Yukarı Biligan Mağaraları Nerede, Ne Zaman Kullanıldı, İçinde Neler Var? (Diyadin)
Yukarı Biligan Mağaraları hangi köydedir, ulaşımı kolay mı, ne amaçla oyulmuştur, içinde tandır ve yaşam izleri var mı, Meya Antik Kenti’ne benzer mi? Ayrıntılar makalemizde.

Ağrı'nın Diyadin ilçesine bağlı Yukarı Dalören köyündeki kayaların oyulmasıyla oluşturulan Yukarı Biligan Mağaraları, iç yapıları ve peribacalarını andıran görünümleriyle dikkat çekiyor. Mağaralar, tarih boyunca barınma ve savunma amaçlı kullanılmış.
Ağrı'nın Diyadin ilçesi Yukarıdalören köyü yakınlarında, Tendürek Dağı'nın güney yamaçlarında yer alan ve halk arasında "Yukarı Biligan Mağaraları" olarak bilinen kayalara oyulmuş yapılar, tarihi ve doğal özellikleriyle ilgi çekiyor.
Köyün hemen arka yamacında bulunan mağaralar, geçmişte köylüler tarafından barınak ve hayvan barınağı olarak kullanıldı. 1992 yılına kadar kullanımda olan mağaralar, içlerinde tandır ve yaşam izleriyle barınma amaçlı yerleşim izleri taşıyor.
Kürtçe "Biligana Jorê" olan köyde ki mağaralar, geniş iç hacimleri ve çok sayıda girişe sahip yapılarıyla öne çıkıyor. Mağaralarda ayrıca çeşitli işaretler ve izler bulunuyor.
Yapı ve form açısından Diyadin'deki Meya Antik Kenti ile benzerlik gösteren Yukarı Biligan Mağaraları, peribacalarını andıran dış görünüşüyle de dikkat çekiyor. Ulaşımın kolay olduğu mağaraların daha fazla tanıtılması ve korunması gerekiyor.
Mağaraların bulunduğu Yukarı Dalören köyü, Ağrı il merkezine 65 kilometre, Diyadin ilçe merkezine ise 5 kilometre uzaklıkta yer alıyor.