ALEV

Alev Nedir
1 . Yanan maddelerin veya gazların türlü biçimlerdeki ışıklı uzantısı, yalım, yalaz, alaz, şule .
2 . Sıcaklık :
"İşte şimdi damarlarımda bu iksirin alevleri dolaşıyor ."- H. R. Gürpınar.
3 . Kıvılcım .
4 . Aşk ateşi .
5 . Mızrak uçlarına takılan küçük bayrak, flama .

Birbiriyle temas eden iki gaz arasında, yanma reaksiyonunun meydana geldiği alan. Eğer alev sürekli olursa, bunun sebebi; iki gazdan birinin belirli ve sınırlı bir yerden devamlı çıkması, ikincisinin ise bu yeri sürekli çevirmesidir. Havada kesilmeden meydana gelen alevlerde , çeviren gaz havanın oksijenidir.

Öteki gaz ise zaten var olup bir borudan çıkan hidrojen, asetilen, bütan, havagazı gibi yanıcı gazlar veya yüksek sıcaklıkta uçucu olan ispirto, gaz yağı, mazot, aseton v.b. gibi maddelerin durmadan çıkan buharlarıdır. Yüksek sıcaklıkta bozunmakta olan bir maddeden o anda meydana gelen yanıcı bir gaz da olabilir. Yanan odun ve mum gibi. Yanıcı gaz ile oksijen arasında meydana gelen olay bir redoks olayıdır.

Alevin sıcaklığı yanan maddenin tabiatına bağlıdır. Tabii ( doğal ) gazın alevinin sıcaklığı 1860 derece civarındadır. Hidrojen alevi 2800 derece, asetilen alevi ise 3300 derecededir.

Alev denemesi: Bir gaz alevinin karakteristik renk oluşturmasına dayanan kalitatif (nitelik) analiz metodu. Bir platin tel numune çözeltisinin içine batırılır ve bu tel aleve sokulursa tuzun ihtiva ettiği metale bağlı olarak bir renk meydana gelir. Sodyum sarı, potasyum menekşe, lityum kırmızı, baryum yeşil, kalsiyum tuğla kırmızısı ve stronsiyum kırmızı renk verir.

Renk denemesinden faydalanarak bir maddenin miktarının analizi yapılabilir. Bu analizde kullanılan alete, Alev Fotometresi ( Flame Photometry ) denir. Bu yolla alkali ve toprak alkali metallerin analizi yapılabilir.