Trafik Stresinden Kurtulmanın Yolları

Birçok hastalığa davetiye çıkaran ve sıkışık trafikte doruğa çıkabilen stresin artık kontrol altına alınabildiği bildiren uzmanlar, sıkışık trafikte stres kontrolüyle ilgili yapılması gerekenler hakkında önemli bilgiler veriyor.
Trafik sıkışıklığını günümüzün en önemli stres kaynaklarından biri olarak değerlendiren uzmanlar, stresin hem fiziksel hem de psikolojik sağlığımız üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu hatırlatıyor. Araştırmalar, fiziksel ve psikolojik sağlık problemlerinin yüzde 80-85'inin bir şekilde stresle bağlantısının olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, günlük hayatımızın hangi bölümünde olursa olsun stresi kontrol edebilmek, genel sağlığımız için son derece yararlı. Günümüzün önemli problemlerinden biri olan trafik stresi de buna dahil. Ayrıca, sıkışık durumlarda psikolojik sorunlar yaşayanlar kişiler, söz gelişi panik atak hastaları, trafikte daha fazla zorlanabileceklerinden, bu konuda bilişsel, duygusal ve davranışsal olarak ne yapılması gerektiği konusunda profesyonel yardım almaları gerekiyor.
Uzmanlar, sıkışık trafikte araç içindekilerin yapması gereken önemli hususları birkaç maddeyle açıklıyor. Öyle ki uzmanlara göre, klasik müzik dinlemek sakinleşmek için çok önemli, ancak trafikte canlı ve eğlenceli müzik dinlemek daha doğru. Bununla birlikte yavaş ve derin nefes alarak, gevşemeyi sağlamak gerekmektedir. İçinde bulunulan durum için algılamayı değiştirmek, yani trafiği olumsuz adlandırmaktansa daha nötr hale getirmek de stresi kontrol edebilmek için önemli bir yere sahip. Trafik sıkışıklığından yakınmak yerine, bunun günlük hayatın bir parçası olduğunu kabullenmek daha yatıştırıcı olabilir. Dikkati daha olumlu şeylere çevirmek de etkili bir yöntem. Söz gelişi, radyoda bir program belirlemek ve günlük olarak takip etmek veya arabada bulunan yolcularla ilginç konularda sohbet etmek, yolculuğu daha zevkli bir hale getirebilir.
Uzmanlar, stres anında ağız kuruluğu yaşanabileceğinden, arabada su bulundurulması gerektiğini belirtiyor. Bununla birlikte, açlığı kısa süreli bastırmak için yiyecek de bulundurulmalı, ancak araç kullanmaya engel olmayacak, meyve gibi kolay yenilen yiyecekler tercih edilmeli. Uzmanlara göre, otomatik vitesli araç kullanmak, manuel vitese göre daha kolay ve bu nedenle stres anında rahatlatıcı bir etki sağlayabilir. Ancak stres sırasında performans düşeceğinden, aracın otomatik vitesli olması kesinlikle hata yapılmayacağı anlamına gelmez. Bu yüzden sürücüler, stres durumlarında daha dikkatli olmaya çalışmalı. Uzmanlara göre, araç içindeki çocuklar trafikten daha olumsuz etkilenebilir, özellikle de açlık, susuzluk ve sıkılma gibi sorunlar yaşayabilir. Bu yüzden anne-babaların, yanlarında su ve yiyecek bulundurmanın yanı sıra, çocuklarının dikkatini oyuncaklar veya oyunlarla trafikten uzaklaştırmaları gerekiyor