Ahmed-i Hani Kent Müzesi Nerede, Ne Zaman Açıldı ve Hangi Eserleri İçeriyor? (Doğubayazıt/Ağrı)

Doğubayazıt Ahmed-i Hani Kent Müzesi ne amaçla kuruldu, hangi yapılarla inşa edildi, içinde hangi objeler yer alıyor? Ziyaretçilere neler sunuyor ve bölge kültürüne nasıl katkı sağlıyor?

Doğubayazıt Kaymakamlığı tarafından inşa edilen Ahmed-i Hani Kent Müzesi (Doğubayazıt Kent Evi ve Müzesi), bölgenin kültürel mirasını yaşatmak amacıyla hizmet veriyor. Müze, Doğubayazıt'ın sosyal yaşamına ve Ahmed-i Hani'nin eserlerine ışık tutuyor.


Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde yer alan Doğubayazıt Kent Müzesi, 2017 yılında Doğubayazıt Kaymakamlığı öncülüğünde hizmete açıldı. Müze, bölgenin önemli düşünürü ve mutasavvıfı Ahmed-i Hani'nin ismini taşıyor. Adını aldığı şahsiyetin eserleriyle birlikte Doğubayazıt'ın sosyal ve kültürel geçmişini yansıtan objelere ev sahipliği yapıyor.

Kent dokusu içerisinde külliye formunda tasarlanan müze, İshak Paşa Sarayı'nın karşı yamacında, hâkim bir konumda yer alıyor. Müze iki ana bölümden oluşuyor: Ahmed-i Hani'nin eğitim hayatını yansıtan medrese binası ve geleneksel yaşamı anlatan Eski Doğubayazıt Evi.

Medrese binasında, Ahmed-i Hani'nin kaleme aldığı Mem u Zin, Nubahar-ı Biçukan ve Akide-i İman eserlerinden sahneler, dönemi yansıtan silikon heykellerle canlandırılıyor. Ziyaretçilere, hem medrese yaşantısı hem de Hani'nin düşünce dünyası görsel materyallerle aktarılıyor.

İkinci yapıda ise Doğubayazıt halkının geçmişteki günlük yaşamı, yöresel kıyafetler, mutfak kültürü, gelenek ve görenekleri temsilen sergileniyor. İki katlı kerpiç binada silikon figürler, etnografik eşyalar ve tematik salonlar aracılığıyla geçmişin izleri gün yüzüne çıkarılıyor.

Ahmed-i Hani Kent Müzesi, kentin tarihî belleğini canlı tutarken, ziyaretçilere Doğubayazıt'ın kültürel zenginliğini tanıma fırsatı sunuyor. Müze, yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından ilgi görüyor ve bölge turizmine katkı sağlamayı sürdürüyor.