Doğubayazıt Gelenek ve Görenekleri

ilçenin en güzel geleneği hiç değişmeyen HANIBABA ziyaretidir.Bölgede dara düşenler,adak adayanlar,evlenenler,yolculuğa çıkanlar ruhen huzura kavuşmak isteyenlerin ilk gittikleri yerdir.hani baba Türbesi Yukarı Doğubeyazıt ta olup güzel bir mesire alanıdır.Dini Bayramlarda,özel dini günlerde ve Cuma günleri halkın büyük bir kısmı ziyaret te bulunur.,Adak adayan kişiler ise adaklarını burada adayıp park alanında piknik yapıp Hani baba dualar edip yakınlık sağlarlar.ilçeye gelen her kes muhakkak Hani babayı ziyaret edip hayır duasını alırlar.
Baran Uğur Taşdemir e Teşekürler...

Doğubayazıt yemekleri

ABDİGÖR KÖFTESİ
Yörenin en lezzetli yemeğidir. Yağsız, sinirsiz, kemiksiz sığır eti, çok az miktarda soğan, bir adet yumurta ve baharatlardan yapılır. Hazırlanması taze et, bir tokmak ile taş üzerinde merhem şeklini alıncaya kadar dövülür. Hamur haline gelen et, soğan ve su katılarak elle çırpılır. Çırpıldıktan sonra bir saat dinlendirilen köfteler pilav üzerine konularak servis yapılır.

Ağrı yöresinde hayvancılığın büyük çapta olması sebebiyle et tüketimi oldukça fazladır. Hayvan ürünleri büyük miktarda kullanılmaktadır. Kuzeydoğuda sevimli Balık gölü etrafında balık restoranları ve yerel yemeklerin lezzetle yendiği lokantalar bulunmaktadır.
En tanınmış yemeği Abdigor Köftesi'dir. Doğubeyazıt'ta yaygın olan bu köfte, içli köfteye benzer. Etin dövülerek yumruk büyüklüğüne getirilmesi sonunda pişirilir.
Goşteberg; Et, tereyağı, soğan, salça ve aynı addaki ot harmanlanıp hayvan postuna doldurulur ve nemli toprağa gömüldükten sonra üzerinde ateş yakılarak pişirilir ki, buna buğulama da denir.
Haşıl; Çaşır otu, kabuğu alınmış buğday(çiğ den) suda kaynatılır. Kaynatılma süresince un ilave edilir. Pişirildikten sonra üzerine yağ veya pekmez dökülerek yenir.

Toprağın ve iklimin sebze tarımına fazla elverişli olmaması yüzünden sebze üretimi yetersizdir. Onun için Ağrı mutfağında tahıl önemli bir yer tutar. Tahıla dayalı olarak yapılan yemeklerin başlıcaları şunlardır;
Hengel, haşıl, erişte, kuymak, kete, bişi, erdek, hasude, bulgur pilavı, yalancı köfte, ekmek aşı,lalanga, ayran aşı, halise,çiriş ketesi, murtuğa ve ağızyakan ve deveci çorbası.

Yemek Tarifi
Gosteberg Buğulama
Malzemeler :
Genç kuzu veya oğlak eti
Tereyağı
Salça
Gosteberg adı verilen dağ otu

Hazırlanışı: Genç kuzu veya oğlak kesilip yüzüldükten sonra ayıklanıp doğranır. Tereyağı ve salça ile yoğrulur. Üzerine gosteberg otu ince kıyılarak serpilir. Tüm bu karışım aynı hayvanın postu içerisine koyularak açık yerleri dikilir. Düz bir yerde üzerine nemli toprak yığılır, bu toprağın üzerinde bir saat kızgın ateş yakılır. Bir süre dinlendirildikten sonra post açılarak servis yapılır

HALİSE
Tavşan eti ile buğdaydan saatlerce dövülerek elde edilen karışımdan yapılan lezzetli bir yemektir.

SELEKELİ (SAÇ KAVURMA)
Taze oğlak veya kuzu eti, sarımsaklı yoğurt ve tereyağından yapılır. Hazırlanışı; taze et doğranır, içine tereyağından eritilmiş salça konulur. Bu şekilde kızartılan et indirilip bir süre dinlendirilir, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılır.

BEYAZ BAL
Türkiye nin en güzel çiçek balı burada elde edilir. Binbir renk ve çeşitli kokulardaki yayla çiçeğinden elde edilen bembeyaz balın tadına doyum olmaz.

ALABALIK
Balık Göl ü, Çuma Çayı ve derecik sularında bulunan kırmızı pullu kızıl alabalık güzel tadından öte kırık, çıkık gibi ortopedik tedavilerde ilaç olarak kullanılır.

Tek Katlı Kerpiç Duvarlı toprak damlı evlerin yanısıra modern binalarıyla geleneksel mimarisini yansıtan şehir dokusuyla doğubayazıt geçmişten günümüze açılan bir kapıdır. Eski yerleşme dokusu yanında iran, ortadoğu ve uzakdoğu ülkelerin ve türistik antika malların satıldığı pasajları türistik otelleri, kafeleri, restoranları alışveriş merkezleri ile geçmişi ve geleceği beraber yaşayacağınız konuksever ortamıyla tarihi gezinizle Xani baba türbesi ziyareti ile oksijeni bol havasında tarihi aşıklar kerem ile aslının (keşişin bahçesi) aşkını tazeleyerek Ağrı Dağı eteklerinde at koşturup Harikulade buz mağaralarını Gezip Meteor çukurunun hayretliği ile Nuh Gemisinin Belleğinize Kaydetip Abdigor Köftesi , Selle-Keri Sini Tandır Ekmeğini Tadıp Geleneksel Köy Düğünlerinde Dengbejler Ortamında Dostluklar Yaşayıp belleğinize kaydedersiniz.
M.Nuri Taşdemir

Doğubeyazıt, Türkiye - iran transit yolunun son durak yeridir. Bu nedenle eskiden beri bir gümrük merkezi olarak büyük rol oynamıştır. Gürbulak sınır kapısına 35 km., Ağrı ya 95 km., uzaklıktadır. Ayrıca Iğdır üzerinden ve Van-Muradiye den gelen yolların kavşağında oluşu sebebiyle ulaşım açısından stratejik bir öneme sahiptir.

Türkiye- iran transit yolu üzerinde ve kendi adını taşıyan ova üzerinde kurulan Doğubeyazıt büyük Ağrı Dağının 15 km., yakınındadır. Doğusunda Askeri garnizon, güneyinde dağlar yer aldığı için, şehir batıya ve kuzeye doğru genişlemektedir. Cadde ve sokakları düzenlidir. Gün geçtikçe büyümekte, önemli bir Pazar özelliği kazanmaktadır.

Doğubeyazıt, Ağrı nın nüfus yönünden en gelişmiş ilçesidir. Bunun başlıca sebepleri; Gürbulak sınır kapısına yakınlığı sonucu ticaretin gelişmesi, iklimin ılıman oluşu ve dış göçün azlığıdır.

ilkbahar ve yaz mevsimlerinde yaylaya çıkma Doğubeyazıt ta çok görülen bir olaydır. Birçok köy halkı, yaz mevsimlerinde yaylaya göçtüğü için, bu köylerde sadece ot ve tarla ziraatı ile görevli olanlar kalır. Bazı köyler ıssızlaşır.

Doğubeyazıt Belediyesi 1876 da Beyazıt Sancağı Belediyesi olarak kurulmuştur. şehrin imar planı 1941 de ve 1980 de yapılmıştır.

Dövülmüş etten, yumruk büyüklüğünde ve katkı maddesi az olan Abdigör Köftesi Doğubeyazıt ın en önemli yemeğidir