Piresyobi ve Hipermetrop Arasındaki Fark Nedir

Halk arasında yakını görememe rahatsızlığı olarak bilinen Hipermetrop, genellikle küçük yaşlardan itibaren görülen en yaygın göz hastalıklarından biridir.

Hipermetrop, retinaya yansıması gereken görüntünün kırılma sebebiyle retinanın arkasına düşmesiyle oluşur.

Gözdeki lensin uyumunu sağlayan kasların zayıflaması, lensin kırma gücünün azalmasına veya göz küresinin arka çapının yetersiz kalmasına neden olur.

Hipermetrop hastaları uzağı görme noktasında problem yaşamazlarken yakını çok bulanık görürler. Fakat hastalığın derecesi yükseldikçe uzağı görmekte de sıkıntılar yaşamaya başlarlar.

Özellikle zaman kitap ve gazete okurken gözlerini kısarlar ve bir yakın gözlüğüne ihtiyaç duyarlar. Hipermetrop genetik olabileceği gibi kendiliğinden de oluşabilir. Genellikle bu kusur iki gözde de oluşsa da bazen tek gözde de ortaya çıkabilir.

Hipermetrop

Hipermetrop çoğunlukla Presbiyopi adı verilen ve yaşın ilerlemesinden dolayı gözün yakını görme yetisini kaybetmesi olarak tanımlanan hastalıkla karıştırılmaktadır. Hipermetrop ise genç yaşlarda görülen bir görme bozukluğudur.

Hipermetrop rahatsızlığının başlıca belirtileri ise şunlardır: Baş ağrısı, bulanık görme, gözlerdeki sulanma ve yanma, göz yorgunluğu, verim azlığı ve dikkat eksikliği.

Hipermetrobun erken teşhis edilememesi, ileride göz tembelliği ve Miyop sorununa yol açmaktadır. Özellikle çocukların sağlıklı gelişmesi için erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Çocuklar 2 yaşından itibaren düzenli olarak göz doktoruna muayene ettirilmeli, muhtemel göz hastalıklarına karşı önceden tedbir alınmalıdır.

Piresyobi

Kırma rahatsızlıklarının birçoğunda ilk tedavi şekli olarak gözlük kullanılması önerilmektedir. Muayene sonunda Hipermetrobun derecesine göre ince kenarlı ve dış bükey mercekli gözlük kullanılabileceği gibi kontakt lenslerle de Hipermetroptan kurtulmak mümkündür.

Ancak kontakt lens kullanımında enfeksiyon tehlikesine karşı dikkat edilmeli ve yaşanması muhtemel sorunlar için önceden tedbir alınmalıdır. Son yıllarda kullanımı yaygınlaşan Lazer yöntemi ile de 10 dakikalık bir ameliyat ile Hipermetrop tedavisinde %90 oranında başarı sağlanmaktadır.