastalığı yazla birlikte tatile girmez bu nedenle doktorunuzla görüşmeden kalp ilaçlarınızı azaltmayın, bırakmayın. İdeal olanı yaz sıcakları yüksek derecelere ulaşmadan, uzun tatile, seyahate çıkmadan kalple ilgili kontrollerinizin yapılmasıdır.