Ekonomi

Özyeğin Üniversitesi "Türk Sivil Havacılığı Pilot İhtiyacı ve Çözüm Önerileri Sempozyumu"na ev sahipliği yaptı

Özyeğin Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Burçin Ünlü:
- "Sektörün önümüzdeki 10 yılda ihtiyaç duyacağı pilot sayısı göz önüne alındığında, talebi karşılamak için kapsamlı ve yenilikçi çözümlere ihtiyaç duyulmaktadır"

İSTANBUL - Özyeğin Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) iş birliği ile havacılık sektörünün pilot ihtiyacını mercek altına alan bir sempozyum düzenledi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre 8 Mart 2024'te Çekmeköy Kampüsü Reşat Aytaç Oditoryumu'nda gerçekleşen ve havacılık sektörün profesyonellerinin, havacılık uzmanlarının ve akademisyenlerinin öğrencilerle bir araya geldiği sempozyumun ana teması, "Türk Sivil Havacılığı Pilot İhtiyacı ve Çözüm Önerileri" oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) Uçuş Operasyon Daire Başkanı Ayhan Erdoğan, Havacılık sektörünün ülkemizin ve dünyanın ekonomik ve toplumsal gelişiminde kilit bir rol oynadığını belirterek, "Havayolu yolcu talebine paralel olarak operatörlerin ve işletmelerin artması, filolara yeni uçakların eklenmesi ve havacılık personeline ve özelde pilotlara ihtiyacın artarken bu alanda nitelikli pilotların yetiştirilmesi konusunda yaşanan sıkıntılar, sektörümüzdeki mevcut duruma işaret etmektedir.

Bugün tüm bu süreçleri sektörden paydaşların yaşadıkları sorunlar ve projeksiyonlar üzerinden detaylı olarak konuşmak son derece yerinde olacaktır. Bu kapsamda çözümler geliştirebilmek, sağlıklı sürdürülebilirliği sağlamak ve en önemlisi de bu değerli etkinlikte konuştuklarımızın burada kalmayarak sorumluluk hisseden herkesin eyleme geçmesi büyük önem arz ediyor" ifadelerini kullandı.

Özyeğin Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Burçin Ünlü de sempozyumda, havacılık sektörünün en önemli meselelerinden pilot ihtiyacını ve bu alanda yapay zekanın geleceği şekillendirme potansiyelini ele aldıklarını belirterek, "Hızla büyüyen sivil havacılık sektörümüzde yolcu ve kargo taşımacılığında önemli atılımlar gerçekleşiyor. Sektörün önümüzdeki 10 yılda ihtiyaç duyacağı pilot sayısı göz önüne alındığında, talebi karşılamak için kapsamlı ve yenilikçi çözümlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktada teknolojinin sunduğu imkânlardan faydalanmamız kaçınılmazdır." değerlendirmelerinde bulundu.

Yapay zekanın havacılık sektöründe pilotaj eğitiminden operasyonlara kadar birçok alanda devrim yaratma potansiyeline sahip olduğunu aktaran Ünlü, "Bugünkü sempozyum, bu konuları derinlemesine ele almak ve sektörün tüm paydaşlarını bir araya getirmek ve katılımcıların tecrübeleri ve görüşleri ışığında somut çözüm önerileri sunarak Türk sivil havacılığına yön vermesi açısından kıymetli bir fırsattır. Özyeğin Üniversitesi olarak, sektörel ihtiyaçlar doğrultusunda nitelikli insan kaynağı yetiştirmeyi ve sektörle iş birliği içinde yenilikçi çözümler geliştirmeyi öncelikli hedeflerimiz arasında görüyoruz. Bu doğrultuda, sempozyumun ve oluşturulacak platformun sektörün geleceğine olumlu katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Açıklamada yer alan bilgilere göre sempozyumun ilk oturumundaki sunumlarda havacılık sektöründe mevcut durum ve istatistiksel bilgiler aktarılırken, sektörel sorunlara da değinildi. Yıllık 1000 civarında pilotun yetiştirilebildiği ve uçuş öğretmen sayılarındaki eksiklik üzerinde duruldu. Belirli yetkinliklere sahip öğretmen pilotların yaklaşık yüzde 30'unun havayoluna geçmelerinin sektör için yarattığı olumsuz etkilerinden bahsedildi. Sunumlarda eğitim yapılan havalimanlarındaki problemler de gündeme getirildi.

Kaynak: ANADOLU AJANSI

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA) Hakkında

Anadolu Ajansı (AA)
Diyadinnet.com olarak, abone olduğumuz Anadolu Ajansı'ndan aldığımız güvenilir ve hızlı haber akışı sayesinde, okurlarımıza Doğu Anadolu bölgesi başta olmak üzere Türkiye ve dünyadan en güncel gelişmeleri, doğru ve tarafsız bir şekilde ulaştırmayı amaçlıyoruz. AA'nın geniş haber ağı ve güçlü kaynakları, bizlere yerel ve ulusal düzeyde derinlemesine haber yapma imkanı sağlıyor.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir