Patnos Kümbetleri (Köseler Köyü/Patnos/Ağrı)
Ağrı'nın Patnos ilçesindeki Karakoyunlular dönemine ait kümbetler, Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyor. Konumları, mimari yapıları, taş işçiliği ve figürlü bezemeleriyle dikkat çeken kümbetlere dair tüm detaylar haberimizde.

Ağrı'nın Patnos ilçesine bağlı köylerde yer alan ve Karakoyunlular dönemine ait olduğu değerlendirilen kümbetler, Selçuklu mimari tarzında inşa edilmiş olup çift kartal figürleriyle öne çıkıyor. Ayrıntılar haberimizde.
Ağrı'nın Patnos ilçesine bağlı Köseler, Zirekli, Taşkın ve Acılı köylerinde yer alan kümbetlerin, Karakoyunlular döneminden kaldığı ve Selçuklu mimarisinin izlerini taşıdığı değerlendiriliyor. Kümbetler, mimari yapı özellikleri ve üzerlerindeki hayvan figürleriyle dikkat çekiyor.
Patnos Kümbetleri, halk arasında "Anonim Kümbet" veya "Üçkümbet" adıyla da anılıyor. Yapım tarihleri kesin olarak bilinmemekle birlikte, mimari özelliklerine ve figürlü bezemelerine dayanılarak 14. yüzyıla tarihleniyor.
Köseler Köyü Kümbeti
Köseler Köyü'nde yer alan ve koruma altına alınan kümbet, dıştan sekizgen, içten dairesel planlı olarak inşa edilmiş. Türbenin yalnızca doğu duvarının bir kısmı günümüze ulaşabilmiş; diğer duvarlar ise büyük oranda yıkılmış durumda.
Yapıda krem ve kırmızı tüf taşlarının kullanıldığı, düzgün kesme taş işçiliğiyle dikkat çeken bir mimari anlayış göze çarpıyor. Türbenin iç kısmında kırmızı taşlarla oluşturulmuş kuşak ve sıralar yer alıyor. Doğu cephesinde ise bir taş ustasına ait olduğu düşünülen monogram (işaret) bulunuyor.
Kümbet cephesinde yer alan çift başlı kartal motifi ve kıvrık dallarla birleştirilmiş hayvan figürleri, Selçuklu dönemine ait simgesel anlayışın taş işçiliğine yansımasını gösteriyor.
Köseler Kümbeti, Patnos ilçe merkezine 38 kilometre uzaklıkta, Köseler Köyü'nün batısındaki mezarlık alanında, Taşkın Köyü yolunun kuzeyinde yer alıyor.
Aynı bölgede yer alan Zirekli, Köseler, Taşkın ve Acılı köylerinde bulunan diğer kümbetler ise zaman içinde büyük ölçüde tahrip olmuş durumda.