Ahududu Nedir?

Ahududu Nedir? Gülgiller ailesinden, böğürtleni andıran, çalı görünümünde, kışın yapraklarını döken, çok yıllık, dikenli bir bitkidir. Bu bitkinin duta benzeyen, kırmızı renkli, sulu ve kokulu yemişidir. Ağaç çileği, sultan böğürtleni ve frambuaz olarak ta tanınır. Ahududu, üzümsü meyveler grubundandır. Yabani olarak birçok yerde rastlamak
mümkündür.

Ahududu Türkiye'de Nerede Yetişir?

Ahududunun Türkiye'de yetiştiği yerler: Ege, Marmara, Karadeniz bölgeleridir. Ülkemizde ahududu Karadeniz kıyılarında doğal olarak yetişebilmektedir. Kültüre alınmış ahududu bitkisi ilk olarak Bursa'da üretilmeye başlanmıştır. Ülkemizdeki toplam ahududu üretiminin yaklaşık %90'ı Bursa'da yapılmaktadır. Ülkemizde de Marmara ve Karadeniz bölgelerinin belirli bir bölümünde doğal olarak yetişir.

Ahududunun Özellikleri Nelerdir?

  • Haziran ve Temmuz ayları arasında beyazımtırak renkli çiçekler açan, 30-150 cm boyunda, çok senelik, dikenli, çalı görünüşünde bir bitkidir.
  • Dağlık mıntıkaların orman ve korularında tesadüf edilir.
  • Gövdesi dallı, dikenli ve yatıktır.
  • Yaprakları 3-5 parçalı, sivri uçlu, yaprak sapı kıvrık dikenlidir.
  • Çiçekler ekseriya dalların ucunda 5-10 çiçekli salkım halindedirler.
  • Meyvesi etli ve birçok eriksi tipli meyvelerin bir araya gelmesi ile meydana gelmiş, küre biçiminde, kırmızı renkli ve güzel kokuludur.
  • Ahududu meyveleri temmuz ve ağustos aylarında olgunlaşır.
  • Çoğu çeşitleri bahçelerde yetiştirilir.
  • Umumiyetle sonbaharda 1-1,5 m aralık bırakılmak suretiyle dikilir.
  • Ahudutları her 6-7 senede bir yenilenmelidir.

Ahududu Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Ahududunun insan sağlığı açısından önemi ve faydası büyüktür. Kullanılan kısmı, meyve, çiçek ve yapraklarıdır. Meyveler tamamen olgunlaştıkları zaman toplanır. Ahududu yapraklarında tanen, meyvelerinde ise organik asitler (malik asit, sitrik asit vs.) şeker, pektin, uçucu ve sabit yağlar bulunmaktadır. Ahududunun birçok faydası bulunmaktadır. Yaprakları boğaz hastalıklarında gargara için kullanılır. Çiçeklerinden romatizma ve nikris (gut) hastalıklarında faydalanılır. Taze olarak, şeker ve böbrek hastalıklarında perhiz yiyeceği olarak istifade edilir. Halk arasında ishal ve ateşli hastalıklara karşı tavsiye edilir.

  1. Ahududunun şeker yapısı levülöz tipinde olduğundan şeker hastaları kullanabilir.
  2. Romatizmalılar için meyveleri faydalı olup suyu da soğuk algınlığı ve ateşli hastalıklarda yararlıdır.
  3. Meyvelerinden elde edilen şurup, eczacılık tekniğinde ilaçlara tat ve koku vermede kullanılır.
  4. Meyvesi organik asitler, şekerler ve C vitamince zengindir.
  5. İştah açıcı, idrar söktürücü, bağırsak temizleyici ve kuvvet verici olarak taze halde kullanılır.
  6. Vücuttaki toksin maddeleri dışarı atar, kanı temizler.
  7. Vücuda dinçlik verir.
  8. Ateş düşürücü etkisi nedeniyle ateşli hastalıklarda faydalıdır.
  9. Romatizma, nıkris, kansızlık ve verem hastalıklarına karşı yararlıdır.
  10. İdrar söktürücü özelliğiyle kabızlığı giderir.
  11. Olgunlaşmış, taze Ahududu bol miktarda A vitamini barındırır ve çok faydalıdır.
  12. Dokuları sıkılaştırıcı ve güçlendirici etkisi vardır.
  13. Böbrek ve şeker hastalığı olanların taze olarak yemeleri tavsiye edilir.
  14. Koruyucu özelliği sayesinde kansere karşı faydalıdır.

Önemli Ahududu Çeşitleri Hangileridir?

1- CANBY: Erkenci bir çeşittir. Meyveleri büyük, konik, parlak kırmızı renktedir. Meyve eti kalın ve lezzetlidir. Dallar dağınık ve dikenli yapıdadır. Taze olarak tüketilmeye elverişli muhafazaya diğer çeşitlere oranla daha dayanıklıdır. Derin dondurma yöntemi için uygun bir çeşittir.

2- VETEN: Erkenci veya orta erkenci bir çeşittir. Dikimden iki veya üç yıl sonra en yüksek verimi verir. Veten Ahududu meyvesi uzun orta büyüklükte kırmızı aroması iyidir. Ürün verimi soğuklara dayanıklı ancak botrytis cineria ve didymella applanata ya hassastır.

3- MALLİNG ADMİRAL : Orta mevsimde meyve veren bir çeşittir. Meyveleri büyük konik yapıda olup turuncu -kırmızı karışımı renge sahiptir. Meyve aroması azdır. Yüksek ürün verir ve virüs enfeksiyonlarına karşı toleranslıdır. Yetiştiriciliği kolay ve kötü toprak koşullarına adapte olabilen bir çeşittir.

4- GLEN GLOVA : Orta mevsimde meyve veren bir çeşittir. Ürün verimi yüksektir. Meyveleri orta büyüklükte soluk kırmızı meyvesi sıkı güzel aromalıdır. Çok amaçlı kullanıma uygundur. Özellikle dondurulmuş olarak konserve yapımı ve reçel yapımında kullanılır. Dalları orta uzunlukta yarı dik güçlü ve çok sayıda gelişir.Virüslere karşı toleransızdır.

5- VİLLAMETREM : Orta mevsimde meyve veren bir çeşittir. Villametrem Ahududu meyveleri iri uzun yapıda olup koyu kırmızı renkte meyve eti sıkıdır.Dalları güçlü uzun ve dikenlidir. Konserve ve derin dondurma için uygundur. Sıcak ve kurak iklimler için uygun değildir.

6- SCHÖNEMANN : Geç olgunlaşan bir çeşittir. Meyveleri iri uzun konik parlak koyu kırmızı meyve eti sıkı ve kalitelidir. Verimi orta sürgün oluşturması iyidir. Marmara bölgesine iyi uyum göstermiştir.

7- AUTUMN BLİSS : Geç olgunlaşan bir çeşittir. Sonbaharda Ağustos ortasından Ekim ortasına kadar ürün verir. Meyveleri orta büyüklükte yuvarlak parlak kırmızı renkte ve güzel aromalıdır. Aşırı güneş ışığına karşı hassastır.

8- SEPTEMBER : Geç olgunlaşır. Sonbaharda Eylül-Kasım ayları arasında ürün verir. Meyveleri orta büyüklükte parlak kırmızı renkte ve çok suludur. Meyve aroması orta düzeydedir. Meyveler ufalanmaya eğilimlidir. Ürün verimi düşüktür.

9- RUBİN: Bursa yöresinde en çok yetiştirilen bir çeşittir. Kalite ve verim yönünden makbul değildir.

Rüyada Ahududu Görmek Ne Anlama Gelir?