Tortum Şelalesi

Tortum Şelalesi nerededir? Erzurum Tortum Çayı'nın üzerinde oluşan Tortum Gölü'nün sonunda bulunan bir şelaledir. Erzurum'un Uzundere ilçesinde bulunmaktadır. Aynı zamanda yılın her dönemi farklı bir güzelliğe bürünmektedir. Tortum Şelalesi, ayrıca doğa tutkunlarına kendini hayran bırakan eşsiz bir güzellik sunar. Tortum Gölü'nün Tev Vadisi'ndeki heyelan kütlesini aşarak dökülmesiyle oluşmuştur. 21 metre genişlik ve 48 metre yüksekliğe sahiptir. Deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 1000 metredir.

Uzundere Tortum Şelalesi Nasıl Oluşmuştur?

Tortum Şelalesi, 1700'lü yılların ortalarında bugünkü Balıklı Köyü batısında bulunan bir dağın heyelan sonucu Tortum Çayı'nın önünü kapatmasıyla oluşmuş bir şelaledir. Tortum gölü'nün Tev Vadisi ile gölün kuzey ucu arasındaki heyelan kütlesini aşarak dökülmesiyle Tortum Şelalesi oluşmaktadır. Şelalenin döküldüğü akar yatağa yakın dirençli kireç taşı katmanları üzerinden geçmektedir. 22 metrelik genişlikten ve 48 metre yükseklikten düşmektedir. Düşen sular, üstte gökkuşağı, altta koca bir dev kazanı meydana getirmektedir. Ayrıca bu göl bir doğal anıttır.

Tortum Şelalesi'nin Özellikleri

Şelalenin önünde yer alan izleme balkonu, ziyaretçilerin büyük ilgisini çekmektedir. Aynı zamanda şelalenin bulunduğu bölgede ziyaretçiler için piknik alanı bulunmaktadır. Ayrıca hemen şelalenin altına inen merdivenlerin üzerinde Demir korkuluklu İzleme Balkonu bulunmaktadır. Merdivenleri takip ederek Tortum Şelalesi altına inilebilir ve diğer taraftaki merdivenleri takip ederek yukarıya çıkılabilmektedir. Şelale bahar aylarında balkon izleyicilerini ıslatmaktadır. Ayrıca izleyenlere doğa ile iç içe bir ortam yaşatan şelale özellikle doğa tutkunları için hayranlık uyandıracak görüntüler barındırmaktadır. Tortum Şelalesi bir rivayete göre izleme merdivenlerini şelale tarafından inip, elektrik santrali tarafından çıkanlarda nefes darlığı ve kalp rahatsızlıkları görülmüyormuş.

Şelalenin aktığı yerde çok güzel piknik alanları bulunmaktadır. Ayrıca şelalenin aktığı yerden dipteki dev kazanına demir korkuluklu, çok uzun taş merdivenlerle inip Tortum Çayı'nı ahşap köprüden geçerek Tortum Hidroelektrik Santrali sahasına aynı merdivenlerin karşı tarafındaki ile çıkılmaktadır. Rivayete göre bu merdivenleri şelale tarafından inip, elektrik santrali tarafından çıkanlarda nefes darlığı, kalp rahatsızlığı olmazmış.

Dev kazanı diye nitelendirilen yerde şelalenin aktığı zamanlarda Tortum Şelalesi sularının oluşturduğu yağmur insanları yazın sıcaklığında serinletmektedir.

Tortum Şelalesine 1952-1960 yılları arasında Hidroelektrik Santrali yapılmış ve ülkemizin elektrik ihtiyacına katkıda bulunmaya başlamıştır. Uzundere ilçe merkezi Uzundere Deresi dere yatağı yanında Yayla Mahallesi orman yolunda bulunan Sudökülen Şelalesi ise 15 metre yükseklikte olup serinletici suyu akmaktadır. Yaz aylarında bazen tarım alanları sulanmasından dolayı suları biraz azalmaktadır.