Panik Atak'ta Grup Terapisi Önemli

Çoğu kez fiziksel belirtilerle ortaya çıkan, korku ve endişeye yol açan ruhsal bir hastalık olan panik atağın tedavisi mümkün.
Hastaların yüzde 95'i 3-6 ay içinde bu hastalıktan tamamen kurtulabilir ya da kontrol edilebilir hale gelebiliyor. Uzmanlar, tedavide grup terapisini tavsiye ediyor.

Kalp krizi geçirdiğini düşünen panik ataklı bir kişi, gerçekten kalp krizi geçirmiş birinden daha yüksek korku yaşıyor. Ataklar genellikle 2-5 dakika içinde şiddetli olurken, ortalama 20 dakika sürüyor. Genellikle 20'li yaşların ortasında başlamasına karşın herhangi bir zamanda da ortaya çıkabilen panik atağın belirtileri şöyle:

"Çarpıntı, nefes darlığı, halsizlik, baş dönmesi, el ve ayaklarda uyuşma-karıncalanma, korku, kaçma isteği, göğüste ağrı, yanma hissi, yutma güçlüğü, titreme, sallanma, bayılma hissi, kızarma, ürperme, bulantı, karın ağrıları ve krampları, tansiyon yükselme ve düşmeleri ve bütün bu belirtilere eşlik eden endişe, ölüm korkuları, çaresizlik ve panik duyguları".

Her 10 kişiden 2'si hayatının bir döneminde panik atak geçirebiliyor. Sık tekrarlayan paniklerin neden olduğu korkuların yanı sıra ölüm korkuları, yalnız kalma korkuları, taşıt, kapalı, açık alan korkuları (agorafobi, klostrofobi) tabloya eklenebiliyor.

Uzmanlar, hastalığın tedavisinde grup terapisini tavsiye ediyor. Her panik atak hastasının, anlaşılmadığı veya derdini anlatamadığından şikayetçi olduğu düşünüldüğünde grup terapisinin önemi daha iyi anlaşılmakta. Grup terapisiyle hastalığı daha yakından tanıma ve daha etkin baş etme yöntemlerinin öğrenilmesi mümkün. Aynı zamanda grup terapisi içinde kişiler kendilerini daha iyi tanıma imkanı bulabiliyor. Hastalar grup içinde diğerlerinin yaşadıklarını anlamaya çalışırken, kendi panik atak öykülerini de daha iyi anlıyorlar. Dünyada yalnız olmadıklarını hissediyorlar.