Erol Parlak Biyografisi (Eleşkirt/Ağrı)

Erol Parlak kimdir? Nerede ve ne zaman doğdu? Hangi sanatçılarla çalıştı, hangi eserleri yayımladı, hangi kurumlarda görev aldı? Tüm bu soruların yanıtları makalemizde.

Ağrı'nın Eleşkirt ilçesinde doğan Türk halk müziği sanatçısı ve akademisyen Prof. Dr. Erol Parlak, hem müzik kariyeri hem de akademik çalışmalarıyla Anadolu kültürünü dünyaya tanıtıyor.

Türk halk müziği sanatçısı ve akademisyen Prof. Dr. Erol Parlak, 10 Temmuz 1964 tarihinde Ağrı'nın Eleşkirt ilçesinde doğdu. Sanat hayatına İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı'nda başlayan Parlak, TRT İstanbul Radyosu'nda görev yaptıktan sonra akademik kariyerini sürdürdü. Halen Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi rektörlüğü görevini yürütmektedir.

Parlak, 1982 yılında başladığı konservatuvar eğitimini 1986'da tamamladıktan sonra aynı kurumda öğretim görevlisi olarak dört yıl görev yaptı. 1990 yılında "Bozlaklar" konulu yüksek lisans tezini tamamladı, 1998 yılında ise "Türkiye'de El İle (Tezenesiz) Bağlama Çalma Geleneği ve Çalış Teknikleri" başlıklı teziyle sanatta yeterlik unvanı aldı.

1988-1998 yılları arasında TRT İstanbul Radyosu'nda "yetişmiş sanatçı" olarak görev yapan Parlak, 1995 yılında Arif Sağ ve Erdal Erzincan ile birlikte oluşturduğu bağlama triosuyla Avrupa'nın birçok şehrinde konser verdi. Köln, Berlin ve Strasbourg Filarmoni salonlarında verdiği konserler ile geniş kitlelere ulaştı.

2000 yılında "Erol Parlak Bağlama Beşlisi"ni kurarak Anadolu'nun ezgilerini hem yurtiçinde hem yurtdışında sahneye taşıdı. Grup, "Eşik" adlı albümünü 2004'te Türkiye'de, 2010'da ise Almanya'da yayımladı. Parlak, Essen Filarmoni Salonu'nda verdiği 2008 tarihli konserle de uluslararası sahnede yer aldı.

2006 yılında yardımcı doçent unvanını alan Parlak, daha sonra İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölüm Başkanlığı yaptı. 16 Ekim 2017 tarihinde Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi rektörlüğüne atandı.

Bağlama teknikleri, halk melodileri ve müzikoloji alanında yoğun araştırmalar yapan Parlak'ın yayımlanmış eserleri arasında "Türkiye'de El İle (Şelpe) Bağlama Çalma Geleneği", "Şelpe Tekniği Metodu 1-2" ve "Garip Bülbül Neşet Ertaş" yer almaktadır. Yayınlanmaya hazır "Bozlaklar" kitabı ve dört yeni çalışması da bulunmaktadır.

Sanatsal üretimini sürdüren Parlak, "Ah Bu Türküler", "Concerto for Bağlama", "Har", "Göç Yolları" ve "Pervaneyim Yâr" gibi albümleriyle müzikseverlerle buluştu. Kültürel çeşitliliği esas alan bir yaklaşımla Anadolu'nun müzikal mirasını modern tekniklerle harmanlamaya devam etmektedir.