Bademcik Çevresi Apse (Peritonsiller Apse)

Bademcik enfeksiyonun bademcik sınırlarını geçerek yayılması sonucu oluşan apsedir. Genellikle genç erişkinlerde bir bademcik enfeksiyonu esnasında oluşur. Çoğunlukla tek taraflıdır. Ağzınızda sıcak patates varmış gibi konuşmanıza sebep olur.

BELİRTİLER

Bademcik enfeksiyonu başladıktan birkaç gün sonra tek taraflı olarak boğaz ağrınız artar ve çenenizden kulağa doğru yayılır. Yüksek ateş, titreme, halsizlik, kusma, yutma güçlüğü, salya akması, ağzı açmada zorlanma, konuşma güçlüğü gibi şikayetleriniz olur. Ağrıdan kendi tükürüğünüzü dahi yutamayabilirsiniz. Bu nedenle ağzınız sulanır ve nefesiz kokar. Yine yutma güçlüğü nedeniyle yeterince sıvı alamamaya bağlı aşırı halsizliğiniz olur. Ateşiniz 39-40 dereceye kadar çıkabilir.   

TANI

Muayenede; ağzınızı açmakta çok güçlük çekersiniz, bademcik etrafında şişme, bademcik üzerinde iltihap, zar oluşumu ve kızarıklık vardır. Şişmiş olan küçük diliniz (uvula) karşı yöne doğru eğilmiştir. Boynunuzda ağrılı ve sert bezeler (lenf bezi) oluşabilir. Ateşinizle orantılı olarak nabzınız artar.

HASTALIĞIN SEYRİ:

Bir hekim tarafından tedavi edilmezse iltihap çevre dokulara yayılarak durumunuzu daha da ağırlaştırabilir. Bu nedenle bademcik çevresi apse tespit edildiği anda içerdiği iltihap boşaltılır.

TEDAVİ

Mutlaka bir hekim tarafından tedavi edilmeniz gerekir. Mümkünse hastanede yatırılarak, damar yolu ile antibiyotik başlanır. Ağız hijyeni sağlamanız gerekir.

Apsenin (cerahat) boşaltılması; Belirgin iltihap birikimi olduğunda cerrahi olarak Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından boşaltılmalıdır .

KOMPLİKASYON

Bulunduğu bölgelere yayılabilme özelliği ve çevresindeki vücut yapılarının önemli damarlarıda içermesi nedeniyle ağır komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

KORUNMA

Hastalık tekrarlayabilir. Doktorunuz tarafından bu nedenle bademciklerin alınması  önerilebilir.

HAZIRLAYAN: DR.İLHAN ÜNLÜ  

KAYNAK: TONSİL 2005 PROF.DR. SAFA KAYA