Madde

Madde

Madde
Evrende yer kaplayan, hacmi, kütlesi ve eylemsizliği olan her şey madde olarak tanımlanır. Daha iyi bir tanım yapılması gerekirse, madde bir algı yada algılar bütünün sonucu olarak beyinde oluşan elektrik sinyallerinin yorumlanmasıdır. Madde doğada gaz, sıvı yada katı halde bulanabilir.

Maddenin Genel Özellikleri
Maddeden maddeye farklılık göstermeyen sadece madde miktarı ile değişen özelliklere maddenin genel özellikleri denir.

Kütle
Cismin barındırdığı madde miktarı olarak tanımlanabilir. Eşit kollu terazi ile ölçülür. Bu ölçümde kilogram adı verilen bir birim referans olarakkullanılır. Ölçmede esas olan karşılaştırma olduğu için herhangi bir cismin kütle değeri evrenin her yerinde sabittir.

1887 yılında referans bir kilogram olarak kabul edilen Platin-İridyum karmışımı silindir. Fransanın Serves Kentinde Uluslararası Ağırlık ve Ölçümler Bürosunda korunmaktadır. 3,9 cm boyunda ve 3,9 cm çapında ki bu silindirin, platin-iridyum alaşımından yapılmasının nedeni bu alaşımın çok kararlı olmasıdır. Bu kararlılığı sayesinde yıllarca hiçbir kayba uğramadan saklanabilir.

Ağırlık
Cisme uygulanan yerçekimi kuvvetine ağırlık denir, birimi Newton dur. Ağırlık yerçekimine bağlı olduğu için kütle değişmezken ağırlık ölçüldüğü bölgenin yer çekimi ivmesine bağlı olarak değişir

Hacim
Cismin evrende kapladığı yere hacim denir. Her hangi bir cisim için hacim ortamın sıcaklığına ve basınca göre değişebilir.

Eylemsizlik
Maddenin durumunu koruma eğilimine eylemsizlik adı verilir. Örneğin duran bir cisim herhangi bir kuvvet etkisinde kalmadığı sürece hareket etmez. Hareket eden bir cisim de herhangi bir kuvvet altında kalmadığı sürece durmaz.

Maddenin Ayırt Adici Özellikleri
Her madde için sabit bir değeri olan ve maddelerin birbirinden ayırt edilebilmesini sağlayan özelliklere maddenin ayırt edici özellikleri denir.

Ayırt Edici Özellik
Katı
Sıvı
Gaz
Özkütle

+
+
+
Genleşme
+
+
-
Esneklik
+
-
-
Çözünürlük
+
+
+
İletkenlik
+
+
+
Kaynama Noktası
-
+
-
Erime Noktası
+
-
-
Donma Noktası
-
+
-
Öz Kütle
Birim hacimdeki kütleye öz kütle denir.

Genleşme
Isının etkisi ile cismin boyunda ve yüzeyinde meydana gelen değişikliklere genleşme denir.

Esneklik
Bir kuvvetin etkisi ile maddenin şeklinde meydana gelen değişikliğe esneklik denir.

Çözünürlük
Bir maddenin diğer madde içerisinde çözünme oranına çözünürlük denir.

İletkenlik
Maddenin elektronları bir noktadan bir noktaya ilete bilme özelliğine iletkenlik denir.

(Su için erime-donma ve kaynama- yoğunlaşma grafiği)

Kaynama Noktası
Sıvı haldeki bir maddenin kaynaması için gerekli olan sıcaklık değeri.

Yoğunlaşma Noktası
Gaz haldeki bir maddenin sıvı hale geçebilmesi için gerekli olan sıcaklık değeri.

Erime Noktası
Katı haldeki bir maddenin sıvı hale geçebilmesi için gerekli olan sıcaklık değeri.

Donma Noktası
Sıvı haldeki bir maddenin katı hale geçebilmesi için gerekli olan sıcaklık değeri.

Elementler
Aynı cins Atom lardan meydana gelen maddelere element adı verilir.

Saf ve homojen maddelerdir En küçük yapı taşları atomdur Belirli bir erime ve kaynama noktaları vardır Öz kütleleri sabittir Kimyasal ve fiziksel yöntemlerle ayrıştırılamazlar Sembollerle gösterilirler

Bileşikler
Farklı cins atomların belli oranlarda bir araya gelerek oluşturdukları maddelere bileşik adı verilir.Saf ve homojen maddelerdir Bileşikleri oluşturan maddeler kimyasal özelliklerini kaybederlerBileşikleri oluşturan maddeler belli oranlarda bir araya gelirler Kimyasal yollarla ayrıştırılabilirler Belirli bir erime ve kaynama noktaları vardır Özkütleleri sabittir Formüllerle ifade edilirler

Karışımlar
Birden fazla maddenin kimyasal özellikleri değişmeyecek şekilde rasgele oranlarda bir araya getirilmesi ile oluşturulan yeni maddelere karışım adı verilir.

Saf değildirler
Karışımı oluşturan maddelerin kimyasal özellikleri korunur Fiziksel yollarla ayrıştırılabilirler Erime ve kaynama noktaları sabit değildir Sabit bir özkütleleri yoktur Karışımı oluşturan maddeler arasında sabit bir oran yoktur Karışımlar homojen ve heterojen olmak üzere ikiye ayrılırlar.

Homojen Karışımlar
Her yerinde aynı özellikleri gösteren karışımlara homojen karışım denir. Çözelti olarak ta adlandırılan homojen karışımlar tek bir madde gibi davranırlar.

Heterojen Karışımlar
değişik yerlerinde farklı özellikler gösteren karışımlara heterojen karışımlar denir.Heterojen karışımlar emülsiyon ve süspansiyon olmak üzere ikiye ayrılırlar.

Emülsiyon
Bir sıvının başka bir sıvı içinde oluşturduğu heterojen karışımlara emülsiyon karışım adı verilir.

Süspansiyon
Bir sıvı içerisinde bir katının tam olarak çözülmeyip küçük zerrecikler halinde dağılmasıyla oluşan heterojen karışımlara emülsiyon karışım adı verilir