Bingöl Güncel

Bingöl'de riskli yapıları belirlemek için 98 gönüllü mühendis ve mimar sahada

İnşaat Mühendisleri Odası Bingöl İl Temsilcisi Emre Bulşu:
- "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına, Bingöl Belediyesi ile raporlar sunulacak. Bu raporlarla yerinde mi dönüşüm, alansal olarak mı dönüşüm sağlanacak buna karar verilecek"

Bingöl: RIDVAN KORKULUTAŞ - Türkiye'nin deprem açısından riskli illeri arasında yer alan Bingöl'de, tehlikeli yapıların tespit edilmesi için gönüllü mühendis ve mimarlardan oluşan 98 kişilik ekip sahada çalışma yürütüyor.

Bingöl'de mevcut yapı stoğunun durumunun belirlenmesi için çalışma başlatıldı. Bu kapsamda İnşaat Mühendisleri ile Mimarlar Odasının Bingöl İl Temsilciliğine kayıtlı üyeler, Bingöl Belediyesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne destek amacıyla gönüllü olarak çalışmada görev aldı.

İnşaat mühendisi ve mimarlardan oluşan 98 kişi, 49 ekibe ayrılarak ilk olarak kent merkezindeki yapıların envanterini çıkarmak için incelemelere başladı. Alan, parsel ve ada bazlı inceleme yapan ekipler, envanter çalışmalarında yapıların deprem açısından durumunu içeren raporlar hazırlıyor. Hazırlanan raporlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü sistemine kaydedilerek Bakanlığa sunulacak.

2003 yılı öncesi yapılarımız genel olarak riskli

İnşaat Mühendisleri Odası Bingöl İl Temsilcisi Emre Bulşu, AA muhabirine, kentte hasar tespitinin yanı sıra yapı stoğunun durumuna ilişkin çalışmalara başladıklarını söyledi.

Çalışmayı kentin yerel yönetimiyle yaptıklarını kaydeden Bulşu, alan, parsel ve ada bazlı çalışmaların yapılacağını belirterek, il açısından çalışmanın ne kadar önemli olduğunun farkında olduklarını kaydetti.

Bulşu, "Yaptığımız envanter çalışmalarında yapılarımızın statik olarak ne durumda olduğunu, donatıların korozyona uğrayıp uğramadığını, serbest kat olup olmadığını, yumuşak kat olup olmadığını, saplama kirişlerin olup olmadığını kontrol ediyoruz, bitişik nizamlarda döşeme seviyeleri gibi çalışmalar yapıyoruz. Binanın yapım yılı ve ruhsatlandırılmamış binanın ne durumda olduğunu aynı şekilde tespit ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Çarşı merkezindeki yapıların çoğunun 1 Mayıs 2003 depremi öncesi yapıldığını kaydeden Bulşu, şöyle devam etti:

"Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına, Bingöl Belediyesi ile raporlar sunulacak. Bu raporlarla yerinde mi dönüşüm, alansal olarak mı dönüşüm sağlanacak buna karar verilecek. 2003 yılı öncesi bu yapılarımız genel olarak riskli. Özellikle Yenişehir Mahallesi ve çarşı merkezinin bölgesel olarak riskli alanlar seçilip, yerinde tekrar yapılmasını düşünüyoruz. Bakanlığa sunacağımız bu raporlar merkezi yönetimin yerel yönetime nasıl destek sunacağını belirleyecek. Bölgesel olarak çalışıyoruz. Çalışmayı kent geneline yaymayı hedefliyoruz."

Kaynak: ANADOLU AJANSI
Diyadinnet.com olarak, Bingöl haberinin içeriğini herhangi bir şekilde değiştirmeden, abonesi olduğumuz Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı (İHA)'dan aldığımız haliyle sizlere sunuyoruz. Bingöl Haberleri kategorisindeki bu haberin doğruluğu ve güvenilirliği ile ilgili tüm hukuki sorumluluk ilgili haber ajanslarına aittir..
  • Diyadinnet.com olarak, sizlere en güncel ve doğru haberleri sunmayı ilke ediniyoruz. Bu kapsamda, Bingöl'ün dört bir yanından Güncel haberleri de dahil olmak üzere, Belediye, Bingöl, Bingöl Belediyesi, Deprem, Türkiye gibi önemli konularda haberleri takip ediyor ve sizlerle paylaşıyoruz.
  • Diyadinnet.com'u daha da geliştirmek için sizden gelen geri bildirimler bizim için çok önemlidir. Haberlerimizin içeriğiyle ilgili herhangi bir endişe, öneri veya sorunuz olursa lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.
  • Haberle ilgili yorumlarınızı ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.
  • Bu haberi beğendiyseniz, lütfen sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak sevdiklerinizin de haberdar olmasını sağlayabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir