Buzağı ölümlerine karşı dikkat çeken yöntem: Ozon tedavisi ilk kez deneniyor

Kafkas Üniversitesinde buzağı ölümlerinin önlenmesinde ozon tedavisinin etkisi araştırılıyor. Kafkas Üniversitesinde yürütülen “Buzağı Ozon Tedavi Ünitesi Projesi” kapsamında, yenidoğanlarda kan enfeksiyonu ve ishale bağlı ağır tablo görülen buzağılarda ozon tedavisinin etkisi araştırılıyor. Üniversite yetkilileri, standart tedaviye eklenen ozon uygulamasının iyileşme süresini kısalttığını, tedaviye yanıtı hızlandırdığını ve buzağı ölümlerinin azaltılmasına katkı sunabileceğini bildirdi.

Cemil Karip
Cemil Karip
Editör
Yayınlanma
4 dakika Okuma Süresi

KARS - Kars'taki Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesinde yürütülen "Buzağı Ozon Tedavi Ünitesi Projesi" kapsamında, buzağı ölümlerinin önlenmesinde ozon tedavisinin etkisi araştırılıyor.

Kafkas Üniversitesince hazırlanan ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi tarafından desteklenen proje, Veteriner Fakültesi Hayvan Sağlığı Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesinde hayata geçirildi.

Proje kapsamında ilk etapta, ishal ve buna bağlı olarak koma halinde hastaneye getirilen 5 buzağı ozon tedavi ünitesinde tedavi altına alındı.

Dünyaya yeni gelen buzağıların tedavi süreci, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Umut Batı ile Dr. Öğr. Üyesi Mert Sezer'in yürütücülüğünde takip ediliyor.

Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Umut Batı, AA muhabirine, kırsaldaki hayvancılığın desteklenmesi amacıyla Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü ile Doğu Anadolu Projesi işbirliğinde projeyi hazırladıklarını söyledi.

Proje süresince 0-28 günlük, ishal ve buna bağlı koma tablosuyla gelen buzağılarda standart tedaviyle birlikte ozon tedavisi uyguladıklarını belirten Batı, ozon tedavisinin bağışıklık sistemini destekleyici etkisinin yanı sıra antiviral, antioksidan, antifungal ve antiparaziter özellikleri bulunduğunu ifade etti.

Batı, "Biz de buzağılardaki tedavi maliyetini düşürmek, tedavi süresini kısaltmak ve hayatta kalma şanslarını arttırmak için neonatal sepsis (yenidoğanlarda kan enfeksiyonu) buzağılarda standart tedaviye ek olarak ozon tedavisini üniversitemiz bünyesinde başlattık." dedi.

Hasta sahiplerinden ek ücret talep edilmediğini belirten Batı, tedavi maliyetlerinin proje bütçesinden karşılandığını kaydetti.

Kırsaldaki çiftçileri desteklemeyi ve Kars bölgesindeki neonatal sepsise çözüm üretmeyi amaçladıklarını anlatan Batı, "Türkiye'de ve dünyada aslında neonatal sepsise (yenidoğanlarda kan enfeksiyonu) karşı buzağılarda ozon tedavisi ilk defa çalışılıyor. Çalışmamız kapsamında klinik iyileşmeler gayet bariz bir şekilde gözüküyor. Bunu klinik haricinde bilimsel raporlamayla, ileri laboratuvar analizlerle de ortaya koymayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Mert Sezer de hayvan hastanesine getirilen buzağıların klinik bulgular, sıvı kaybı ve analiz sonuçlarına göre değerlendirildiğini söyledi.

Gerekli durumlarda buzağıların yoğun bakım kabinlerine alındığını belirten Sezer, vücut sıcaklığının korunması, oksijen desteğinin sağlanması, bakım ve beslenme işlemlerinin sürdürüldüğünü ifade etti.

Sezer, sıvı kaybının dengelenmesinin ardından doz aralıklarına göre ozonlanan serumun damar yoluyla verilerek sistemik etkinin kontrol edildiğini anlattı.

Projeden umutlu olduklarını dile getiren Sezer, "Ozon tedavisinin etkinliği beşeri sahada kanıtlanmış ama hayvanlarda özellikle buzağılarda dünyada ve Türkiye'de buna benzer bir çalışma söz konusu değil. Biz de bu durumu gerekli yerlere bildirdikten sonra Prof. Dr. Hüsnü Kapu Rektör hocamızın da desteğiyle böyle bir çalışmayı başlattık. Gördüğümüz görüntüye göre iyileşme süresi daha hızlı. Buzağılarımız daha kısa sürede tedaviye cevap verebiliyor. Bu projeden açıkçası umutluyuz zaten hedef kitlemiz kırsal kesimdir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Bunlar da ilginizi çekebilir

Yorumlar 0

Yorum yap

Yorum yazarak topluluk kurallarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Diyadinnet hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanır.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.

Sıradaki haber yükleniyor