Van: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampüsünde faaliyet gösteren Van Teknokent, bünyesindeki 54 firmanın ürettiği yerli ve yüksek teknolojili ürünlerle geçen yıl ülke ekonomisine 1,5 milyar lira katkı sağladı.

Üniversite kampüsü içinde 218 dönümlük arazi üzerinde yaklaşık 3 bin 700 metrekare kapalı alanda kurulan Van Teknokent'te 218 kişi istihdam ediliyor. Savunma sanayi, otomotiv, siber güvenlik, yazılım ve sağlık başta olmak üzere farklı sektörlerde faaliyet gösteren firmaların ürünleri, iç piyasanın yanı sıra yurt dışına da gönderiliyor.

Van Teknokent Genel Müdürü Yasemin Yetkin, AA muhabirine, yerli ve milli, aynı zamanda ticarileşme potansiyeli yüksek iş fikirlerinin geliştirilmesi ve bu fikirlerin uluslararası alanda yer bulabilmesi için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren 54 firmada çoğunluğu yazılım, bilgisayar ve diğer mühendislik alanlarından mezun 218 beyaz yaka çalışanın görev yaptığını belirten Yetkin, firmaların savunma sanayisinden kimyaya, medikalden sağlığa, tarım teknolojilerinden yazılım teknolojilerine kadar birçok alanda faaliyet gösterdiğini ifade etti.

Firmaların başta TÜBİTAK ve KOSGEB olmak üzere farklı projelerle çalışmalar yürüttüğünü anlatan Yetkin, "Amacımız, yerli ve milli teknoloji üreterek milli teknoloji hamlesi doğrultusunda hem bölgemize hem de ülke ekonomisine katkı sunmak. Medikal ve biyoteknoloji alanlarında faaliyet gösteren firmalarımız özellikle ihracat odaklı çalışıyor." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının himayesinde firmalara makine ve ekipman KDV istisnası, gümrük muafiyetleri, gelir ve kurumlar vergisi avantajları gibi destekler sunulduğunu belirten Yetkin, personel ve altyapı destekleriyle de girişimcilerin projelerini geliştirmelerine katkı sağladıklarını kaydetti.

Geçen yıl 1,5 milyar liralık ciroya ulaştıklarını ifade eden Yetkin, bu yıl bu rakamı iki katına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Yetkin, teknokente ilginin yüksek olduğunu dile getirerek, "Farklı illerden girişimciler de başvuru yapıyor. Şu an yaklaşık 25 firma sırada bekliyor ve uygun alan oluştuğunda onları da dahil edeceğiz." diye konuştu.

Teknoloji tabanlı girişimciliğin bölgenin vizyonunu değiştireceğine inandıklarını belirten Yetkin, bu nedenle yalnızca Van'a değil, tüm bölgeye hitap eden bir teknoloji geliştirme bölgesi olarak faaliyet yürüttüklerini anlattı.

Kadın girişimciliğini geliştirmek amacıyla da çalışmalar yaptıklarını ifade eden Yetkin, Avrupa Birliği projeleri ve çeşitli girişimcilik programlarıyla kadınların teknoloji alanında daha fazla yer almasını teşvik ettiklerini söyledi.

Teknokentteki firmaların yaklaşık yüzde 10'unun kadın girişimcilere ait olduğunu aktaran Yetkin, kurulmuş şirketlerin yanı sıra ön kuluçka aşamasındaki girişimcilere de destek verdiklerini belirtti.

Yetkin, bir öğrenci, akademisyen ya da girişimcinin fikirle başvurması halinde yaklaşık 6 aylık ön kuluçka sürecine alındığını, bu süreçte eğitim, mentörlük ve proje geliştirme desteği verildiğini, fikri olgunlaşan girişimcilerin ise şirketleşmesinin sağlandığını kaydetti.

Verdikleri desteğin yalnızca girişimcilik süreçleriyle sınırlı olmadığını vurgulayan Yetkin, firmaların ihracat yapabilmesi için uluslararası bağlantılar kurduklarını ve yurt dışındaki şirketlerle eşleştirmeler yaptıklarını anlattı.

Van Teknokent bünyesindeki firmaların Amerika, İngiltere, Polonya, Romanya, Kazakistan, Fransa ve Almanya'ya ihracat yaptığını belirten Yetkin, medikal alandaki ürünlerin daha çok Fransa, Almanya, Polonya ve Romanya'ya gönderildiğini, yazılım alanında ise özellikle İngiltere'ye teknoloji ihracatı gerçekleştirildiğini söyledi.

Siber güvenlik alanında çalışan firmaların İngiltere'de önemli işbirlikleri ve yatırımları bulunduğunu ifade eden Yetkin, Van Teknokent'in bölgedeki teknoloji tabanlı girişimciliği güçlendirmeye devam ettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA - Derleyen: Metin Karip