KARS - CÜNEYT ÇELİK - Kars'ta üniversite öğrencileri, Gençlik ve Spor Bakanlığının Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı (ÜNİDES) kapsamında desteklenen "Genç Gözler, Kuş Gözler" projesiyle kuş gözlemi yaparak doğa bilinci kazanıyor.
Kafkas Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğunca, KuzeyDoğa Derneği ortaklığında hazırlanan proje kapsamında öğrenciler, kuş gözlemine yönelik teorik ve uygulamalı eğitimler alıyor.
Farklı üniversitelerden ve bölümlerden öğrencilerin katıldığı projede, gençlerin doğayla doğrudan bağ kurmaları, kuş gözlemciliği konusunda farkındalık kazanmaları ve biyolojik çeşitliliğe yönelik duyarlılık geliştirmeleri amaçlanıyor.
Proje kapsamında Kafkas Üniversitesi yerleşkesinde gerçekleştirilen ve 2 saat 14 dakika süren son gözlem çalışmasında, 30 türden 266 kuş gözlemlendi.
6 HAFTA BOYUNCA GÖZLEM YAPILACAK
KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, saha çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Kafkas Üniversitesi yerleşkesinde 6 hafta boyunca kuş gözlemi yapacağız. Proje tamamlandığında buradaki kuş türlerini tespit edeceğiz. Kars Çayı'nın geçtiği noktadayız, burası kuş gözleme noktasında en önemli yerlerden biridir." dedi.
ÜNİDES Kars İl Koordinatörü Zeynep Toptaş ise 12 projeyi hayata geçirdiklerini ifade ederek, "KuzeyDoğa Derneğiyle projeyi yürütüyoruz. Gençlerle yaptığımız projelerle onların hedeflerini de gerçekleştiriyoruz çünkü bu onların yazdığı projeler." diye konuştu.
ÖĞRENCİLERDEN YOĞUN İLGİ
Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinden İbrahim Yıldız, projeyle kuş gözlemciliğinde kendini geliştirdiğini belirterek, "Burada tanıştım bu projeyi amatör kuş gözlemciliğinden profesyonele geçiş olarak görüyorum. Daha önce görmediğim türleri görmek beni heyecanlandırıyor, bunları kaydetmek, saklamak, biriktirmek ayrı güzel." ifadelerini kullandı.
Sudenaz Yayla da kuş gözlemi sürecinde yeni deneyimler kazandığını belirterek, "Daha önce kuş gözlemi yapmadım, bakmak ile görmek arasında fark olduğunu bir kez daha öğrendim. Yaban hayatıyla, rehabilitasyon kısmıyla iç içeyim fakat doğasında uçarken avlanırken görmek başka oluyormuş. Çevremizde bu kadar farklı hayvanların yaşadığını bilmiyordum. Çok fazla tür var ve çok yakınımızdalar." dedi.