Van Güncel

Ötücü kuğular ile göç dönemi geçen flamingolar kışı Van Gölü havzasında geçiriyor

Van YYÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Adızel:
- "Normalde bu kadar fazla sayıda flamingonun kalmaması gerekiyordu. Gevaş ilçesindeki Göründü bölgesinde bile olması gerekenden çok daha fazla flamingo var"

Van: ÖZKAN BİLGİN - Araştırmalarla 240 kuş türünün kayıt altına alındığı Van Gölü havzası, Sibirya bölgesinden gelen ötücü kuğular ile bu yıl göç etmeyen flamingolara ev sahipliği yapıyor.

Sulak alanlarıyla farklı türlerden binlerce kuşu bünyesinde barındıran Van Gölü havzası, yılın her döneminde bölgede konaklayan kuşlarla ilgi çekiyor.

Her yıl ilkbaharda İran'ın Urmiye Gölü'nden Van Gölü havzasına gelen yüzlerce flamingo, bu yıl göç dönemleri geçmesine rağmen bölgede kalmaya devam ediyor.

Van Gölü'nün Gevaş ilçesi kıyıları ile İpekyolu ve Tuşba ilçesi sınırlarında yer alan Erçek Gölü ve çevresindeki sulak alanlarda çok sayıda flamingonun göç etmediği gözleniyor.

Sibirya ve kuzey bölgelerden kışı geçirmek için Van Gölü havzasına gelen ötücü kuğular da flamingolarla aynı bölgelerde konaklayarak doğaseverleri ve fotoğraf tutkunlarını cezbeden görüntüler oluşturuyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 14. Bölge Müdürlüğü ekipleri kuşların konakladığı bölgelerde denetimler yapıyor, vatandaşları bilgilendiriyor.

Olması gerekenden çok daha fazla flamingo var

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Adızel, AA muhabirine, bölgenin kuş türleri bakımından en zengin yerlerden biri olduğunu söyledi.

Yılın her döneminde havzada farklı türlerin görülebildiğini belirten Adızel, göçmen kuşların göç yolculuğundaki en önemli noktalardan birinin bu bölge olduğunu vurguladı.

Adızel, hem üniversitenin hem de DKMP 14. Bölge Müdürlüğünün bölgede sürekli çalışma yaptığını aktararak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yaptığımız araştırmalar neticesinde Van Gölü havzasında 240 kuş türünü net olarak belirlemiş durumdayız. Araştırmalar devam ettikçe sayı da artacaktır. DKMP Şube Müdürlüklerinin yaptığı kış ortası su kuşu sayımında da flamingo sayısının yüksek olduğunu gördük. Bunu da küresel ısınmanın bir sonucu olarak değerlendiriyoruz. Normalde bu kadar fazla sayıda flamingonun kalmaması gerekiyordu. Gevaş Göründü bölgesinde bile olması gerekenden çok daha fazla flamingo var. Rakamlar 180 ila 300 arasında değişiyor. Van Gölü havzası ve Erçek Gölü'nün diğer kesimlerinde de flamingolar var."

Sibirya ve kuzey bölgelerden gelen ötücü kuğuların, bu yıl da kışı bölgede geçirdiğini kaydeden Adızel, "Ötücü kuğular havzamız için normalde kış türleridir. Sibirya bölgesindeki yaban kazlarıyla kuluçkaya yatarlar. O bölgelerin donmasıyla nispeten daha ılıman olan Van Gölü havzasına gelirler. Havanın ısınmasıyla tekrar kuzey bölgelerine doğru çekilirler. Onları korumalı ve kendilerini güvende hissetmelerini sağlamalıyız." diye konuştu.

VAN - Ötücü kuğular ile göç dönemi geçen flamingolar kışı Van Gölü havzasında geçiriyor1
Kaynak: ANADOLU AJANSI
Diyadinnet.com olarak, Van haberinin içeriğini herhangi bir şekilde değiştirmeden, abonesi olduğumuz Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı (İHA)'dan aldığımız haliyle sizlere sunuyoruz. Van Haberleri kategorisindeki bu haberin doğruluğu ve güvenilirliği ile ilgili tüm hukuki sorumluluk ilgili haber ajanslarına aittir..
  • Diyadinnet.com olarak, sizlere en güncel ve doğru haberleri sunmayı ilke ediniyoruz. Bu kapsamda, Van'ın dört bir yanından Güncel haberleri de dahil olmak üzere, Erçek Gölü, Gevaş, Göçmen, İpekyolu, Tuşba, Van, Van Gölü, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi gibi önemli konularda haberleri takip ediyor ve sizlerle paylaşıyoruz.
  • Diyadinnet.com'u daha da geliştirmek için sizden gelen geri bildirimler bizim için çok önemlidir. Haberlerimizin içeriğiyle ilgili herhangi bir endişe, öneri veya sorunuz olursa lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.
  • Haberle ilgili yorumlarınızı ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.
  • Bu haberi beğendiyseniz, lütfen sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak sevdiklerinizin de haberdar olmasını sağlayabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir